To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Raczkowanie

lucille - Wto 30 Sie, 2005 19:38
Temat postu: Raczkowanie
Kwiatek i coś co ma imitowac zakładkę- ech krzywe te moja słupki i pikotki ale się wyrobię :fajnie:

Dziwne mazy to efekt skaneru oczoplas

Anna B. - Wto 30 Sie, 2005 20:24

Aaaa! Czyli już plączesz supełki! Zatem witaj we frywolnym klubie! Wink :wesolek:
Jeśli to Twoje pierwsze prace, to są już świetne! Oby tak dalej!
oklaski oklaski oklaski

lucille - Wto 30 Sie, 2005 20:57

Aniu - dziękuję Embarassed cmok

Chociaż ja bym chciała od razu frywolitkowac na poziomie mistrzowskim :dezorientacja: szalony

Anna B. - Wto 30 Sie, 2005 21:06

Jeśli codziennie będziesz choć trochę frywoliciła, to bardzo szybko dojdziesz do upragnionego mistrzostwa. Zwłaszcza, że zaczęłaś naprawdę bardzo dobrze. Wiem, co mówię, po już trochę ludzi nauczyłam plątania supełków.
Tutaj chyba wzięłaś sobie trochę śliskie nici. Przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu. Z lepszych nici wychodzą ładniejsze frywolitki. Lepiej się zaciągają, lepiej układają.

lucille - Śro 31 Sie, 2005 11:49

Te nici to bardzo stary kordonek - tak mniej więcej 20-letni

A skoro już zaczęłaś Twisted Evil to jakie nici polecasz?

Anna B. - Śro 31 Sie, 2005 14:37

Z dostępnych w Polsce Aida. Te nici są numerowane następująco: 5, 10, 15, 20, 30... Im większa liczba, tym cieńsze nici. Najfajniej się robi z 10 i 15. Coraz cieńsze mają większe tendencje do skręcania się (ale mozna to opoanować).
Polecane są tez polskie nici Ariadna 30x6. Ale te są jednak gorsze. A że są niewiele tańsze od Aidy, to ... Smile
Tyle że nie w każdej pasmanterii można dostać Aidę (w Świebodzinie np. nie Sad ).
Można jednak kupić w sieci. Min. tutaj:
http://www.mulinka.pl/sklep/index.php
i tutaj:
http://www.wojtek.com.pl/...dg2=106&idt=218

lucille - Czw 01 Wrz, 2005 11:53

ANiu cmok Ariadnę znam ale od strony szydełka Very Happy i nawet lubię, Aidę zamówiłam - 10tkę Smile
Ale wcale nie jest tańsza - na moje oko to dwa razy droższa :shock: Ariadny jest 100 g a Aidy 50 Sad

Anna B. - Czw 01 Wrz, 2005 12:37

Hihi! Na wagę nie zwróciłam uwagi. Rzeczywiście motki są rożnej wielkości. Ale też szydekując znacznie szybciej zużywa się kordonek, niż przy frywolitkach, więc nie jest tak źle. Smile
lucille - Czw 01 Wrz, 2005 17:19

No i ma podstawową zaletę -zdecydowanie większy wybór kolorów Laughing