To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Masa solna, modelina i inne... - Masosolne janioły

Bećka - Czw 21 Wrz, 2006 13:04
Temat postu: Masosolne janioły
Razem z Marantą ostatnio kombinujemy nad zabawą masą solną i ciesze się że dział ten powstał wesoło mi
Popełniłam już aż trzy janioły hopla Czekam żeby wyschły aby je pomalować.
A że jak każda z nas lubie sie chwalić to pokaże moje janioły soute zebalek

Ula_K - Czw 21 Wrz, 2006 15:03

O matko dziewczyny czy wy wogle nie sypiacie . Za wami to nie mozna nadazyc tyle roznosci ciagle robicie cmoknięcie oklaski oklaski
maranta - Czw 21 Wrz, 2006 15:12

Bećka napisał/a:
Razem z Marantą ostatnio kombinujemy nad zabawą masą solną

Hiiii, tylko, ze moje kombinacje są czysto teoretyczne a Twoje jak widać wyżej praktyczne wesoło mi wesoło mi wesoło mi

Te anioły mnie rozbroiły, baaaaardzo sympatyczne cool cool cool

Anonymous - Czw 21 Wrz, 2006 15:39

Anioły są super!!!!! brawo brawo I już bym chciała też spróbować a przecież dziś kupiłam kalkę żeby próbować kartki Pergamano. A może dam radę i jedno i drugie ? hopla

Pozdrawiam bye i dziękuję Wam dziewczyny za te wszystkie pomysły na forum uklon . Aż chce się coś robić!!!!!

Iwona

alienor - Czw 21 Wrz, 2006 15:50

Piękne jestem przeogromnie ciekawa jak będą wyglądały po pomalowaniu , aż mam ochotę wypróbować tylko jak się robi taki makaron na włoski ??
lola0466 - Czw 21 Wrz, 2006 16:16

alienor napisał/a:
jak się robi taki makaron na włoski ??

No właśnie ja robiłam kiedyś tym do wyciskania czosnku, ale jak zrobić takie długie włosy?

Madzia - Czw 21 Wrz, 2006 18:07

Mi to i bez malowania się podobają. Cudne są.
Bećka - Czw 21 Wrz, 2006 22:15

Te długie włosy też zrobiłam przez wyciskacz do czosnku wesoło mi
Tyle że co chwila dokładałam do środka kulke ciasta nie odcinając tego co już wycisnełam(mam nadzieję że napisałam jasno)
Podstawową sprawą żeby włosy wyciskały się gładkie i nie urywały jest elastyczna masa z dodatkiem mąki ziemniaczanej i wikolu.
Jutro podam Wam przepisy na masy z który kożystałam

tanusia - Pią 22 Wrz, 2006 12:11

Bećko masz złote rączki... przesliczne anioleczki:)
alienor - Pią 22 Wrz, 2006 16:26

Bećka dzięki serdeczne , że chcesz zdradzić swoją tajną recepturę. Ja , my kiedyś już robiłyśmy takie cosie z masy solnej do szkoły na zajęcia i efekty były opłakane , w czasie suszenia , pękały i kruszyły się . Często praca rozpadała się przed dotarciem do szkoły, dlatego będziemy Ci przeogromnie wdzięczne
Bećka - Pią 22 Wrz, 2006 18:49

Aniołki które pokazałam zrobiłam z takiego oto przepisu:

20dkg mąki tortowej
20dkg soli
10dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżka kleju do tapet
150ml ciepłej wody

Po wymieszaniu wszystkich składników dość długo należy zagniatać aż ciasto zrobi się elastyczne.

Ja chyba dałam troche więcej wody i niestety teraz schną i schną wściekły

Nigdzie też nie moge znależć żadnej informacji jak długo należy wypiekać mase solna.
Znalazłam tylko informacje że na początku należy wypiekać w temperaturze 70stopni a potem wyższej( też nie podano jakiej wrrr) dlatego moje kilka godzin siedziały w piekarniku w tej temp. a teraz schną na słońcu co by tu...

