Biżuteria - wzory na biżuterię
Krulik - Wto 24 Kwi, 2007 21:53 Temat postu: wzory na biżuterię Oto wzór na wiszące kolczyki. Do ich zrobienia potrzebny jest drut 0,5 lub 0,6 mm , koraliki i bigle. Z około 14cm druta zawijamy element jak na rysunkach:
Wykonujemy 6 takich elementów (po 3 na kolczyk) i łączymy je za pomocą kółeczek lub ósemek na jeden z dwóch sposobów:
Do drugiego kolczyka potrzebny jest jeszcze duży koralik i zawieszka (zrobiona podobnie jak poprzednie elementy):
Możliwości są tysiące;) z tych elementów można zrobić calą masę różnych kolczyków, a będą na pewno efektowne:)
Anna B. - Wto 24 Kwi, 2007 22:28
Fiu, fiu! Kruliku, Ty to tak sama z siebie?
evita - Śro 25 Kwi, 2007 08:54
Krulik, Świetny pomysł, kolczyki zupełnie w moim stylu takie jakie lubię. Masz fajne pomysły, może w końcu znajdę trochę czasu i sama zrobię. dzięki za pomysł
Violetta21 - Śro 25 Kwi, 2007 09:35 Temat postu: wzory na biżuterię Kruliczku
A ja obiecałam sobie że odpocznę od koralików a Ty mnie tu takie kąski pod nos podrzucasz
halszka - Śro 25 Kwi, 2007 10:33
Kruliczku , a co to za drut używasz,bo ja sobie kupiłam jakiś posrebrzany ( na wystawie , na metry) i jest za miękki ,rozwijają mi się i prostują elementy (chyba to jakaś miedziana podróbka)
Krulik - Śro 25 Kwi, 2007 17:33
| halszka napisał/a: | | Kruliczku, a co to za drut używasz,bo ja sobie kupiłam jakiś posrebrzany ( na wystawie , na metry) i jest za miękki ,rozwijają mi się i prostują elementy (chyba to jakaś miedziana podróbka) |
Z miedzianym drutem nie powinnaś mieć problemów, ja też używam posrebrzanych bo są tańsze, a tak samo ładne. Jesteś pewna że to nie tzw. drut z pamięcią? on zawsze wraca do pierwotnej postaci i świetnie nadaje się do bransoletek - Viola go chyba używa. Ja używam takiego pakowanego po kilka metrów firmy Rayher, ale można też kupić taki: http://qnszt.pl/catalog/14.html tylko 0,8 jest za gruby więc odpada. Ja wolę w sklepie kupować bo zawsze można sprawdzić czy jest odpowiednio plastyczny.
A co do biżu to wzorki sama wymyślam, ale czasem się inspiruje jakimiś podpatrzonymi;) I specjalnie Was odciągam od robótek:) i do koralików nakłaniam, żeby nie było że tylko ja robię
Anna B. - Śro 25 Kwi, 2007 20:32
Kruliku, nie tylko Ty się tu bawisz koralikami.
Tylko że to, co mi wychodzi przy fotografowaniu błyskotek, to po prostu
W każdym razie miętolenie drucika to całkiem fajna rzecz.
Co do tego jaki drucik, to ja jednak wolę srebrny. Jest sztywniejszy, niż posrebrzane, za to mocniejszy, trwalszy i nie ściera się tak, jak posrebrzany. Choć różnica w cenie znaczna. To fakt! :/
halszka - Śro 25 Kwi, 2007 20:42
AnnoB, Kruliku , ja narazie zbieram potrzebne elementy i tak po prawdzie to jeszcze nie wiem co to będzie ale coś zrobię napewno,drut ,mój mąż też mówi,że jest za miękki i najlepiej się nadaje do owinięcia , oplątania czegoś ładnie
podoba mi się to miętolenie drucika
makneta - Śro 25 Kwi, 2007 20:48
A ja to nie wiem, gdzie mam ręce wsadzić. Tyle rzeczy nęci i kusi, a czasu brak. Kupiłam sobie nawet książkę o biżuterii z drutu i koralików, ale na razie na przeglądnięciu się skończyło.
A ty Kruliku robisz bardzo fajne wywijaski.
Anna B. - Śro 25 Kwi, 2007 22:42
makneto, ręce to najlepiej do kieszeni!
Violetta21 - Czw 26 Kwi, 2007 08:31 Temat postu: wzory na biżuterię Ja ponieważ jestem uczuleniowcem używam tylko drutu srebrnego 0,6 jest dość fajny w robocie, a ostatnio kupiłam 0,5 i jak dla mnie jest zbyt miękki. A wszystkie akcesoria do produkcji biżuterii kupuję u sprawdzonych allegorwiczów
Tak Kruliczku używam drutu z pamiecią do produkcji bransolet, ale jest cholewcia twardy jak licho...
psotka26 - Czw 26 Kwi, 2007 10:17
Ja bym chcła sie nauczyc robic cos takiego
Krulik - Czw 26 Kwi, 2007 12:41
Ja tam lubię dość miękki drut bo łatwo się z niego zawijaski robi, a zwykle i tak ładuję tyle koralików, albo oplątuję takim cieniusieńkim drucikiem (mam jego wielką szpulę:)) że wszystko się usztywnia tak jak np tu:
Kiedyś kupiłam taki drut 0,7 albo 0,8mm (już nie pamiętam) i żeby go powyginać to się musiałam nieźle nagimnastykować i wiele z moich koralików na niego nie wchodziło:(
A z posrebrzanego jestem zadowolona;) i na szczęście nie mam uczulenia:) Szczerze współczuję wszystkim uczuleniowcom.. mój maluszek jest uczulony na wszystkie kremy, proszki, kosmetyki i nawet na tworzywa sztuczne wszystko musi mieć bawełniane biedaczek:(
makneta - Sob 18 Sie, 2007 12:02
| Anna B. napisał/a: | makneto, ręce to najlepiej do kieszeni!  |
Trochę tu nie zaglądałam, a teraz czytam i widzę, że jak zwykle panna AnnaB. mi dokucza.
Kruliku, ostatnie kolczyki bardzo fajne. Ostatnio też myślała, aby zrobić podobne. Na razie robię pierwsze owijańce, ale nie wiem czy będę z nich wystarczająco zadowolona, żeby pokazywać.
Violetta21 - Nie 19 Sie, 2007 16:28 Temat postu: wzory na biżuterię Makneta czekam na Twoje kolczyki
|
|
|