To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Ple Ple tez namotała;)

Ple Ple - Pią 13 Paź, 2006 17:20
Temat postu: Ple Ple tez namotała;)
Witajcie dziewczyny!

Onieśmielona urokiem Waszych prac postanowiłam zaprezentować Wam moje dzieło. To moja pierwsza szydełkowa ozdoba, mam nadzieję, że nie będziecie zbyt surowe w ocenie:)

maranta - Pią 13 Paź, 2006 18:15

Śliczniutki motylaszek cool cool cool

No to teraz już cię mamy, jak raz złapałaś za szydełko, to niedługo będziemy na kolejne ozdoby i nie tylko czekały... i dobrze wesoło mi wesoło mi wesoło mi

Ple Ple - Pon 16 Paź, 2006 17:28

Chciałam go wkomponować w takie druciane kółko obrobione takim samym kolorem co on i wykorzystać jako zawieszkę na okno. Znalazłam takiego motylka zrobionego tak:

Ale nie wiem czy takie kółko można gdzies kupić? Czy trzeba samemu wykombinować?

Oto schemat motylka:

Ple Ple - Pią 20 Paź, 2006 22:13
Temat postu: Motylkowa serweta, RATUNKU
Nie wiem jak zrobić te serwetkę, od którego momentu się ją zaczyna? Może mi ktoś podpowie?

Ple Ple - Sob 21 Paź, 2006 10:37
Temat postu: Kilka wzorków, które zamierzam zrealizować;)
Zamierzam jeszcze zrobić coś takiego:

MOTYLEK ANANASOWY:

A PŁAWIKONIKA już zaczęłam robic:

Ple Ple - Sob 21 Paź, 2006 11:33
Temat postu: Wzór na kolejną motylkową serweteczkę;)
Znalazłam tez taki wzorek na motylkową serwetke;)

Wydaje mi sie dość skomlikowana, ale postaram sie:)

Ple Ple - Sob 28 Paź, 2006 19:40
Temat postu: Mój następny motylek!
Następny motylek:

Ple Ple - Czw 02 Lis, 2006 18:54
Temat postu: Moja serwetka:)
To dziś sie pochwalę serwetką, którą wkońcu skończyłam robić. Ma 60 cm średnicy! Jestem z niej bardzo dumna wesoło mi :

maranta - Pią 03 Lis, 2006 16:53

Śliczności serwetka i motylki brawo brawo brawo
Ple Ple - Śro 15 Lis, 2006 20:29
Temat postu: Uwaga - moje pierwsze stringi:)
Miło mi pokazać Wam moje pierwsze stringi. Zrobiłam je rok temu, ale doczekały sie zdjecia dopiero teraz:

A żby było smieszniej - zgubiam wzór na kwiatki i nie moge zrobić następnych Sad Ale ze mnie gapa!

Krakowianko - pamiętam o schemacie serwety - ale mam problem ze skanerem...Postaram sie to zeskanowac gdzie indziej i wrzucić...

Ple Ple - Śro 15 Lis, 2006 21:19

Mam wzór na kółeczko, dostałam go od Maranty:

Najpierw zrób 6 oczek łańcuszka i zamknij ten łańcuszek w kółeczko jednym oczkiem ścisłym.
1. okrązenie- 1 oczko łańcuszka na rozpoczęcie, 11 półsłupków dziergaj na tym kółeczku z sześciu oczek łańcuszka. Na koniec okrążenia połącz ostatni półsłupek z początkowym oczkiem łańcuszka oczkiem ścisłym.
2. okrążenie- 3 o. łańcuszka zamiast pierwszego słupka, 2 o. łańcuszka, 1 słupek w kolejny półsłupek poprzedniego rzędu, 2 o. ł., i powtarzaj to do końca okrążenia. Czyli mówiąć inaczej- w każdy półsłupek poprzedniego rzędu po jednym słupku, słupki przedzielasz 2 o. ł.
3 okrążenie- przechodzisz jednym oczkiem ścisłym na łańcuszek z dwóch oczek poprzedniego rzędu i robisz 3 oczka łańcuszka, 1 oczko ścisłe na kolejnym łańcuszku poprzedniego rzędu, 3 o. łańcuszka i tak do końca.

