To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Instrukcja obsługi Ady i Mody

maranta - Sob 28 Kwi, 2007 14:09
Temat postu: Instrukcja obsługi Ady i Mody
Już kilka osób prosiło mnie o zeskanowanie instrukcji obsługi Ady.
Niektórym wysłałam instrukcję na maila jednak postanowiłam wrzucić ją również na forum Wink

Dorzucam również króciutką instrukcję obsługi przystawki do Mody oraz Ady

Natalia - Pon 10 Mar, 2008 18:35

sadze ze najszybciej kupisz ja na allegro

-------------
pozdrawiam

Bardolka - Śro 04 Lut, 2009 15:09

Witam,
nie chcę mnożyć postów itd ale chyba jestem zmuszona Smile

Przeczytałam juz prawie wszytskie tematy tego działu a maszyna dziewiarska Moda to dalej dla mne czary mary ... mam instrukcje ale ona do mnie wcale nie przemawia ... Sad

Czy któraś z kompetentnych pań mogłaby mi podpowiedzieć, jak sięzaczyna robienie czegokolwiek na takiej maszynie?

Nigdy nie robiłam niczego na drutach, mama te maszyne i naprawde bardzo bym sie chciala nauczyc obsługi, więc może jakiś "tutorial dla Tumana " ? uklon

Natalia - Śro 04 Lut, 2009 15:59

opisalam dokladnie rozpoczecie pracy na modzie :

wysun do pozycji pracy 20 igiel , o kolko z dolu maszyny zakrec nitke i zaplataj nitke o igle iwystajaca z dolu zapadke !!! nastepnie przesun wozek by petelki wskoczyly za jezyczki igiel pod zapadki ,
nitke nakladaj na igly i przeun wozek itd czy to jest jasne ????

http://www.fotosik.pl/pok...7e501d2dd4.html

rysunek 5 i 6

henna - Wto 10 Lut, 2009 21:25

Inny szybszy sposób:

Wysuń do pracy co drugą igłę - zrób jeden rząd
Wysuń do pracy igły dotychczas nie pracujące - zrób drugi rząd.

Potem już dziej tak, jak masz dziać:-).

Na zakończenie dół obrób szydełkiem albo podszyj

Pozdrawiam

Natalia - Śro 11 Lut, 2009 12:14

henna jestes pewna ze ten sposob uda sie na modzie ?

wydaje mi sie ze ten sposob uda sie jesli te zaciagniete oczka 1x1 obciagniesz grzebieniem , ale moge sie myslic Smile

Bardolka - Wto 17 Lut, 2009 20:46

Drogie panie opanowałam system Smile

Dziękuje za rady pani Natalii ale nie obeszło się bez pomocy kogoś, kto miał z tym kiedys do czynienia i mógł mi na żywo pokazać - z odsieczą przyszła sąsiadka i dało radę Very Happy będzie kocyk dla chrześniaczka wesoło mi

kabyr - Wto 17 Lut, 2009 22:48

Ja wysuwam wszystkie igły potrzebne do dziania
do przodu i owijam po kolei nitką.
Grzebieniem prostuję igły i otwieram języczki,
ponieważ podczas tej czynności
niektóre się zamykają.
Teraz już można przesuwać zamek po igłach
aby zrobić piękną dzianinę.

Natalia - Śro 18 Lut, 2009 14:03

piszac grzebien mialam na mysli ponad metrowa listewke z haczykami , ktora sluzy do zawieszenia na petelkach poczatkowych w wiekszosci maszyn jednoplytowych Smile
kabyr - Śro 18 Lut, 2009 20:54

Natalia napisał/a:
piszac grzebien mialam na mysli ponad metrowa listewke z haczykami , ktora sluzy do zawieszenia na petelkach poczatkowych w wiekszosci maszyn jednoplytowych Smile

Natalia w mojej modzie grzebień służy do wysuwania igieł (Ty nazywasz to haczykami)\
w celu ułożenia ich w konkretny wzór.

Natalia - Śro 18 Lut, 2009 21:16

Smile to o czym Ty mowisz to tez potocznie nazywamy grzebykiem

ja mowie o listwie z haczykami do ktorej sa doczepiane ciezarki np w maszynie Brother

kabyr - Śro 18 Lut, 2009 21:20

Teraz wiem o czym piszesz.
Natalia - Śro 18 Lut, 2009 21:37

placzek

bardzo przepraszam jesli niedokladnie wytlumaczylam

pozdrawiam:

http://www.fotosik.pl/moje_obrazki.php?page=1

Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 12:34

Witaj Maranto!
Przeszlam juz pierwszy etap dziergania na maszynie,na razie caly czas probuje na malych kawalkach dzianiny.Pani Natalia pomaga mi w tych zmaganiach.
Ciebie chcialabym zapytac czym moge obciazyc dzianine,jezeli nie mam grzebienia do obciązania tylko dwa takie male krotkie moze 5 cm obciazniki(nie wiem jak to sie fachowo nazy).
Poza tym ciezko chodzi mi wozek,pomimo ,ze odpowiednio nastawiam regulator do grubosci wloczki.Pozdrawiam cmoknięcie

Natalia - Nie 22 Lut, 2009 14:26

Marlena

jesli wozek chodzi ciezko nalezy maszyne naoliwic!!!!!!

