To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Sciągacz w robótce na okrągło

marikama - Wto 22 Lis, 2016 08:42
Temat postu: Sciągacz w robótce na okrągło
Dzień Dobry,

Mam problem, który mnie samą zaskoczył.
Chcę zrobić sweter ściągaczem takim 5x4. I tu mam problem. Przerabiając ten ściągacz ostatnie oczko w grupie prawych i pierwsze w grupie lewych wychodzi mi bardzo rozciągnięte.

Generalnie robię dość ścisło, te oczka staram się robić jeszcze ściślej i nic z tego nie wychodzi.

Same prawe - ok, same lewe ok. Robię ściągacz - masakra.

Może znajdzie się jakaś doświadczona dziewiarka, która miała ten sam problem i jakoś sobie z nim poradziła, lub ktokolwiek, kto ma jakiś pomysł.

Joanna

dom_Klary - Wto 22 Lis, 2016 11:47

Po prosto... trening czyni mistrza. Dojdziesz do wprawy, bo metoda jest jedna. Przy dzierganiu na okrągło oczka lewe zawsze trudniej sie robi
Pozdrawiam i zapraszam sztrikuję
http://domklary.com/

terkot1 - Wto 22 Lis, 2016 15:04

marikama, może spróbuj robić oczka lewe norweskie, np. https://www.youtube.com/watch?v=0DkwcejowiI , trochę więcej machania drutami ale efekt może Cię zadowoli Wink
eBeata - Wto 22 Lis, 2016 16:49

Po upraniu oczka się ładnie ułożą i wyrównają. Nie będzie nic widać.
marikama - Wto 22 Lis, 2016 23:31

Terkot 1 bardzo, bardzo Ci dziękuję Smile. To jest to. Oczka wychodzą równe, zgrabne - mogę robić sweter. hopla
Sądzę, że w moim przypadku problemem była zmiana strony prowadzenia nitki, tutaj nitka jest po jednej stronie. W ściągaczu np 2x2 rozciągłość oczek może nie była tak widoczna, a ujawniło się to przy grubszym ściągaczu.

Jeszcze raz dzięki cool

japoneczka01 - Śro 23 Lis, 2016 10:45

marikama ściągacze bez względu na ilość oczek prawych czy lewych zawsze robię razem z cieniutką gumeczką do wrabiania - taką jak tu

Wtedy ściągacz działa jak ściągacz i nie rozwleka się.

dziewanna - Pią 25 Lis, 2016 17:22

wściekły Wgapiam się jak Norweżka robi lewe oczka /filmik zamieszczony przez Terkot1/,
próbuję i nic mi nie wychodzi. Lecę oglądać jeszcze raz. sztrikuję

zapominajka - Pią 25 Lis, 2016 23:00

ja ściągacz robię z mniejszej ilości oczek niż pozostałą część wzoru i na mniejszych drutach, wtedy to wygląda trochę lepiej
marikama - Pią 02 Gru, 2016 12:50

dziewanna warto się powgapiać, bo to bardzo fajny sposób przerabiania lewych oczek. Super sprawdza się również przy warkoczach. Przynajmniej u mnie, gdy robię na okrągło.

Jak robię w tę i z powrotem, to robię po "heretycku" i wszystko jest ok.

bryanka0 - Sob 03 Gru, 2016 08:29

Moze to i proste gdyby człowiek znał angielski.
AlaJ - Nie 04 Gru, 2016 12:25

bryanka0 napisał/a:
Moze to i proste gdyby człowiek znał angielski.

Jak oglądam filmiki instruktażowe, to często wyłączam dźwięk, bo mi przeszkadza - przyglądam się i żadne języki mi wtedy nie są potrzebne. Wręcz wkurza mnie jak jest więcej gadania niż pokazywania.

japoneczka01 - Nie 04 Gru, 2016 22:05

Alaj masz rację. Długie lata korzystałam z kompa bez głośników i przywykłam.
Na przykład są osoby niesłyszące i też dziergają korzystając z filmików. Teraz już mam głośniki, ale prawie z nich nie korzystam.

marikama - Pon 05 Gru, 2016 19:21

O tu chyba jest bez żadnego dźwięku http://www.garnstudio.com...hp?id=7&lang=pl

Ja też generalnie skupiam się na patrzeniu, ale na niektórych filmikach mądrze gadają i tłumaczą pewne zawiłości