To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalę się :) - Żołnierska chusta - GOTOWA !

Halkuk - Sob 18 Sie, 2007 08:54
Temat postu: Żołnierska chusta - GOTOWA !
Czas na pierwszą odsłonę mojej chusty żołnierskiej dla Jacka wesoło mi Jacek w październiku wychodzi do cywila - więc trochę czasu jeszcze mam Wink
Na razie skończyłam wreszcie ogromny napis REZERWA - dla porównania wielkości tych liter położyłam zwykły zeszyt A5 Smile . Napis jest przekalkowany z chusty kolegi - bo taki się podobał mojemu synowi Smile. Litery są haftowane na kanwie , każda będzie wycięta osobno i naszyta na chustę , ponieważ miałabym trudności z haftowaniem bezpośrednio na materiale .

A to oryginał -

Mój Jacek jest z poboru zimowego , więc musi mieć kolory niebieskie . Teraz czeka mnie wyhaftowanie 3 herbów - mam nadzieję że zdążę hahahihi

liken - Sob 18 Sie, 2007 09:17

Jestem pod wrażeniem - to bardzo pracochłonna praca. Zawsze wydawało mi sie, że takie chusty rysuje się, ale nigdy nie widziałam jeszcze haftowanej. Czekam na kolejne odsłony Twojego dzieła.
Jasieńka - Sob 18 Sie, 2007 09:49

pięknie ci to wychodzi a do października zdążysz brawo brawo
Jarka - Sob 18 Sie, 2007 10:38

Halinko brawo brawo brawo brawo brawo za wytrwałość
Asia S. - Sob 18 Sie, 2007 10:43

To będzie piękna chusta brawo
viburnum - Sob 18 Sie, 2007 11:53

Ta chusta będzie niezwykła!!! Wielkie brawa za wytrwałość, zdążysz na pewno! brawo cool brawo cool brawo
Ple Ple - Sob 18 Sie, 2007 12:11

Niesamowita mrówcza praca. Podziewiam! brawo brawo
Halkuk - Sob 18 Sie, 2007 12:36

Liken, Szydełko, Jarka, Asia S., Viburnum, Ple Ple, dziękuję Wam serdecznie love kwiatek dla ciebie love Tak się cieszę , że Wam się podoba wesoło mi . Powiem Wam w sekrecie Wink że Jacek jest też zachwycony - jak przychodzą koledzy czy koleżanki ( bo akurat ma urlop) to chwali się wszystkim hahahihi Najbardziej zdumiony był właściciel chusty z której ściągnęliśmy napis hopla
Mamutka - Sob 18 Sie, 2007 12:38

Halinko , chusta będzie na pewno piękna i oryginalna cool Z tego co widać to już jest niezwykła. Wiele pracy i na pewno serca w to wkładasz.

Śledzę Twoje postępy w tworzeniu chusty, bo jestem bardzo ciekawa efektu końcowego. Mój syn poszedł do wojska 7 sierpnia ( pobór letni ) na 31. 08. jedziemy na przysięgę. Obecnie nie myślę o chuście , jeszcze wiele miesięcy przed nami ( bardzo nam go brakuje Crying or Very sad ) ale wiem, że też będzie ten temat dla nas gorący.

Halkuk - Sob 18 Sie, 2007 13:07

Mamutka, dziękuję love kwiatek dla ciebie
Muszę przyznać , że na początku też bardzo mi brakowało jakiegokolwiek kontaktu z synem . Jacek poszedł w lutym , na święta nie dostał przepustki Sad, po świętach mieliśmy rodzinną uroczystość na której też nie był wściekły Od maja miał już ze sobą telefon komórkowy (wcześniej nie mógł mieć) i to już było fajnie . Teraz jesteśmy często w kontakcie i jestem dużo spokojniejsza . Pomysł chusty zrodził się , po obejrzeniu albumów Skoczki która tez zrobiła chustę dla syna - http://www.fotosik.pl/pok...fb9.html#codes.
Mojemu Jackowi bardzo się spodobała - na forum hafciarskim ktoś bardzo miły zrobił dla mnie schematy herbów które teraz będę robić - i tak jakoś się to zaczęło wesoło mi Muszę przyznać że pochłania mi to bardzo dużo czasu - ale daje radość :wesolek: .

grzewa - Sob 18 Sie, 2007 13:29

Halinko, piękne dzieło tworzysz. cool cool cool
Ale ja również dla swojego syna podjęła bym się czegoś takiego. Mój ma dopiero 6 lat, wszystko przede mną...

