To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Wielkie grillowanie - SZASZLYK

ewka - Pon 06 Sie, 2007 18:01
Temat postu: SZASZLYK
pyszne szaszlyki 50dag schabu, 50dag boczku, 4 cebulki, 2 spore papryki ; przyprawy carry,pieprz, magi, jarzynka, sol, oliwa, kieliszek octu do skropienia. Schab i boczek pokroic na cienkie plastry i przekroic na pol w zaleznosci od grubosci miesa powinne byc nieduze kawalki. Rozlorzyc na stole i posypac przyprawami :carry,magi,jarzynka,sol,pokropic wszystko octem .Zebrac do szklanego pojemnika i wlac oliwe przykryc i wstawic do lodowki na 24 godziny,po tym czsie nabijac na patyki kawlek schabu, boczku, kawalek papryki plasterek cebuli.Gdyby kawalki miesa byly za duze mozna je zlozyc. No i na grila Warto sprobowac jest pyszny i mieciutki
maranta - Pon 06 Sie, 2007 19:04

Ja na mojego pierwszego w życiu grilla też położyłam moje pierwsze w życiu szaszłyczki. Składniki leciały na oko, więc nie wiem ile czego, przypraw sporo, różnych grillowych wymieszanych z oliwą z oliwek a jako podstawa na patyku siedziały kawałki kurzyny, kawałki boczku, kawałki papryki, cebuli, ananasa, banana. Już nie pamiętam czy pod koniec posypałam to serem, czy tylko miałam zamiar, z całą pewnością posypałam później kawałki karkówki wesoło mi wesoło mi wesoło mi

To była czysta improwizacja, ale wyszło zjadliwe nawet i grillowicze przeżyli hahahihi

Grill na fotce wygląda już na dość wymęczonego, ale wcześniej pastwił się nad kiełbasą wesoło mi

dom_Klary - Wto 07 Sie, 2007 17:15

Następny grill może być taki, jaki proponujecie, ja dzisiaj serwuję rybkę.Zawinięta w folii,razem z cytrynką, warzywami i przyprawami, przeleżała w lodówie od rana, więc pora już nadeszła, aby poszła na ruszt.Smacznego. bye bye
Ula_K - Wto 07 Sie, 2007 20:11

Zawsze uwielbialam szaszlyki. Kiedys kupowalam je w niektorych sprawdzonych miejscach w moim miescie. Szczecin nie jest takim malym miasteczkiem ale w latach 70-80 -tych niewiele bylo takich miejsc gdzie mozna bylo zjesc dobrego szaszlyka z rozna ( kiedys sie mowilo na to roznana wegle drzewne) Zazwyczaj byly niedaleko bazarkow. W 1984 roku dostalam pamietam rozno elektryczne w prezencie i przez kilka lat robilam sama szaszyki . W latach 90-tych tzw grilowane zrobilo sie tak popularne w Polsce ze na potege wszyscy zaczeli grilowac . Moi sasiedzi przesli juz samych siebie i jak tylko kupili sobie to cudo to zaczeli grlowane na balkonie . W Kanadzie tez grilowanie jest bardzo popularne i nazywa sie BBQ(barbecue) Ma swoja tradycje , pierwsze drzewne BBQ powstalo przed 1800 rokiem(ciagle sa jakies imprezy, stowarzyszenia BBQ, przescigaja sie w modernizacji tych urzadzen oraz nowych akcesorii) .Tutaj griluja prawie wsyzstko opocz popularnych wolowych stekow, kielbas, zeberek, szaszlykow, drobiu griluja bardzo duzo jarzyn.Nawet w pracy mam co roku BBQ dla pracownikow ( tzw Annual Family BBQ )
luna19 - Śro 21 Sty, 2009 11:39

Szaszłyki z karkówki i cukini

60 dkg karkówki
1 ogórek
1 cukinia
2 cebule

łyżeczka przyprawy do grilla
0,5 szkl oleju
pół łyżeczki slodkiej papryki
sok z pół cytryny
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku (zmięty)