To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Co wyście narobiły?

Anna B. - Pią 22 Cze, 2007 18:42
Temat postu: Co wyście narobiły?
Mam wreszcie wakacje i postanowiłam sobie, ze zacznę od ZROBIENIA CZEGOś DLA SIEBIE!
No i co robię? Wędruję po forum, podziwiam Wasze dzieła i nijak nie mogę się zdecydować, co mam zacząć robić. puknąć się Może bolerko? A może topik malutki? Ale który? A może coś z dlugimi rękawami? A może jednak chustę na lato? (dzisiaj rano było trochę chłodno i założyłam chustę z akrylu, a ten mnie troszkę pogryzł, wściekły więc pomyślałam sobie, by zrobić taką chustę z bawełny.) Chyba losować będę. placzek

alienor - Pią 22 Cze, 2007 19:34

Jeżeli mogę to ja robiłabym topik bo lato , bo gorąco , bo wakacje.....i zaraz po nim coś na ramiona czyli bolerko lub chustę , a najlepiej jedno po drugom bo te rzeczy przydają się już przez cały rok Smile
Anna B. - Pią 22 Cze, 2007 20:02

alienor , właśnie wydrukowałam schematy do czterech topików. szalony Czyli już jakiejś redukcji dokonałam.

Idę grzebać we włoczkach.

alienor - Pią 22 Cze, 2007 20:10

Cieszę się , że mogłam pomóc w podjęciu decyzji
misia0808 - Nie 24 Cze, 2007 16:55

Aniu jesli mogę Ci coś dodadzić, to zacznij od włóczki. Bo często tak bywa, ze dany model nie jest do wykonania z włóczki jaka dysponujemy i niestety trzeba kupić nową. Zgadzam sie z Alienor topik napewno sie przyda tegop lata. Modne są także tuniczki, więc można sobie coś zrobić
Anna B. - Nie 24 Cze, 2007 17:07

Misiu, dzięki za rady, ale dzisiaj to ja włoczki nigdzie nie kupię, a muszę już! Smile
Dziergam zatem z Sonaty. Co mi wychodzi, pokazuję TUTAJ
W tej chwili kombinuję połączenie dekoltu z bluzeczką właściwą. rety

Anna B. - Nie 24 Cze, 2007 19:14

Zaczyna toto przypominać bluzkę. Sonata jednak jest gruba. hmm

Ula_K - Nie 24 Cze, 2007 20:16

Nie ma to jak miec wakacje. Tez myslalam ze bede miala wakacje i zastanawialam sie co sobie zrobie. Ogladalam, planowalam.....pojechalam na zakupy i przytargalam do domu caly karton kolorowej bawelny. Jednak jak juz podjelam decyzje co bede robila z nienacka musialam wrocic do pracy. Teraz to tylko mam czas z doskoku przegladnac forum ale to i tak pobieznie i ciagle cos mnie umknie albo sie pogubie. Zycze owocnej pracy. Te carmenki sa bardzo kobiece na lato.
Grażyna - Nie 24 Cze, 2007 20:47

Oj tak - wakacje!!!!!!!! Ja mam je dopiero za tydzień. wściekły
Ula_K - Nie 24 Cze, 2007 21:22

Grazynko to masz dobrze az chyba Ci zazdroszcze. Ja bede musiala cale lato tego roku pracowac niestety a pozniej goraczka jesienna bo studenci wracaja we wrzesniu i zaczynaja sie rozne imprezy.Teraz jest niby troche spokojniej bo oprocz letnich kursow nic specjalnego sie nie dzieje ale za to przy tej ilosci pracownikow pracy jest wiecej niz w ciagu roku.Pociecha jest dla mnie to ze troche moze bede miala wolnego we wrzesniu no i oczywiscie pozniej wszystkie ferie. Tak ze moge z doskoku robic letnie topy i bluzeczki na styczen.
Jarka - Nie 24 Cze, 2007 21:50

Aniu brawo brawo brawo bardzo ładnie zaczęłaś, podziel się schemacikiem na ten topik trochę to podobny do fantazji carmen. Właśnie nie mam pojęcia jak zachaczyć wzór na tym dekoldzie.
Anna B. - Nie 24 Cze, 2007 22:08

Jarko, wzór drapnęłam gdzieś stąd. Właśnie się dowiedziałam, że ten model funkcjonuje tutaj pod nazwą "niebieskiej bluzeczki".Tylko ja go zdążyłam juz zmodyfikować. U góry zrobiłam osiem motywów, potem tę drugą część wzoru rozłożyłam co drugi łuczek (na schemacie wychdzi inaczej) i łańcuszki między słupkami u mnie składają się z trzech oczek, nie z pięciu, jak to wynika ze schematu.

Nie mogę znaleźć, gdzie o tej bluzeczce było na forum, więc wrzuciłam jeszcze raz do fotosika.

Jarka - Nie 24 Cze, 2007 22:13

Dzięki cmoknięcie cmoknięcie za podpowiedź, mam ten wzór zapisany.
summer21 - Pon 25 Cze, 2007 08:57

Anna B. - Pon 25 Cze, 2007 09:53

Wczoraj (a właściwie dzisiaj w nocy) robiłam, aż mi się skończył pierwszy motek włoczki. Czyli mam tak parę cm pod gorsem. Od chyba piątego rządka pod częścią dekoltową dziergam szydełkiem nr 2,5 i ujmuję oczka z boku. Dziergam na okrągło. Jeszcze kilka rzędów i bluzeczka gotowa. Chyba że jednak przedłużę ją na tunikę. Ale wtedy to z rękawami.

Aha! Rozmiar 36.

Anna B. - Pon 25 Cze, 2007 17:51

No i skończyłam!
Potem jeszcze na moim blogu pokażę dokładnie, jak zmodyfikowałam sobie pierwowzór. Teraz już biedzę się nad wyborem kolejnej bluzeczki z nadrukowanych schematów. puknąć się

Halkuk - Pon 25 Cze, 2007 18:13

Aniu brawo ! cool brawo cool
Grochu - Pon 25 Cze, 2007 18:26

Ekstra! cool
_ulcia - Pon 25 Cze, 2007 19:08

Śliczne brawo brawo brawo
mordka - Pon 25 Cze, 2007 20:49

Aniu ale cudnie wyprofilowałaś w talii bluzeczke no zachwycilaś mnie nią naprawdę cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
Poranna - Pon 25 Cze, 2007 21:09

wyszła fantastyczna bluzeczka! cool brawo

psss...teraz jeszcze jakiś naszyjniczek fry do kompletu noo

Elżbieta P. - Pon 25 Cze, 2007 21:29

no super, Ania bluzeczka wygląda świetnie, udała Ci się cool brawo brawo
Bernadka - Pon 25 Cze, 2007 21:32

Aniu bluzeczka ssssssssssuper cool cool cool brawo
Cytat:
psss...teraz jeszcze jakiś naszyjniczek fry do kompletu noo
hehehe popieram
Jarka - Pon 25 Cze, 2007 21:39

Ania wyszła bombowa cool cool brawo brawo cool cool