Chwalimy się - Raczkowanie
lucille - Wto 30 Sie, 2005 19:38 Temat postu: Raczkowanie Kwiatek i coś co ma imitowac zakładkę- ech krzywe te moja słupki i pikotki ale się wyrobię :fajnie:
Dziwne mazy to efekt skaneru
Anna B. - Wto 30 Sie, 2005 20:24
Aaaa! Czyli już plączesz supełki! Zatem witaj we frywolnym klubie! :wesolek:
Jeśli to Twoje pierwsze prace, to są już świetne! Oby tak dalej!
lucille - Wto 30 Sie, 2005 20:57
Aniu - dziękuję
Chociaż ja bym chciała od razu frywolitkowac na poziomie mistrzowskim :dezorientacja:
Anna B. - Wto 30 Sie, 2005 21:06
Jeśli codziennie będziesz choć trochę frywoliciła, to bardzo szybko dojdziesz do upragnionego mistrzostwa. Zwłaszcza, że zaczęłaś naprawdę bardzo dobrze. Wiem, co mówię, po już trochę ludzi nauczyłam plątania supełków.
Tutaj chyba wzięłaś sobie trochę śliskie nici. Przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu. Z lepszych nici wychodzą ładniejsze frywolitki. Lepiej się zaciągają, lepiej układają.
lucille - Śro 31 Sie, 2005 11:49
Te nici to bardzo stary kordonek - tak mniej więcej 20-letni
A skoro już zaczęłaś to jakie nici polecasz?
Anna B. - Śro 31 Sie, 2005 14:37
Z dostępnych w Polsce Aida. Te nici są numerowane następująco: 5, 10, 15, 20, 30... Im większa liczba, tym cieńsze nici. Najfajniej się robi z 10 i 15. Coraz cieńsze mają większe tendencje do skręcania się (ale mozna to opoanować).
Polecane są tez polskie nici Ariadna 30x6. Ale te są jednak gorsze. A że są niewiele tańsze od Aidy, to ...
Tyle że nie w każdej pasmanterii można dostać Aidę (w Świebodzinie np. nie ).
Można jednak kupić w sieci. Min. tutaj:
http://www.mulinka.pl/sklep/index.php
i tutaj:
http://www.wojtek.com.pl/...dg2=106&idt=218
lucille - Czw 01 Wrz, 2005 11:53
ANiu Ariadnę znam ale od strony szydełka i nawet lubię, Aidę zamówiłam - 10tkę
Ale wcale nie jest tańsza - na moje oko to dwa razy droższa :shock: Ariadny jest 100 g a Aidy 50
Anna B. - Czw 01 Wrz, 2005 12:37
Hihi! Na wagę nie zwróciłam uwagi. Rzeczywiście motki są rożnej wielkości. Ale też szydekując znacznie szybciej zużywa się kordonek, niż przy frywolitkach, więc nie jest tak źle.
lucille - Czw 01 Wrz, 2005 17:19
No i ma podstawową zaletę -zdecydowanie większy wybór kolorów
|
|
|