To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Frywolitki - Frywolitka w prezencie

ikmis - Wto 10 Lip, 2007 12:49
Temat postu: Frywolitka w prezencie
dziubię w tej chwili sporą serwetkę (prawie 70 cm średnicy), która będzie prezentem
Jestem w kropce, jak elegancko zapakować usztywnioną serwetkę frywolitkową? mdleje
wymyśliłam, że poskładam na 4, jakaś tekturka i z wierzchu celofan,
albo może nie składać tylko zwinąć serwetkę w rulon? hmm
może macie jakiś pomysł? nie wiem

dom_Klary - Wto 10 Lip, 2007 13:34

Wiesz, pomyślałam, że można ją zwinąć w rulon na podkładzie z kolorowej bibuły [rozkładasz bibułę, lub inny kolorowy papier, na niej serweta] zwijasz w rulon, celofan, ekstra kokarda z upiętym kwiatem lub inną dekoracją i klękaj obdarowany.Swoją drogą zazdroszczę -piękny prezent.
Bernadka - Wto 10 Lip, 2007 14:51

ikmis, ja dawałam na prezent moją serwetkę którą robiłam jakiś czas temu i zapakowałam ją tak kupiłam kolorowy celofan i przeźroczysty celofan w kształcie kwiatuszka , w kwiaciarni . włożyłam serwetkę pomiędzy oba celofany i delikatnie zszywaczem złapałam w kilku miejscach tak żeby nie było widać zrobiłam dużą kokardę i wyglądało super bye
Zosia32 - Śro 11 Lip, 2007 10:26

Moim zdaniem serwetę zwiń w rulon zawiń ładnie w celofan i przewiąż wstążką
tylko nie składaj jej hahahihi

ikmis - Śro 11 Lip, 2007 13:51

cmoknięcie dziękuję dziewczyny za rady, macie rację - zwinę ją w rulon
tylko jeszcze muszę się wyrobić z dziubaniem hmm czas ucieka a serwetka niegotowa mdleje

Lolek7825 - Nie 15 Lip, 2007 20:14

jeśli serweta jest duża to faktyczni rulon jest najlepszy. Możesz też kupić tubę do rysunków i w nią zrolowaną serwetkę włożyć. Ja najczęściej kupuje kalkę kreślarską (przeźroczystą) i robię z niej kopertę w środek wkładam baaardzo sztywną serwetkę (nie da się jej zwinąć - jedynie połamać można - krochmalę ługą bez rozcieńczania) do tego na narożniku dziurkaczem robie dziurkę o przeciągam rafię z której robię delikatną kokardkę i do tego można nawet bilecik dołączyć. Efekt murowany już nie jednej osobie oczy mało z orbit nie wypadły.
ikmis - Pon 16 Lip, 2007 15:24

ty razem był rulon z celofanem, zebalek
ale pomysł z tą kopertą z kalki kreślarskiej zapamiętam sobie na przyszłość,
dziękuję Lolku

justyha1 - Czw 19 Lip, 2007 11:44

Uważajcie na kolorową bibułę - mocno farbuje.
irenekaba - Nie 02 Mar, 2008 19:02

Lolek7825 napisał/a:
jeśli serweta jest duża to faktyczni rulon jest najlepszy. Możesz też kupić tubę do rysunków i w nią zrolowaną serwetkę włożyć. Ja najczęściej kupuje kalkę kreślarską (przeźroczystą) i robię z niej kopertę w środek wkładam baaardzo sztywną serwetkę (nie da się jej zwinąć - jedynie połamać można - krochmalę ługą bez rozcieńczania) do tego na narożniku dziurkaczem robie dziurkę o przeciągam rafię z której robię delikatną kokardkę i do tego można nawet bilecik dołączyć. Efekt murowany już nie jednej osobie oczy mało z orbit nie wypadły.

czy masz moze zdjecie tak zapakowanego prezentu??
jestem ciekawa jak to wyglada, ale bede musiala tez sprobowac.

dziewczyny czemu nie robicie zdjec takich rzeczy.