smarujemy szmatka, moczona w oleju do maszyn szwalniczych --Wazelinowym!!!!

szyny , prowadnice oraz lekko zapadki w spodzie wozka , nie wolno w zadnym wypadku smarowac olejem jadalnym!!!!
wloczke przed praca nalezy przewinac i naparfinowac wtedy idzie lekko , w tym celu wez w reke zwykla biala swieczke i zwin klebek na zwijarce

maszyna pewnie jest sucha i dlatego ciezko idzie , musisz ja "rozruszac"Smile

-- jesli nie masz grzebienia , to jest wielce prawdopodobne ze Twoja maszyna nie posiada takowego a pazurki ktore pokazalas na zdjeciu sluza do obiazania brzegow dzianiny !!!!

zazwyczaj maszyny jednoplytowe sa wyposazone w grzebien --listwa z haczykami ,

mozesz kupic taka na ebay
szczerze powiem ze z maszyn jednoplytowych ,ktore znam tylko moda i dopleta nie
posiadaja grzebienia , czy maszyna ktora kupilas byla fabrycznie nowa? zapytaj sprzedajacego o te wazna czesc w maszynie , lub popytaj na allegro czy komus ze sprzedajacych lub likfidujacych warszaty taka nie zostala

zrob prosze jak najwieksze zbilzenie plyty mozliwe ze sa tam jakies zapadki spychajace , z tych zdjec ktore zrobilas niedokladnie widac

zadalam sobie trud i poszukalam na ebay podobny typ maszyny

http://cgi.ebay.de/Strick...A1%7C240%3A1318

gdyby link sie niechcial otwierac podaje numer aukcji
230325242875

z tego co znalazlam jest kilka typow Empisali i trudno powiedziec czy Twoj typ ma miec grzebien czy nie

inna , numer aukcji320342003906 , 130287605107

tu sa grzebienie

http://cgi.ebay.de/Suzuki...A1%7C240%3A1318

250374590452 numer aukcji

-----------
pozdrawiam
http://nata50.fotosik.pl/

Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 15:17

Zaraz pojde naoliwic maszyne.Olej wazelinowwy posiadam.Maszyne kupilam na allegro z zaznaczeniem ze jest nowa i na taka wyglada tylko nie posiada tego cennego grzebienia,zaraz bede go szukala na ebaju i allegro.Moja maszyna jest bardzo podobna do tej na ebaju tylko nie ma tych ciezarkow i troche inne oznaczenie wozka ,ja mam chyba starszy model.Poza tym wszystko idze nienajgorzej tylko ciezko sie pcha wozek i brakuje grzebienia.Listwe juz zrobilam te w zabki i z dorabianym sciagaczem ,te jedna zostawie sobie na pozniej (nakladanie dolu dzianiny na oczka)bo sprawia mi trudnosc.)
Wieczorkiem przesle zdjecia bo teraz nie mam aparatu ,corka zabrala na spacer.
pozdrawiam i dziekuje Pani Natalio!

Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 15:19

Byc moze ta maszyna tez posiadala grzebien tylko poprostu zaginal.Chociaz pani od ktorej kupilam pisala ze jest kompletna i nowa tylko nie bez instrukcji.
Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 15:26

Moja przypomina te pierwszAEmpisal Silver RED na ebayu.
Natalia - Nie 22 Lut, 2009 15:39

tych maszyn sa dziesiatki ZASADA DZIANIA JEST JEDNA !!! wesoło mi

igly z haczykami maja zaplatac oczaka dzianiny a zapadki w wozku napedzac igly i to cala filozofia Smile
jeszcze kilka dni cwiczen i bedziesz robic sweterki jak stara dziewiarka Smile nauka wymaga poswiecen hurrraaa

-------------
pozdrawiam
http://nata50.fotosik.pl/

Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 16:24

Tak to prawda,ze zasada dziania jest prosta hehe, ale jakos nie moge zapanowac nad tą maszyne mysle ,ze jednak pare dni i ja rozgryze .Naoliwilam i chodzi o wiele lepieja ,a grzebienia poszukam na allegro. : cmoknięcie wesoło mi
Natalia - Nie 22 Lut, 2009 17:03

ciesze sie Smile

pamietaj o dosc czestym oliwieniu , jesli maszyna jest nowa musi sie rozruszac , dasz rade Smile)) w koncu po to ja kupilaś:))

Jadzia - Nie 22 Lut, 2009 17:11

Marlena
Do tej maszyny nie potrzebujesz zadnego obiazajacego grzebienia.
Wystarcza te ciezarki ktore masz .Zawiesz sie je na obu brzegach.
Do gladkieko dziania nalezy ustawic na zamku:
Szczotki na przodzie w pozycji niepracujacej "0"

Te boczne "guziki" biale ustawiane na "Trojkat"
Na przodzie dwa metalowe "guziki"ustawione na - "II"

Natalia - Nie 22 Lut, 2009 18:35

no to wszystko jasne Smile
Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 18:44

Tak, jasne ide ustawic wszystko tak jak trzeba i do dziela.
Pozdrawiam Kolezanki cmoknięcie

Marlenabydg - Nie 22 Lut, 2009 18:51

Jadzia! Dzieki radocha