Galerie prac użytkowników forum - Co MAO wydziergało
Mao - Wto 26 Wrz, 2006 21:00 Temat postu: Co MAO wydziergało Cześć diewczyny !
Nie mogę znaleść niektórych działów gdzieby tu wlepić moje dziergatki więc czas najwyższy założyć swój album PORZĄDEK MUSI BYĆ !
Na pierwszy ogień idzie kaszkiet na chłodne dni czyli twarzowiec dla twarzowca
Teraz moje nieszczęsne ponczo które zostało przerobione z szydełkowego na drutowe ,ale teraz przynajmniej nie wygląda jek z młodszej siostry :fajnie:
Na koniec spódniczka PP w kolorze ciemnej takiej trochę wojskowej zieleni
Na razie tyle .Dziś dokonałam kolejnego niekontrolowanego zakupu włóczek ,pod nieobecnośc mojego męża , więc pewnikiem coś jeszcze wydziergam
Mao - Wto 26 Wrz, 2006 22:15
alwisia, kujawianko bywam w okolicach bydgoskiego ,ale jednak najczęściej urzęduję na jakubskim
Wszystkim dziewczynom bez wyjątku serdeczne dzięki za TAAAKIE przyjęcie moich prac.
A teraz jeśli chodzi o KASZKIET to odpowiadam hurtem : robiony jest z grubego akrylu takiego podobnego do "PUCHATKI" ,ale konkretnie nie wiem co bo zdobyczne , daszek wykorzystałam od starej czapki i zdecydowanie lepiej wygląda z czymś sztywnym w środku
A wzór to największy problem i tego się obawiałam, bo to iście kombinacja alpejska część wzorowana na tym co wklejała Lady część zerżnięta z babciowego beretu a reszta to radosna twórczość własna tak że schematu nie mam ciekawe czy uda mi się to powtórzyć do parę osób w rodzinie tyż kce
Mao - Czw 28 Wrz, 2006 20:19
Skończyłam kolejny też czerwony kaszkiet ,ale przy okazji rysowałam ,zapisywałam i fotografowałam i za chwilę podzielę się z wami wiedzą
Wzorek lepiej będzie widoczny na brązowym oba robione są z "PUCHATKI" szydełko nr 10 ,ale radziłabym wziąć wełnę trochę cieńszą bedzie bardziej miękki no i poszło mi na niego jakieś 15 dag
Wklejam mój kolorowy schemat te kolorowa wichajstry to mają być słupki reliefowe ( patentowe) jak kto woli Tylko bez pretensji bo ze mnie cudak a nie rysownik
Czerwone to są słupki zaczepiane od dołu i obejmują cały słupek rzędu poprzedniego ,no i zdjęcia proszę oglądać od tyłu bo nie wiem jak je wkleić poprawnie dwa razy próbowałam
Zielone znaczki to słupki zaczepiane od przodu też mająobejmować cały słupek z poprzedniego rzędu
O P I S
Zaczynamy od 5 o.ł zamykamy w kółko i na nim robimy 18 słupków zwykłych
2rz. robimy po 2 na każdym słupku (razem 36)
3rz. zaczynamy już słupki reliefowe 2 zaczepiane od dołu 1 zaczepiany od góry i powtarzać
4rz. robimy 4 słupki r . + 1
5 rz jak 4
6rz. w pierwszy i ostatni sł.r po2 reszta po 1 razem ma być 6+1
7rz 6+1
8rz. jak rz 6 wyjdzie 8+1
9rz. 8+1
10rz. zaczynamy przerabiać oczka razem 2 razem na początku dalej po 1 ( 7+1)
11rz. po 1 sł.r dwa ostatnie razem ( 6 +1)
i tak na przemian aż zostanie 4+1 i wtedy wykonać ostatni rzęd półsłupkami
DASZEK Formować na szerokości 6 elementów co stanowi 1/2 kaszkietu , wykonać wg uznania półsłupkami .Może być pojedynczy lub podwójny wtedy na końcu należy go obdziergać dookoła półsłupkami. W środek włożyłam folię od bindownicy ,ale to może być coś innego np.klisza rendgenowska
KASZKIET ZROBIONY MOŻNA NOSIĆ I SIĘ CHWALIĆ
Mam nadzieją,że jasno napisałam i narysowałam przynajmniej się starałam
Mao - Pią 29 Wrz, 2006 16:11
pika15, w pierwszym rzędzie na kółeczku robisz normalne słupki 18 szt. w drugim też zwykłe 36 szt. a w 3rz Robisz dopiero 2 OD TYŁU 1 OD PRZODU .