irenekaba - Pon 31 Mar, 2008 14:42

tak jak mowilam ze wykorzystam ten patent na opakowanie serwetek, jest swietny radocha radocha brawo brawo brawo

ja uzylam celafonu do pakowania kwiatow

Krzysia - Czw 03 Kwi, 2008 08:26

Tak przechowuję swoje hafty, zanim je oprawię, a pomysł wzięłam z jakiegoś zdjęcia o gastronomii. Zauważyłam i wyczytałam, że obrusy w dobrych restauracjach ( i tzw. dobrych , starych domach ) przechowuje się nawinięte na rulony, nie mają wtedy kantów po złożeniu, nie trzeba w ostatniej chwili ich doprasowywać, ale trzeba mieć odpowiednie miejsce na ich przechowywanie. W każdym razie sposób zaadaptowałam do swoich warunków ( brak stojaków na duże tuby ) serwetki hardangerowe, hafty xxx i podobne nawijam na rulony po folii alu, spożywczej itp. Wcześniej taką tubę owijam białym ! papierem, dostałam też od znajomej większe tuby po jakimś papierze biurowym. Pomysł podchwyciły i inne osoby, na spotkania przynoszą prace na rulonach.

Do pakowania i przechowywania większych frywolitek też to zamierzam wykorzystać, pod warunkiem, że wreszcie dokończę moją pierwszą , większą fry hmm

Zapomniałam o najważniejszym- Irenekaba, wspaniały prezent i cudnie opakowany cool

Zosia32 - Czw 03 Kwi, 2008 09:13

Irenko serweta piękna a w opakowaniu prezentuje się bardzo szykownie
ślicznie zapakowana serweta brawo

irenekaba - Czw 03 Kwi, 2008 09:42

Wczoraj przyszla Pani i odebrala prezent, serwetki i opakowanie bardzo jej sie podobalo, a ja jestem radocha radocha hopla wesoło mi, mysle ze osoba obdarowana bedzie tez zadowolona.
karmelek - Czw 03 Kwi, 2008 09:50

Przepiękne frywolitki, a takie opakowanie podkreśla ich urok. Super to wygląda! cool
irenekaba - Czw 03 Kwi, 2008 10:05

Krzysia napisał/a:
Tak przechowuję swoje hafty, zanim je oprawię, a pomysł wzięłam z jakiegoś zdjęcia o gastronomii. Zauważyłam i wyczytałam, że obrusy w dobrych restauracjach ( i tzw. dobrych , starych domach ) przechowuje się nawinięte na rulony, nie mają wtedy kantów po złożeniu, nie trzeba w ostatniej chwili ich doprasowywać, ale trzeba mieć odpowiednie miejsce na ich przechowywanie. W każdym razie sposób zaadaptowałam do swoich warunków ( brak stojaków na duże tuby ) serwetki hardangerowe, hafty xxx i podobne nawijam na rulony po folii alu, spożywczej itp. Wcześniej taką tubę owijam białym ! papierem, dostałam też od znajomej większe tuby po jakimś papierze biurowym. Pomysł podchwyciły i inne osoby, na spotkania przynoszą prace na rulonach.

Do pakowania i przechowywania większych frywolitek też to zamierzam wykorzystać, pod warunkiem, że wreszcie dokończę moją pierwszą , większą fry hmm

Zapomniałam o najważniejszym- Irenekaba, wspaniały prezent i cudnie opakowany cool

Krzysiu dziekuje uklon love ze podzielilas sie z nami tymi cennymi informacjami, bo to naprawde swietny pomysl i warty polecenia

dziekuje wszystkim za slowa uznania dla moich prac.

zamajka - Sob 05 Kwi, 2008 21:01

Krzysia przy okazji wspomniala o przechowywaniu obrusow. Moja znajoma wykorzystywala do tego celu tekturowe rulony po tkaninach, ktore zdobywala w sklepach z mateialami. Pomysl takie przechowywania jest niezly, tylko trzeba obmyslec miejsce, w ktorym te rulony bedziemy trzymac.
irenekaba - Pią 12 Wrz, 2008 08:39

ostatnio wykorzystalam rolon ktory mi pozostal po recznikach papierowych zawinelam 3 serwetki cool hurrraaa i wlozylam do szuflady