To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Firanka

grzewa - Śro 11 Lip, 2007 16:20
Temat postu: Firanka
Witam wszystkie forumowiczki.
Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i jestem pod wrażeniem waszych prac.
Chce prosić o radę. Jakie nici polecacie do zrobienia kuchennej firanki, żeby była lekka jak mgiełka? Ja zupełnie nie mam rozeznania, bo do zrobienia firanki dopiero się przymierzam. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Ewa.

dom_Klary - Śro 11 Lip, 2007 16:35

Kochanie, lekka jak mgiełka kojarzy mi się z ciężką pracą.Ale że to praca Twoja, a nie moja to informuję uprzejmie, że takową posiadam wykonaną z atłaska.Jest cudowna, świetnie się konserwuje i oczywiście prezentuje.Wydaje mi się, że idealne też by były nici bawełniane, 40 lub nieco grubsze,chociaż nie, bo to ma być mgiełka.Kordoneczek też by się nie obraził, gdybyś chciała się nim zająć.Tak czy inaczej ukłon dla pracowitości, ale u nas na forum są same ambitne osobowości, więc powodzenia.
Pozdrawiam radocha radocha radocha radocha
cool

Stokrotka - Śro 19 Wrz, 2007 12:01

Witam! Jestem na etapie kupna nici na firaneczkę do kuchni robioną filetem. Tak sie zastanawiam czy nici dmc traditions 20 były by odpowiednie... ( do kupienia w pasmanterii internetowej kolorowy motek) A do adłaska to jakie szydełko?
Jasieńka - Śro 19 Wrz, 2007 13:00

ja robie z altin basak klasic merserise turecka bardzo cieniutka i wychodzi bardzo pieknie oczywiscie wzór filetowy jest bardzo delikatna jestem na etapie połowy trzeba się nadziergac bardzo dużo ale efekt piekny hopla cmoknięcie
Stokrotka - Śro 19 Wrz, 2007 20:02

Dziękiszydełko, za podpowiedź cmoknięcie
Leśny Duch - Śro 14 Maj, 2008 21:33

DMC Klasik 20 jest świetny - 800m/100g moim zdaniem na delikatną firankę nadaje się dobrze - co prawda dużo pracy trzeba włożyć.. biel tej firmy jest bardzo hmm syntetyczna:) w kolorze
volleybalistka - Nie 27 Gru, 2009 12:00

A ja od dawna się zabieram za zrobienie firanki, co odwlekałam przytłoczona zamówieniami na swetry. Teraz mi się trochę poluzowało, więc chciałam kupić odpowiednią włóczkę. I tu właśnie potrzebuję pomocy, ponieważ chwilowo nie mogę dokopać się do wybranego wzorku, a trzeba zamknąć zamówienie Wink

Mój pomysł jesty taki, żeby doszyć do mocnego tiulu filetową zazdrostkę szerokości 40-50cm. I teraz przechodzę do sedna: jaką włóczkę wybrać? Delikatniejszą czy zrobić czymś grubszym, na sztywno?

Pozdrawiam świątecznie!

Makarbella - Nie 27 Gru, 2009 17:42

Wszystko kwestia gustu. Ja bym wybrała delikatny poliester (Kirlangic albo Eldivenli) i jakiś luźny ażurowy wzór. Albo nici krawieckie...
Trusia - Wto 29 Gru, 2009 00:35

Mkarbello, a czy Kirlangic się bardzo skręca i ślizga?
Makarbella - Wto 29 Gru, 2009 01:07

Jak padalec, śliski jest jest i lejący. Albo jak karp, który czuje, że jego koniec zbliża się wraz z urzekającym zapachem choinki. Ale za to efekt jest powalający: blask, kolor, łatwość prania, zawiść sąsiadek - normalnie bezcenna hahahihi

Proszę o wybaczenie, głupawka mnie dopadła dzisiaj!

Przy luźnych wzorach grubym szydełkiem (grube to w tym wypadku jakieś 0,75-1,0 bo w oryginale nici przeznaczone są na szydełko 0,5-0,55) nie jest tak źle i da się zrobić fajne rzeczy.

zorza - Sob 08 Sty, 2011 17:04

No ja też w sprawie kordonka na firankę- zazdroskę.Zamierzam zrobić zazdroskę na wys. 120cm. Waham się nad wyborem grubości nici między 10 a 15. Jak zrobię z 10 to nie wiem czy zazdroska nie będzie za ciężka i nie spadnie z okna a jak z 15 to nie wiem czy wzór fajnie wyjdzie.Zależy mi na dosyć gęstym wzorze.Może ktoś mi coś podpowie? bye
Makarbella - Sob 08 Sty, 2011 22:30

Pokaż wzór, dobierzemy nici Smile
zorza - Nie 09 Sty, 2011 17:10

Mam na myśli firankę z motywów, nie mogę się jeszcze zdecydować ale coś w tym stylu
bean - Nie 09 Sty, 2011 18:36

zorza, przy takich zabudowanych wzorkach wybrałabym cieńszą nitkę - będzie wyglądać na gęstą, ale przy tym delikatnie Smile
Makarbella - Nie 09 Sty, 2011 21:31

I wszystko jasne Smile
Na obie te firanki wybrałabym coś z tych: Perle 5 lub Maja 5, Altin Basak Maxi, Limol przędza albo Cable.

zorza - Pon 10 Sty, 2011 12:26

Dzięki za odpowiedzi. kwiatek dla ciebie
Makarbella te kordonki co podałaś to tak na dotyk to jakie są: grube ,średnie czy cienkie?Co firma to inne oznaczenia.
Zrobiłam próbkę z cienkiej nici z Ady 30 15tex 50g/580 i rzeczywiście wzorek wychodzi gęsto i delikatnie ale nie wiem czy nie jest ciut za cienka? Może wybrać trochę grubszą?

Makarbella - Pon 10 Sty, 2011 15:12

Maxi i Limol są średnie, reszta raczej grube. Ada w porównaniu z nimi jest raczej cienka.
Beata T - Pon 10 Sty, 2011 16:03

Robiąc firaneczkę z cieńszej nici będzie delikatniejsza i lżejsza -gęstszy wzór więcej roboty i cierpliwości ale jaki efekt wesoło mi
z maxi też będzie ok- (to tak jak byś zrobiła próbkę z 2 nitek ady) porównaj co Ci się bardziej podoba bye bye

zorza - Śro 12 Sty, 2011 19:46

Dzięki cmoknięcie