Fajnie dziewczyny ,że wszystko jasne ,czytelne i się podoba
Hala72, z zawodu jestem nauczycielem i to klas 1-3 10 lat przepracowałam w szkole i to takie chyba zboczenie zawodowe wszystko kolorowo, czytelnie i w miarę jasno jak dzieciom
Mao - Pią 29 Wrz, 2006 21:53
Ula_K, to szydełko ma 5 mm
Mao - Sob 30 Wrz, 2006 10:15
Zapomniełam wstawić zdjęcia brązowego kaszkietu ,wczoraj skończyłam ,zrobiony z 'PUCHATKI" i resztek jakiejś takiej puchatej z tęczowymi nitkami szydełko 5mm
Laura S. - Sob 30 Wrz, 2006 10:16
A!Już wiem w czym problem!Mianowicie jak ją usztywnić,no i jak machnąć daszek??
Mao - Sob 30 Wrz, 2006 10:25
Laura S., myślę że trzeba zrobić kółko a potem w ostatnim rzędzie łapiesz oczko za jedną nitkę (nie za dwie jak robi się zwyczajnie) to wtedy samo "zakręci" w dół i zrobi się taki jekby szew , potem już prosto dookoła na wysokośc jaka ci odpowiada i formujesz daszek mniej więcej na 1/2 obwodu ja bym robiła podwojnie i w środek dałabym coś sztywnego (moje wszystkie tak są robione) i powinno wyjść.
tak mi przyszło teraz do głowy .że można w ten daszek wprasować flizelinę ,albo jakiś sztywnik muszę wypróbować ten sposób
Jak będziesz robiła z grubej włóczki półsłupkami i dosyć ciasno lub mniejszym szydełkiem to czapka wyjdzie ci dosyć sztywna ale musisz zrobić próbkę czy to ci odpowiada.
mordka - Sob 30 Wrz, 2006 11:47
no schemat i opis superowy a jeszcze napisz ile rzadkow w daszku tych polslupkow robic 4 ; 5 czy 6
Mao - Sob 30 Wrz, 2006 13:15
mordka, ja robilam 11 rządków
Mao - Pon 02 Paź, 2006 11:03
Oto skończona moja zapowiadana VS złociutka wykonana z włóczki "FLORIA" szydełkiem 4.5
Oraz szybciutko wydziergany komplet dla teściowej w kolorze miętowym
Mao - Śro 04 Paź, 2006 15:16
Żebyście nie myślały ,że nic nie robię to wklejam czerwony komplet ziiimno się robi
Mao - Sob 07 Paź, 2006 22:17
Dzisiaj kochanieńkie skończyłam bolerko tym razem black( white było wcześniej) nie pytajcie jak bo nie wiem najpierw wybrałam wzór na prostokąt taki 40cmx120cm a potem to już radosna twórczość własna
Mao - Nie 08 Paź, 2006 13:37
madzia, prostokąt idzie w połowie pleców i rękawy( może lepiej będzie widać na białym to wzór małych ananasków) robi się taką tutkę zszytą po obu stronach a potem dorabiasz dookoła kołnierz wraz z zapięciem na klatce ( ja musiałam upchnąć tam moje D ) i rękawy wklejam dla przypomnienia moje white wraz z prostokątem od którego bierze się początek ,reszta instrukcji w dziale z bolerkami tam już tłumaczyłam i wklejałam wzór
Mao - Pon 09 Paź, 2006 14:55
Wszystkie bolerka są wykonane z włóczek bawełnianych , zdobycznych ze starych ,sprutych swetrów.
wykonanie bolerka nie jest trudne dziewczyny próbujcie.