magdalena - Sob 18 Sie, 2007 14:43

Halinko chusta zapowiada się rewelacyjnie. cool
Może za kilka lat to i ja ściągnę ten pomysł od Ciebie.Na razie moi chłopcy właśnie idą do przedszkola i też jestem tym zdenerwowana. hahahihi

alicja11 - Sob 18 Sie, 2007 14:56

Chusta zapowiada się niezwykle ciekawie ,korci mnie aby spytać jak Ty to naszyjesz ręcznie czy maszyną w koło bo brzegach haftu?Oj Jacenty musi być dumny z tak zdolnej mamy brawo
moslamawe - Sob 18 Sie, 2007 16:15

oooooooooooohohoh piękna chusta ,pracy tez przy niej nie mało ale opłaca się
efekt będzie piorunujący

Bet - Sob 18 Sie, 2007 17:33

brawo brawo brawo
Halkuk - Nie 19 Sie, 2007 09:17

Grzewa, Magdalena, Alicja11, Moslamawe, Bet, ślicznie Wam dziękuję love kwiatek dla ciebie love

alicja11 napisał/a:
korci mnie aby spytać jak Ty to naszyjesz ręcznie czy maszyną w koło bo brzegach haftu?

Planuję że końcówki zrobię taką taśmą klejącą do zaprasowania i prawdopodobnie zaprasuję już to na chustę , wtedy nie będzie się nic rozłaziło - a potem dla wzmocnienia jeszcze będzie poprawione jak się da to maszynowo Wink . Wszystko okaże się potem hahahihi

Violetta21 - Nie 19 Sie, 2007 18:48
Temat postu: Żołnierska chusta.
Halinko chusta będzie rewelacyjna życzę Ci dużo cierpliwości przy haftowaniu cool cool
alicja11 - Nie 19 Sie, 2007 23:52

Halkuk, niezły pomysł z tym podklejeniem brzegów nie będzie ci się przesuwało przy szyciu i najlepiej będzie przyszyć to jeszcze maszyną ,bo szybciej,drobnym ściegiem od wewnętrznej strony haftu cool
Halkuk - Pon 20 Sie, 2007 06:56

Violetta21, dziękuję love
Alicja11, dziękuje za radę , przyda się kwiatek dla ciebie Nigdy czegoś takiego nie robiłam , mam nadzieję że to wyjdzie wesoło mi

mama Jo - Pon 20 Sie, 2007 07:08

życzę duzo cierpliwości. Ten kawałek co pokazałaś juz zapowiada ucztę dla oka cmoknięcie
Mamutka - Pon 20 Sie, 2007 07:24

Halinko, dziękuję za link do chusty Skoczki Smile też jest piękna
Halkuk - Sob 25 Sie, 2007 12:44

Mama Jo, dziękuję bardzo love kwiatek dla ciebie

Mam już pierwszy herb do chusty dla Jacka

Grodzisk Mazowiecki

No i jeszcze wprawdzie nie związane z chustą ale też tu pokażę - pamiątka ślubna - dla przyjaciół Wojtka - dziś ślub !

Dziękuję Jarce za schemacik ! love

Mamutka - Sob 25 Sie, 2007 13:08

Dalszy ciąg chusty jest coraz ładniejszy Smile

Mówiłam synowi (przez komórkę Smile ) o Twojej chuście - też jest ciekawy końcowego efektu Smile

Pamiątka ślubna jest przepiękna brawo równo haftujesz i to daje niesamowity efekt cool

alicja11 - Sob 25 Sie, 2007 13:47

Halkuk, już zapowiada się rewelacyjnie ,napewno będzie śliczna i napewno zdążysz widząc Twój zapał,cierpliwość i zaangażowanie brawo brawo brawo ,czekam na kolejne odsłony cool
Halkuk - Sob 25 Sie, 2007 15:56

Mamutka, Alicja11, ślicznie dziękuję wesoło mi love kwiatek dla ciebie

Mamutka, wiesz ja też po zobaczeniu chusty Skoczki - najpierw mówiłam synowi o niej , jak przyjechał na przepustkę to musowo ją zobaczył wesoło mi , i ku mojemu zdziwieniu poprosił o coś takiego hahahihi Nie było innej opcji - tylko robić ! . Co ciekawe - na innym forum ktoś zrobił mi schematy herbów miast jakie muszę wyhaftować i zamiast samochodu ciężarowego typu NEWA (chyba dobrze zapamiętałam puknąć się ) to poradzono mi zrobić herb jego jednostki - Jacek robił zdjęcia i przesyłał Wink . Na kolejnej przepustce oglądał wszystko i zatwierdzał projekt hahahihi Jak miałam już wszystko rozrysowane , to dopiero wzięłam się za haft . Przywiózł mi też katalog z gotowymi chustami Wink . W tym tygodniu sam już kupił frędzle (niebieskie i białe ) i myślę że jak przyjedzie we wrześniu na przepustkę to już będziemy naszywać to co będzie gotowe na chustę wesoło mi .