To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Co MAO wydziergało

Mao - Wto 26 Wrz, 2006 21:00
Temat postu: Co MAO wydziergało
Cześć diewczyny ! bye bye
Nie mogę znaleść niektórych działów gdzieby tu wlepić moje dziergatki więc czas najwyższy założyć swój album PORZĄDEK MUSI BYĆ ! hahahihi

Na pierwszy ogień idzie kaszkiet na chłodne dni czyli twarzowiec dla twarzowca zebalek

Teraz moje nieszczęsne ponczo które zostało przerobione z szydełkowego na drutowe ,ale teraz przynajmniej nie wygląda jek z młodszej siostry :fajnie:

Na koniec spódniczka PP w kolorze ciemnej takiej trochę wojskowej zieleni

Na razie tyle .Dziś dokonałam kolejnego niekontrolowanego zakupu włóczek ,pod nieobecnośc mojego męża rotfl , więc pewnikiem coś jeszcze wydziergam hmm

Mao - Wto 26 Wrz, 2006 22:15

alwisia, kujawianko bywam w okolicach bydgoskiego ,ale jednak najczęściej urzęduję na jakubskim Laughing

Wszystkim dziewczynom bez wyjątku serdeczne kwiatek dla ciebie dzięki za TAAAKIE przyjęcie moich prac.

A teraz jeśli chodzi o KASZKIET to odpowiadam hurtem : robiony jest z grubego akrylu takiego podobnego do "PUCHATKI" ,ale konkretnie nie wiem co bo zdobyczne , daszek wykorzystałam od starej czapki i zdecydowanie lepiej wygląda z czymś sztywnym w środku noo
A wzór to największy problem hmm i tego się obawiałam, bo to iście kombinacja alpejska część wzorowana na tym co wklejała Lady część zerżnięta z babciowego beretu a reszta to radosna twórczość własna tak że schematu nie mam placzek ciekawe czy uda mi się to powtórzyć do parę osób w rodzinie tyż kce hahahihi

Mao - Czw 28 Wrz, 2006 20:19

Skończyłam kolejny też czerwony kaszkiet ,ale przy okazji rysowałam ,zapisywałam i fotografowałam i za chwilę podzielę się z wami wiedzą

Wzorek lepiej będzie widoczny na brązowym oba robione są z "PUCHATKI" szydełko nr 10 ,ale radziłabym wziąć wełnę trochę cieńszą bedzie bardziej miękki no i poszło mi na niego jakieś 15 dag

Wklejam mój kolorowy schemat te kolorowa wichajstry to mają być słupki reliefowe ( patentowe) jak kto woli hahahihi Tylko bez pretensji bo ze mnie cudak a nie rysownik

Czerwone to są słupki zaczepiane od dołu i obejmują cały słupek rzędu poprzedniego ,no i zdjęcia proszę oglądać od tyłu bo nie wiem jak je wkleić poprawnie dwa razy próbowałam nie wiem

Zielone znaczki to słupki zaczepiane od przodu też mająobejmować cały słupek z poprzedniego rzędu

O P I S

Zaczynamy od 5 o.ł zamykamy w kółko i na nim robimy 18 słupków zwykłych

2rz. robimy po 2 na każdym słupku (razem 36)

3rz. zaczynamy już słupki reliefowe 2 zaczepiane od dołu 1 zaczepiany od góry i powtarzać

4rz. robimy 4 słupki r . + 1

5 rz jak 4

6rz. w pierwszy i ostatni sł.r po2 reszta po 1 razem ma być 6+1

7rz 6+1

8rz. jak rz 6 wyjdzie 8+1

9rz. 8+1

10rz. zaczynamy przerabiać oczka razem 2 razem na początku dalej po 1 ( 7+1)

11rz. po 1 sł.r dwa ostatnie razem ( 6 +1)

i tak na przemian aż zostanie 4+1 i wtedy wykonać ostatni rzęd półsłupkami

DASZEK Formować na szerokości 6 elementów co stanowi 1/2 kaszkietu , wykonać wg uznania półsłupkami .Może być pojedynczy lub podwójny wtedy na końcu należy go obdziergać dookoła półsłupkami. W środek włożyłam folię od bindownicy ,ale to może być coś innego np.klisza rendgenowska hahahihi

KASZKIET ZROBIONY MOŻNA NOSIĆ I SIĘ CHWALIĆ

Mam nadzieją,że jasno napisałam i narysowałam przynajmniej się starałam przykro mi

Mao - Pią 29 Wrz, 2006 16:11

pika15, w pierwszym rzędzie na kółeczku robisz normalne słupki 18 szt. w drugim też zwykłe 36 szt. a w 3rz Robisz dopiero 2 OD TYŁU 1 OD PRZODU .