maranta - Śro 15 Lis, 2006 21:28

Ja już chwaliłam, ale nie zaszkodzi powtórzyć- majtaski cudne cool cool cool
Ple Ple - Czw 16 Lis, 2006 10:56

A teraz bombka:

i jeszcze ta sama bombka po obcięciu górnej odstającej części:

Ple Ple - Nie 19 Lis, 2006 12:23

Dzięki Siostry w Robótkach!
Wasze pochwały mobilizują mnie do dalszej pracy:)

mordka napisał/a:
Stringi cudne a bombki bombowe śliczne cool gdzie takie bombki kupiłaś to sa plastikowe czy szklane i w jakiej cenie bo piekne sa obszydełkowane.

bombki są szklane, kupione przez moją znajomą w fabryce bombek po 1,80 zł - średnica 8 cm. Niestety więcej bombek nie chcieli już nam sprzedać:( więc mamy tylko po kilka. Ale postanowiam kupić teraz plastykowe czerwone i obszydełkować na biało - też będą śliczne:)

Na deser bombka nr 2 z róznych stron:

maranta - Nie 19 Lis, 2006 13:23

Ple Ple, śliczne bombki brawo brawo brawo
Ple Ple - Nie 19 Lis, 2006 20:07

W razie gdyby ktoś poszukiwał wzorków na bombki - znajduja sie na początku tego albumu:
http://pleple.fotosik.pl/albumy/77319.html

Ple Ple - Śro 22 Lis, 2006 18:54

Kolejna bombka. Ze szkła, które pomalowałam na bordowo:

maranta - Czw 23 Lis, 2006 09:30

Ple Ple, awatarek pokazuje raczej wiedźmę wesoło mi a tak naprawdę to piekna czarodziejka, co piękne bombeczki wyczarowuje cool cool cool
Ple Ple - Czw 23 Lis, 2006 17:11

Krakowianka napisał/a:
Pprośba o schemacik

KRAKOWIANKO w końcu mogę spełnić Twoją prośbę, oto schemacik:

Jeszcze raz przepraszam, że dopiero teraz, ale nie mialam jak tego zeskanować wcześniej. I pokaż jeśli ją zrobisz jak Ci wyszła! Caluski!

Ple Ple - Czw 30 Lis, 2006 17:59

cmoknięcie Dziękuję za pochwały Siostry w Robótkach:)

A oto kolejne bombki:

i zdjęcie świąteczne z moją bombką (dzieło chłopa mego ukofanego):

Nie mogę się już Bożego Narodzenia doczekać!

maranta - Czw 30 Lis, 2006 18:18

Ale cudna kolekcja bombkowa, sama nie wiem która najbardziej mi się podoba, wszystkie śliczne i fotki świetne im porobiłaś cool cool cool
Ple Ple - Nie 03 Gru, 2006 14:34

wesoło mi wesoło mi wesoło mi Dziękuje za wszystkie pochwały! wesoło mi wesoło mi wesoło mi

Zmobilizowana nimi prezentuję następną bombeczkę:

Świecznik to dzieło mojego niezwykle utalentowanego Ukofanego Chłopa:)

Ple Ple - Nie 03 Gru, 2006 15:14

alienor bombki maja 8 cm średnicy. Większośc jest obrobiona zwykłym, kremowym kordonkiem. Niektóre Basakiem ze złotą nitką:)
maranta - Pon 04 Gru, 2006 20:59

I bombka i świecznik cudo!!! brawo brawo brawo
Ple Ple - Sob 09 Gru, 2006 21:21

Moja pierwsza łezka. Dlatego taka skromna: