To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - serduszkowy sweterek

siebusania - Wto 25 Lut, 2020 22:09
Temat postu: serduszkowy sweterek
Może ktoś ma schemat na taki sweterek. Strasznie z córką nam się spodobał ale nie wiem jak się za niego zabrać. Mam tylko malutki fragment wzoru. To dla mnie troszkę mało.

zamia - Śro 26 Lut, 2020 05:15

Mam takie zdjęcia

siebusania - Śro 26 Lut, 2020 07:20

zamia, właśnie też je mam i no nie wiem jak się za to zabrać.
zamia - Śro 26 Lut, 2020 07:59

Przeszukałam kilkanaście stron i nie ma nic więcej. Dawno temu już szukałam na innej grupie i też bez efektu. Poszukam jeszcze na rosyjskich stronach.
siebusania - Śro 26 Lut, 2020 08:55

zamia, o rosyjskich stronach nie pomyślałam. Na pinterest też nie znalzałam nic. Widziałam ta modelkę w takiej samego typu bluzeczce tylko innym wzrokiem zamiast serc
zamia - Śro 26 Lut, 2020 09:52

Znalazłam taką stronę, może coś pomoże
https://by-katerina.com/my-precious-sweater/

Relka - Śro 26 Lut, 2020 10:58

znalazłam taki link, ale ja nie jestem fejsowa ,może tam coś znajdziecie jak macie dostęp

https://www.facebook.com/...25777390816465/

Patrząc na zdjęcia w poście to gdybym ja ją robiła to zrobiłabym
1/ orientacyjny szkic bluzki z potrzebnymi wymiarami
2/ próbkę wzoru wg pokazanego schematu
3/ rozliczyła wymiary próbki z wymiarami schematu i dopasowała rozmiary
Bluzka robiona jest od góry więc w zależności od dopasowania dekolt może być mniejszy lub większy
Widać na zdjęciu ,że na dekolt wchodzą 3 pełne motywy wzoru , na rękaw 2 i dodawanie oczek na linii raglanu powoduje powiększanie robótki
Po osiągnięciu pożądanej długości linii raglanu bo w odpowiedni momencie trzeba go zakończyć aby dalej robótkę przerabiać na okrągło zarówno korpus jak i rękawy .(na zdjęciach jest to dobrze widoczne).Korpus przerabia się na prosto do pożądanej długości więc tu nie byłoby problemów.
Rękawy na zdjęciu też wyglądają ,że są robione na prosto i na końcu wykończenie półsłupkami
Ewentualnie aby zmniejszyć ich obwód, może pomogłoby zmniejszenie ilości słupków w motywie (listku,serduszku?)
Generalnie trzeba by się kierować zasadami podobnymi jak robienie bluzki na drutach od góry,
pamiętać o dodaniu kilku oczek pod pachami itp.

siebusania - Śro 26 Lut, 2020 15:47

Relka, dzięki. Na drutach nie umiem robić. Ale jakoś muszę to ogarnąć.
Relka - Śro 26 Lut, 2020 18:11

Córka sprawdziła fejsa ale tam też nic więcej nie ma na ten temat, te same zdjęcia tylko
Jest dużo pytań i próśb o wzór czy też więcej info,ale cisza

siebusania - Śro 26 Lut, 2020 18:52

Relka, mam fb i właśnie tam nic więcej nie znalazłam niż te zdjęcia które już tu mamy. ostatnia nadzieja na rosyjskich stronach. Ale ja ich nie ogarniam

[ Dodano: Śro 26 Lut, 2020 20:06 ]
zamia, dzięki fajnie rozpisane, romby widziałam że dziewczyny z fb robiły i miały problem z pokrojem pach lub dekoldem, tu fajnie opisany z tym ze dla małej taki nietoperek troche. Kurcze 7-8 lat temu bym to rozgryzła z tego kawałeczka wzoru, wy mnie tego nauczyłyście, ale teraz po tylu latach nie praktykowani może być ciężko. I to ciągłe mamo mamo, chyba musze jakąś noc zarwac

Relka - Czw 27 Lut, 2020 09:32

To koleżanki podrzućcie tu schemat z wymiarami na ten lub podobny fason takiej bluzeczki tak dla
3-4 letniej dziewczynki(kuzynka ma w tym wieku, to nie dziergałabym bezproduktywnie)
W piątek wezmę szydełko do ręki i będę próbować ( po kilku latach przerwy), podzielę się uwagami.
Mile widziane sugestie odnośnie włóczki i potrzebnej ilości (będę szukać w swoich zapasach)

AlaJ - Czw 27 Lut, 2020 11:45

Tego konkretnego serduszkowego wzoru trzeba szukać u Eleny Lapotko. Znalazłam strasznie dużo zdjec razem ze schematami, ale nie mam czasu szukac tego konkretnego.
Wystarczy wejść na yandex.ru potem wpisać "Elena Lapotko krjuchok" i voila! Do roboty 😊

siebusania - Czw 27 Lut, 2020 13:00

AlaJ, dziękuję w wolnej chwili poszukam. Narazie nie siadam do niego bo nie mam włóczki w sumie to nie wiem z czego zrobić zastanawiam się. A przedewsszystkim mam chusty do skonczenia i warzywo jeszcze w tym tygodniu
skohen - Czw 27 Lut, 2020 16:08

