To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Makrama szydełkowa - Nasze serwetki makramowe w toku.

maranta - Pon 15 Sie, 2005 19:26
Temat postu: Nasze serwetki makramowe w toku.
Teraz się zajęłam serwetką robioną techniką makramy i bluzeczką z łączonych elementów.
Frywolitki troszkę poczekają, jak oddam pozostałe dwa kociaczki, bo one przejawiają nadmierny zachwyt gdy takie wygibasy robię przy "kręceniu" tych frywolitek (jeszcze nie mam czółenka i kręciłam kłębuszkiem wokół nitki Very Happy) Kociaki wprost uwielbiają frywolne frywolitkowanie Twisted Evil
Z makramą troszkę sobie utrudniłam, bo niczego nie rysowałam i nie przyczepiam robótki, tylko robię wszystko w powietrzu... ale wychodzi i tak całkiem nieźle jak na początek Wink
Poniżej kawałek dowodu, to dopiero początek środeczka serwetki Very Happy
Przepraszam za fotkę nie w tym temacie co trzeba Wink

Anna B. - Pon 15 Sie, 2005 19:31

Aniu, makramka wychodzi ekstra! Ale jak będziesz chciała zrobić coś większego, to bez sztywnego podkładu daleko nie zajedziesz. Chyba że bardzo lubisz się denerwować. Wink
Znając Twoje zapędy do improwizacji, ten kwiatuszek jest również Twoim wzorkiem?
oklaski oklaski oklaski

maranta - Pon 15 Sie, 2005 19:33

Tak, kwiatuszek mojego pomysłu Smile
A denerwować już się zaczynam coraz bardziej i wcale a wcale tego nie lubię Wink
Serwetka ma być większa, bo mam spory kłębek tych nici bawełnianych, więc mogę się bawić dłużej Very Happy

Anna B. - Pon 15 Sie, 2005 19:46

Ja jako podkładki do makramy użyłam sklejki z dwóch warstw szarego płótna z klejem. Dodatkowo nakleiłam na to warstwę białej flizeliny, żeby móc narysować na tym widoczny wzór. Taka podkładka jest wystarczająco sztywna, by koronka się nie ściągała, ale jednoczesnie jest na tyle giętka, że można ją sobie wyginać podczas szycia. Odradzam używania podkładu naciągniętego na tamborek.
NO to teraz uwaga! Spróbuję oddzielić makramę od frywolitek.
Ufff! Chyba się udało. Smile

Wracając do podkładki pod makramę, to jest ona nieodzowna również w przypadku, gdy chcemy zrobić np. komplet takich samych serwetek, czy aniołków.

maranta - Pon 15 Sie, 2005 20:01

brawo brawo brawo
To za umiejętne rozdzielenie i przeniesienie... ja pierwszy raz też miałam stracha, ze coś naknoce z przenosinami Very Happy

Dziękuję za podpowiedź co do podkładu, przyda się... i to chyba niedługo Wink

dom_Klary - Pon 08 Cze, 2009 12:30

Wreszcie i ja mogę swoją tutaj umieścić.Podziwiłam u Maranty tą technikę, ale nigdy nie mogłam się zmusić do wykonania. Wydawało mi się , że talentu i wytrwałości mi nie wystarczy, aby cokolwiek wykołować,ale...

Więcej zdjęć w mojej galerii
Buziaki wesoło mi

Poranna - Pon 08 Cze, 2009 17:22

ale śliczna, gratuluję wytrwałości! brawo
ida - Pon 08 Cze, 2009 18:37

wspaniała serwetka, tym bardziej, że technika rzadko stosowana brawo
Elżbieta P. - Pon 08 Cze, 2009 19:48

ale cudeńko brawo brawo brawo
motylek32 - Wto 09 Cze, 2009 17:22

Bardzo ładne.
Grażyna - Pią 19 Cze, 2009 13:07

Klaro - ślicznie wygląda. Gratulacje cool