To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Papierowe cuda - czy ktos wie jak to zrobić?

moslamawe - Czw 05 Lip, 2007 20:47
Temat postu: czy ktos wie jak to zrobić?
jak w temacie
http://www.janosz.org/skl...ic070304-150945

Klaudia - Pią 06 Lip, 2007 17:38

Hm...wszystkie rzeczy z tej strony są bardzo ciekawe...również bym się z chęcią dowiedziała jak to wykonać...
Madzia - Pią 06 Lip, 2007 19:43

Cudowne te rzeczy!!!!!!!!!! Moim zdaniem trzeba by poszukać w origami.
moslamawe - Nie 08 Lip, 2007 09:20

szukałam w origami ale niestety na nic takiego nie trafiłam przykro mi
Grażyna - Wto 10 Lip, 2007 13:19

Rzeczywiście piekne brawo
Krakowianka - Śro 11 Lip, 2007 14:32

świetne rzeczy! myślicie że to ręcznie robione??? puknąć się
Haniutka - Śro 11 Lip, 2007 16:50

Piękne i ręcznie robione Laughing
To rodzaj origami nazywa się KUSUDAMA. Robiłam kiedyś dość proste kulki. Wpisując w wyszukiwarkę znalazłam różne wzory i instrukcje, więc nie podaję adresów, bo łatwo znaleźć i wybrać coś dla siebie. Miłego składania bye bye

Klaudia - Śro 11 Lip, 2007 17:50

Haniutka - dzięki!
Coś mi się widzi, że dużo papieru na to pójdzie :>

moslamawe - Czw 12 Lip, 2007 07:47

Haniutka dziekuje Ci ogromnie cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
dom_Klary - Czw 12 Lip, 2007 14:32

Haniutka jesteś cudowna .Dzięki. cool
Zosia32 - Nie 15 Lip, 2007 12:18

Haniutka wielkie dzieki love
Pozdrowienia wesoło mi

Bernadka - Nie 15 Lip, 2007 12:53

Kusudama to taki rodzaj origami . Robi się ileś tam motywów takich samych a potem bez pomocy kleju łączy się je . Robiłam takie ale wolę origami klasyczne. Dużo papieru się na to zużywa , jest dość trudne i strasznie czasochłonne ale efekty są ładne i oryginalne . Miłego składania cmoknięcie
Judyta

dom_Klary - Nie 15 Lip, 2007 16:55

Bez pracy nie ma kołaczy, ale jaki efekt.Cudowności, bardzo efektowne są mniej banalne od samego origami.Można je malować akrylem i powlekać lakierem, stosować decoupage.Kleić na nich materiały różnego rodzaju, bawić się w iście japońskim stylu.Bajka,bardzo dziękuję za moc przyjemności w zabawie. bye
angelika - Nie 21 Paź, 2007 19:47

Dziewczyny, tutaj znajdziecie kilka schematów tych cudów.
Miłego składania życzę i cierpliwości.
http://puupuu.ojaru.jp/zu/zu.html

nev45 - Sob 10 Lis, 2007 14:51

brawo cool Są piękne i podziwiam tego, co je robi uklon uklon uklon
zamajka - Pią 16 Lis, 2007 07:03

Ja składałam takie kusudamy z takich kwadratowych pastelowych karteczek do notatek. Są sprzedawane w sklepach papierniczych w bloczkach. Rzeczywiście ta kusudama jest pracochłonna. Jest złożona z 12 pięciopłatkowych kwiatów, a więc trzeba aż 60 karteczek. Potrzebny jest też klej- ja stosuję w sztyfcie, tylko trzeba tochę przytrzymac po sklejeniu, ale trzyma dobrze. To nic trudnego - instrukcje są czytelne i krok po kroku. brrrrrr
LucynaM - Pią 16 Lis, 2007 08:16

ja ostatnio zaczęłam masową produkcję Very Happy muszę zrobić fotki i się pochwalić. A do klejenia używam wikolu - sprawdza się rewelacyjnie
Procella - Pią 16 Lis, 2007 12:48

Bardzo efektowne, musze się w to pobawić. Ja robię bombki z bibuły, ale taką tradycyjną metodą nawlekania na nitkę składanych kółeczek, która chyba jest znana większości (jeżeli nie, poszukam zeszłorocznych - w tym roku przez cholerne aniołki jeszcze się do nich zabrałam, wszystko Wasza wina Razz - i zamieszczę zdjęcia z opisem wykonania Smile ).
Jolmira - Sob 24 Lis, 2007 08:22

Witam serdecznie po dluuugiej niebytnosci tutaj Smile ale zawsze i tak bede tu wracac Smile
i mam takie pytanie:
Kiedys gdy w szkolach podstawowych byly robotki reczne wykonywalo sie pudelka z widokówek obdzierganych wczesniej dookola. Pamietacie? A ja kilka lat temu widzialam u kogos takie ladne wlasnie pudelko z tym, ze nie byly to proste scianki ale wypukle..........Jak to wykonac? Moze ktos wie i pomoze......... nota bene podobaja mi sie jednak takie pudelka Smile
Pozdrowionka

Edycia - Pią 11 Lip, 2008 00:02

Bardzo ciekawa technika. Warto spróbować. radocha radocha radocha