Elena Lapotko nie jest autorką tego schematu. Na swoim profilu dziękuje aisha creative za udostępnienie wzoru. U tej pani na VK jest ten sweterek, ale schemat można kupić, bo okazuje się, że ta pani sprzedaje swoje schematy. Akurat schemat tego sweterka /w oryginale różowy/ kosztuje 300 rubli tj. ok. 18-20 zł.Ale gdybyś chciała to zrobić, to nie wiem jak. Tyle w temacie sweterka,wątpię, że gdzieś znajdziesz. Pozostaje Ci chyba kombinować z tego,co udało Ci się zdobyć. Pozdrawiam
siebusania - Czw 27 Lut, 2020 21:57

skohen, akurat nie jestem przekonana do kupnych wzorów, raz kupiłam okazało się, że był po angielsku, 3 dni siedziałam nad przełożeniem na polski i rozrysowaniu z opisówki na schemat. Więc chyba wole pokombinować, popatrzę nad innymi tego typu sweterkami, może to ułatwi kombinacje. Nie wiem co jest w tym forum, ale jak poruszyłam ten temat znów mam chęć potrzeby czegoś więcej niż gotowy wzór. Tak samo było jak zaczynałam przygodę szydełkową i trafiłam na to forum, stawiałam sobie wysoko poprzeczkę.
skohen - Pią 28 Lut, 2020 00:06

Kochana, mnie nie chodziło o kupienie, sama też nie kupuję. Chciałam Ci tylko napisać, co znalazłam i czyj to jest wzór. Pokombinuj z tego co już masz. Pozdrawiam
siebusania - Pią 28 Lut, 2020 07:48

skohen, Rozumiem, ja ogólnie napisałam co myślę O kupnych wzorach. Informacje przydatne, bo wiem że mała szansa że znajdę i może szkoda czasu szukać i lepiej go wykorzystać na komponowania. Rok temu dałam radę kombinować dół bluzki to teraz też dam radę
vichta - Nie 01 Mar, 2020 12:13

Siebusania, podałam Ci link do wzoru na FB. Nie wiem, czy zauważyłaś.
siebusania - Nie 01 Mar, 2020 16:28

vichta, zaważyłam tam na tej stronie jest tylko ten fragment wzoru który tu dodałam, szukam więcej informacji. wychodzę na to że muszę pokombinować .

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2020 08:31 ]
A z czego mogła bym zrobić taki sweterek? coś na szydełko 3 mm żeby za cienki nie był

mięta - Wto 03 Mar, 2020 12:46

Ja ją też na FB widziałam. Mojej córce się podoba ta bluzeczka, mnie się podoba ,aż sobie zdjęcie zapisałam . Sama bym taką nosiła, a co wesoło mi

Ja mam alpakę dropsa,czy mogłaby się nadawać hmm

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2020 12:50 ]
siebusania napisał/a:
skohen, akurat nie jestem przekonana do kupnych wzorów, raz kupiłam okazało się, że był po angielsku, 3 dni siedziałam nad przełożeniem na polski i rozrysowaniu z opisówki na schemat. Więc chyba wole pokombinować, popatrzę nad innymi tego typu sweterkami, może to ułatwi kombinacje. Nie wiem co jest w tym forum, ale jak poruszyłam ten temat znów mam chęć potrzeby czegoś więcej niż gotowy wzór. Tak samo było jak zaczynałam przygodę szydełkową i trafiłam na to forum, stawiałam sobie wysoko poprzeczkę.

Ja raz też się nacięłam, kupiłam wzorek na zajączka od dziewczyny (nawet chyba z forum,ale może mam sklerozę) I też mi po angielsku przysłała. A ja byłam pewna, że jak do niej piszę po polsku to wiadomo,że chcę po polsku.

siebusania - Śro 04 Mar, 2020 09:51

mięta, to co kombinujemy i robimy razem?
barbara 1 - Śro 04 Mar, 2020 15:58

A może sukienkę sobie zrobicie

skohen - Śro 04 Mar, 2020 16:38

Super ta sukienka! Pozdrawiam
siebusania - Śro 04 Mar, 2020 17:26

barbara 1, przepiękna sukienka. Ja to nie mam figury na sukienke, a corunia ma fazę na spodnie.
A tak W ogóle Bardzo miło Cię widzieć tutaj Basieńko kochana. love love
Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę że się tu odezwałaś.

mięta - Pon 09 Mar, 2020 10:04

siebusania napisał/a:
mięta, to co kombinujemy i robimy razem?

Ja mam chęć. Tylko pierw musze skończyc bluzkę córce.Zostały mi rękawy.

[ Dodano: Pon 09 Mar, 2020 10:06 ]
barbara 1 napisał/a:
A może sukienkę sobie zrobicie
[url=https://s6.ifotos.pl/mini/864577411_qawhanq.jpg]Obrazek[/url]

sukienka śliczna.
barbara 1 -a ja ostatnio o Tobie myślałam ,że jak tu bywałaś to wszystko inaczej było, tak kolorowo i ciekawie.Tyle śliczności pokazywałaś. Wszystko u ciebie i syna dobrze ?