Bećka - Pią 22 Wrz, 2006 18:52

Zapomniałam napisać że przed wymieszaniem składników sól zmieliłam w młynku do kawy i wyglądała jak cukier puder. Gdzieś też taką informacje wyczytałam wesoło mi Podobno jest dzięki temu gładka.
Ula_K - Pią 22 Wrz, 2006 19:41

Hm nawet jakbym sie uparla zeby to zrobic to maki tortowej raczej nie dostane za klejem do tapet tez prawdopodobnie musialabym sie nalatac bo sprzedaja wszystkie tapety odrazu z klejem....ale rozejrze sie w poslkich delikatesach czy nie sprowadzaja maki tortowej bo ostatnio moim oczom ukazalo sie maslo smietankowe z Polski Smile)
Bećka - Pią 22 Wrz, 2006 21:07

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby to po prostu była mąka pszenna zebalek
Anna B. - Pią 22 Wrz, 2006 21:22

Bećka, a masz Ty ksiażkę "Moje hobby"?
Bećka - Pią 22 Wrz, 2006 22:55

Aniu nie mam przykro mi
słoneczko - Sob 23 Wrz, 2006 09:30

Anna B a Ty posiadasz taką książeczkę??? jest ciekawa???

Pozdrawiam!!! cmoknięcie

Anna B. - Sob 23 Wrz, 2006 10:26

Mam, dlatego pytam. W ogóle bardzo ciekawa książka. Bogato ilustrowana. Jest tam też obszerny dział dotyczący masy solnej. Mówiąc krótko -polecam!
Ale pytałam, bo tam jest taki jeden ciekawy przepis na mase solną bez soli. Wink
No i jako dodatek polecają klej winylowy. Próbowałam i jest naprawdę fajnie. Tyle że tę masę trzeba jeszcze zagotować prze użyciem.Wtedy się tak lekko zeszkli. Potem figurki z takiej masy potrafią naprawde duzo wytrzymać. Mam czwórkę bratanków,wiec wiem, co mówię. Wink

Bećka - Sob 23 Wrz, 2006 13:16

Aniu czy możesz podać wydawce tej książki?? Będe jej szukac hopla
Anna B. - Sob 23 Wrz, 2006 13:53

Więcej o książce jest tutaj:
http://hafciki.pl/tiki-in...zanoniMojehobby

ara - Sob 23 Wrz, 2006 14:48

tylko klej winylowy smierdzi Smile
Becka co do wypiekania jak zostawiłam na 24 h leżące anioły na szafce, potem 30 minut pieczenia do 200 stopni. potem zostawilam je w nagrzanym piekarniku Wink ale masa solna potrafi schnąć 2 tygodnie Wink

co do mielenia soli niezly patent Smile ja jak aniołek wysechł wyszlifowałam go gabką ścierną Smile

aniołki słiczne tylko rób im usmiechy a nie dziurki ustne bo będą wyglądały jak lalki z sex shopu Smile

Ania Frania - Sob 23 Wrz, 2006 16:15

Bećka- janioły mają zachwycajace włoski i paluszki u nóg cool
Są śliczne- ciekawy jaki bedzie efekt końcowy...
Ara- ciekawa sugestia z tą sexi dziurką nie widzę nie słyszę

Bećka - Pon 25 Wrz, 2006 16:20

Kupiłam dziś tą książke w ciemno, zachęcona info z linka który podała Ania noo
Owszm książka bardzo fajna ale nie ma w niej słowa o masie solnej lub modelinie oooo nieee

Bećka - Pon 25 Wrz, 2006 19:00

Właśnie zauważyłam noo że kupiłam książke Moje NOWE Hobby wściekły
Moje Hobby juz chyba nigdzie nie kupie olaboga

Anna B. - Pon 25 Wrz, 2006 19:06

Łomatko! Bećka toć podałam autora! Tzn. na stronie hafickowej są autorzy i okładka. Czyżbyś nie zajrzała?
Widziałam kiedyś tę ksiażkę na allegro. Spróbuj tam. Ustaw sobie subskrybcję na dział robótkowy, żeby nie przegapić. Bo naprawdę fajna książka. Ja z niej nauczyłam się m.in. robić świetne kwiaty z papieru. Biedermajer (cholipcia, jak to się pisze? ) też mi się bardzo podoba.

Ja swojej nie sprzedam! nie wolno