Dzisiaj dorzucam skończone bolerko w kolorze wina. Schemat prościutkiego bolereczka + inwencja własna
A tak wygląda zmodyfikowane
No i skończyłam drugą spódnicę w kolorze czerwonym już jedną taką pokazywałam ,ale poszła do ludzi
maranta - Pon 09 Paź, 2006 16:07
Mao, ja już nie powiem, że śliczne, bo to się wie... ja tak tylko się zastanawiam ile krasnoludków masz na usługach
Mao - Śro 11 Paź, 2006 18:31
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa
Za to ,że jesteście takie kochane dorzucam do wątku kolejną spódniczkę wczoraj skończoną Robiona z "MALWY" szydełko 3mm
Mao - Czw 12 Paź, 2006 10:42
Och dziewczyny jak człek przeziębiony to mu się w łóżku( no powiedzmy ,że przy 3-latce da się poleżeć) nudzi więc co ma robić? Odpala szydełko i dzierga
Ula_K, ja robię ostatnio z włóczki która ma 370m/100g ,ale szukam cieńszej chcę spróbować zrobić jakąś następną no i robiłam z grugszej np VS ta miała 233m/100g
mordka, moja złota VS ma 6 elementów ,a czekoladowa była na 140 o.ł . to chyba 7 albo8 elementów
Pozdrawiam was cieplutko
Mao - Pią 13 Paź, 2006 11:23
No to do kolekcji wczoraj skończona spódnica w kolorach jesieni
Coś trzeba było zrobić z resztkami
Mao - Pon 16 Paź, 2006 12:28
Otóż dziewczyny wszystko robię sama taka ze mnie Zosia Samosia czyli prawie:
tańczy ,śpiewa recytuje ,
pierze sprząta i gotuje ,
bawi dziecko ,szydełkuje
A teraz wzięłam się za druty i żeby nie było,że tylko spódnice i spódnice to wydziergałam bluzeczkę ,która mi się latem strasznie podobała Zrobiona z 250g "MEDUSY" drucik nr 3.
Mao - Pią 20 Paź, 2006 14:04
Beata61, schemat dostałam od Alli jak go znajdę to wkleję
a tu do kolekcji spódnica w brązie
Mao - Pią 20 Paź, 2006 17:59
Dzięki dziewczynki jesteście milusińskie
Spódnica tym razem zrobiona z "PEONI" ( 520 m/ 100g) szydełko 3mm
Basia musiałam z tymi spódnicami dogonić Adę oczywiście nie wszystkie są dla mnie ,ale to już chyba 10 i to nie koniec
Mao - Sob 21 Paź, 2006 12:54
Basia dawaj linka do osinki bom ciekawa nowości
Dla zainteresowanych schemat bluzeczki i do roboty
Teraz nie tak szybko coś wstawię bo za bardzo kombinuję ,ale kto wie
Mao - Wto 31 Paź, 2006 21:52
Czas odkurzyć własny wątek bo pewnie myślicie ,że się lenię
A tym czasem powolutku bez pośpiechu tworzę brązową kolekcję
trochę pozmieniałam kwiatki bo już znudziło mi się dziergać ciągle te same i wprowadziłam małe inowacje
Wykonana z "PEONI" 520m/100g szydełko 3mm
a tu drugi wariant też z "PEONI" 520m/100g szydełko 3mm długa na 95 cm
Tych wykonałan sztuk 2 z "MALWY" 370m/100g szydełko 4,5
I to by było na razie tyle
maranta - Wto 31 Paź, 2006 23:07
Mao, ja już nic nie powiem, bo mi mowę zwyczajnie odjęło
| alwisia napisał/a: | | Mam pytanie do Maranty- a może założyć wątek prace naszych dzieci i wnuków.Myślę o takich pracach, których by się dorosły też nie powstydził |
Świetny pomysł, zaraz coś takiego utworzę
|
|
|