Fajnie dziewczyny ,że wszystko jasne ,czytelne i się podoba wesoło mi

Hala72, z zawodu jestem nauczycielem i to klas 1-3 10 lat przepracowałam w szkole i to takie chyba zboczenie zawodowe hahahihi wszystko kolorowo, czytelnie i w miarę jasno jak dzieciom bye bye

Mao - Pią 29 Wrz, 2006 21:53

Ula_K, to szydełko ma 5 mm
Mao - Sob 30 Wrz, 2006 10:15

Zapomniełam wstawić zdjęcia brązowego kaszkietu ,wczoraj skończyłam ,zrobiony z 'PUCHATKI" i resztek jakiejś takiej puchatej z tęczowymi nitkami szydełko 5mm

Laura S. - Sob 30 Wrz, 2006 10:16

A!Już wiem w czym problem!Mianowicie jak ją usztywnić,no i jak machnąć daszek??
Mao - Sob 30 Wrz, 2006 10:25

Laura S., myślę że trzeba zrobić kółko a potem w ostatnim rzędzie łapiesz oczko za jedną nitkę (nie za dwie jak robi się zwyczajnie) to wtedy samo "zakręci" w dół i zrobi się taki jekby szew , potem już prosto dookoła na wysokośc jaka ci odpowiada i formujesz daszek mniej więcej na 1/2 obwodu ja bym robiła podwojnie i w środek dałabym coś sztywnego (moje wszystkie tak są robione) i powinno wyjść.

hmm tak mi przyszło teraz do głowy .że można w ten daszek wprasować flizelinę ,albo jakiś sztywnik muszę wypróbować ten sposób cool

Jak będziesz robiła z grubej włóczki półsłupkami i dosyć ciasno lub mniejszym szydełkiem to czapka wyjdzie ci dosyć sztywna ale musisz zrobić próbkę czy to ci odpowiada.

mordka - Sob 30 Wrz, 2006 11:47

no schemat i opis superowy a jeszcze napisz ile rzadkow w daszku tych polslupkow robic 4 ; 5 czy 6 cmoknięcie
Mao - Sob 30 Wrz, 2006 13:15

mordka, ja robilam 11 rządków
Mao - Pon 02 Paź, 2006 11:03

Oto skończona moja zapowiadana VS złociutka wykonana z włóczki "FLORIA" szydełkiem 4.5

Oraz szybciutko wydziergany komplet dla teściowej w kolorze miętowym

Mao - Śro 04 Paź, 2006 15:16

Żebyście nie myślały ,że nic nie robię bye to wklejam czerwony komplet ziiimno się robi brrrrrr

Mao - Sob 07 Paź, 2006 22:17

Dzisiaj kochanieńkie skończyłam bolerko tym razem black( white było wcześniej) nie pytajcie jak bo nie wiem nie wiem najpierw wybrałam wzór na prostokąt taki 40cmx120cm a potem to już radosna twórczość własna cool

Mao - Nie 08 Paź, 2006 13:37

madzia, prostokąt idzie w połowie pleców i rękawy( może lepiej będzie widać na białym to wzór małych ananasków) robi się taką tutkę zszytą po obu stronach a potem dorabiasz dookoła kołnierz wraz z zapięciem na klatce ( ja musiałam upchnąć tam moje D hahahihi ) i rękawy wklejam dla przypomnienia moje white wraz z prostokątem od którego bierze się początek ,reszta instrukcji w dziale z bolerkami tam już tłumaczyłam i wklejałam wzór

Mao - Pon 09 Paź, 2006 14:55

Wszystkie bolerka są wykonane z włóczek bawełnianych , zdobycznych ze starych ,sprutych swetrów.
wykonanie bolerka nie jest trudne dziewczyny próbujcie.

Dzisiaj dorzucam skończone bolerko w kolorze wina. Schemat prościutkiego bolereczka + inwencja własna

A tak wygląda zmodyfikowane

No i skończyłam drugą spódnicę w kolorze czerwonym już jedną taką pokazywałam ,ale poszła do ludzi

maranta - Pon 09 Paź, 2006 16:07

Mao, ja już nie powiem, że śliczne, bo to się wie... ja tak tylko się zastanawiam ile krasnoludków masz na usługach wesoło mi wesoło mi wesoło mi
Mao - Śro 11 Paź, 2006 18:31

Dziękuję dziewczyny za miłe słowa cmoknięcie kwiatek dla ciebie
Za to ,że jesteście takie kochane dorzucam do wątku kolejną spódniczkę wczoraj skończoną wesoło mi Robiona z "MALWY" szydełko 3mm

Mao - Czw 12 Paź, 2006 10:42

Och dziewczyny jak człek przeziębiony to mu się w łóżku( no powiedzmy ,że przy 3-latce da się poleżeć) nudzi oczoplas więc co ma robić? Odpala szydełko i dzierga hahahihi

Ula_K, ja robię ostatnio z włóczki która ma 370m/100g ,ale szukam cieńszej chcę spróbować zrobić jakąś następną no i robiłam z grugszej np VS ta miała 233m/100g

mordka, moja złota VS ma 6 elementów ,a czekoladowa była na 140 o.ł . to chyba 7 albo8 elementów hmm

Pozdrawiam was cieplutko bye

Mao - Pią 13 Paź, 2006 11:23

No to do kolekcji wczoraj skończona spódnica w kolorach jesieni zebalek

Coś trzeba było zrobić z resztkami noo

Mao - Pon 16 Paź, 2006 12:28

Otóż dziewczyny wszystko robię sama zebalek taka ze mnie Zosia Samosia czyli prawie:
tańczy ,śpiewa recytuje ,
pierze sprząta i gotuje ,
bawi dziecko ,szydełkuje hahahihi

A teraz wzięłam się za druty i żeby nie było,że tylko spódnice i spódnice to wydziergałam bluzeczkę ,która mi się latem strasznie podobała co by tu... Zrobiona z 250g "MEDUSY" drucik nr 3.

Mao - Pią 20 Paź, 2006 14:04

Beata61, schemat dostałam od Alli jak go znajdę to wkleję

a tu do kolekcji spódnica w brązie

Mao - Pią 20 Paź, 2006 17:59

Dzięki dziewczynki kwiatek dla ciebie jesteście milusińskie cmoknięcie

Spódnica tym razem zrobiona z "PEONI" ( 520 m/ 100g) szydełko 3mm

Basia musiałam z tymi spódnicami dogonić Adę hahahihi oczywiście nie wszystkie są dla mnie ,ale to już chyba 10 i to nie koniec bye bye wesoło mi

Mao - Sob 21 Paź, 2006 12:54

Basia dawaj linka do osinki bom ciekawa nowości uklon

Dla zainteresowanych schemat bluzeczki i do roboty hahahihi

Teraz nie tak szybko coś wstawię bo za bardzo kombinuję ,ale kto wie hmm

Mao - Wto 31 Paź, 2006 21:52

Czas odkurzyć własny wątek bo pewnie myślicie ,że się lenię zebalek

A tym czasem powolutku bez pośpiechu tworzę brązową kolekcję hahahihi

trochę pozmieniałam kwiatki bo już znudziło mi się dziergać ciągle te same i wprowadziłam małe inowacje Laughing

Wykonana z "PEONI" 520m/100g szydełko 3mm

a tu drugi wariant też z "PEONI" 520m/100g szydełko 3mm długa na 95 cm

Tych wykonałan sztuk 2 z "MALWY" 370m/100g szydełko 4,5

I to by było na razie tyle

maranta - Wto 31 Paź, 2006 23:07

Mao, ja już nic nie powiem, bo mi mowę zwyczajnie odjęło szczęka mdleje mdleje mdleje mdleje

alwisia napisał/a:
Mam pytanie do Maranty- a może założyć wątek prace naszych dzieci i wnuków.Myślę o takich pracach, których by się dorosły też nie powstydził

Świetny pomysł, zaraz coś takiego utworzę cmok