Pozostałe - Co najbardziej lubisz jeść ??.
kuela - Nie 09 Paź, 2005 19:58
Pierogi, pierogi i pierogi
Oczywiście żartowałam, mój jadłospis nie zamyka się na tych trzech potrawach. Jest ich dużo, ale .... w mojej rodzinie - jak pamiętam od dzieciństwa robią fantastyczne pierogi z kapustą i grzybkami. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenia. Robiono je tylko na święta - więc kojarzą się z świąteczną atmosferą, pełną ciepła i radości. Wspólnie je przygotowywaliśmy i spożywaliśmy przy pięknej choince oraz kolędach.
Jako najmłodsze pokolenie dam w rodzinie nie przestrzegam zasady tylko w święta - dlatego pojawił się dodatek kiełbaski oraz farsz ruski.
Moja już własna rodzina świętuje kilka razy w roku jedząc przepyszne pierożnik. A mimo tego nadal, gdy nadchodzą święta nikt nie może się doczekać momentu lepienia pierogów - już nie wspomnę o jedzeniu.
To tak krótko o mojej jednej z wielu ulubionych potraw.
Violetta21 - Nie 09 Paź, 2005 23:12 Temat postu: Co najbardziej lubisz jeść ?? UUUUU Temat rzeka:) ja tam lubię jeść i to dużo:) a najbardziej ciasta te serniki i makowce a o szarlotce już nie wspomnę To chyba najulubieńsze moje ciasto od dziecka może dlatego że moja babcia robiła najlepszą szarlotkę jaką jadłam? I w końcu nauczyłam się tak piec A tak pozatym oczywiście pierogi ruskie w każdej ilości i skrzydełka w miodzie Pycha!
Fantazja - Pią 21 Paź, 2005 13:40
A ja najbardziej lubię jeść potrawę , która nazywa się : prażuchy.To jest potrawa dla biedaków.W skład wchodzą ziemniaki,mąka i okrasa.Pycha.Lubię jeszcze zupę szczawiową i spagetti po bolońsku ( robię je po domowemu) )))
Prażuchy uwielbiam , ponieważ gdy byłam mała gotowała to moja Babcia.echhh , dawno temu....
Magus - Nie 06 Lis, 2005 22:05
Ja lubie prawie wszystko byle ładnie pachniało i smakowało .(aromatyczne dania)uwielbiam pierogi,pyzy,naleśniki, przecieraki i wszelkie pieczenie ale tak samo zachwycvam się daniami ze dalekiego wschodu czy afryki Uwielbiam eksperymentować i np. do mięs dodawać owoce bakalie różne marynaty wymyślone na poczekaniu.Często zdarza się że ktoś coś u mnie jadł prosi o przepis a ja niestety robiłam wszystko na winie(co się nawinie w lodówce )i nie pamiętam.Taka radosna twórczość.Ale mam też swoje standarty zwłaszcza na święta mam dania które robię zawsze w taki sam sposób ja uczyła mnie mama i babcie.
ania78 - Pią 02 Gru, 2005 19:02
Aktualnie to mam mdłości i mało smaków, ale tak normalnie to uwielbiam kurczaczka, w różnych postaciach, najbardziej udka z piekarnika i do tego fryty i suróweczki, pyszota. Poza tym piersi z kurczaka, ale nie jako kotlety (bo kotlety wolę tłuściejsze ), tylko w chińszczyżnie, od tego specem jest mój mężuś
, bawi się z moczeniem w winku itd, też smakołyk :fajnie:
Renulek - Pon 12 Gru, 2005 09:47
ja uwielbiam zupę pomidorową, ale zrobioną przeze mnie
no i pierogi namiętnie kocham wszystkie - no może z wyjątkiem tych z mięsem
zmijka2001 - Pią 27 Sty, 2006 16:15
Salatka jazrynowa , ale taka domowej roboty czyli ziemniaki, marchew, groszek, kukurydza, por (ta biala czesc), jaja na twardo z sosem (smietana, majonez, musztarda) mniam mniam
[ Dodano: Pią 27 Sty, 2006 10:16 ]
To mozna jesc o kazdej porze roku, nigdy sie nie nudzi, zawsze zdrowe i pasuje prawie do kazdego posilku!!!
Wiesia - Pią 27 Sty, 2006 17:19
Spróbój dodać seler ze słoika i jabłko. Pyszota.
[ Dodano: Pią 27 Sty, 2006 18:27 ]
Bardzo smakują mi sosy jakie dodają do zamawianej pizzy. Dowiedziałam się, że można je robić domowym sposobem:
1.suszona pietruszka + woda+czosnek mielony+ majonez - to oczywiście czosnkowy.
2.sól+cukier+oregano+chili+camu+koncentrat pomidorowy+ketchup-to pomidorowy
3.kwasek cytrynowy w płynie+cukier+woda+majonez+ketchup - ten będzie różowy
4.cebula suszona w kostkach+chili+suszona natka pietruszki+ketchup - ten to cebulowy
I jeszcze się dowiedziałam, że wszelkie zioła dodawane do sosów rozpuszcza się w wodzie, wtedy lepiej łączą się z pozostałymi składnikami.
zmijka2001 - Sob 28 Sty, 2006 19:19
Co do pomidorowego sosu, a robie go najczesciej do golabkow i pulpetow mam prosty sposob: sos jasny pieczeniowy z torebki (lub woda, 2 lyz maki, kostka rosolowa, wegeta) + sos chili, ketchup i 2-3 lyzki grape jelly (cos jak dzem winogronowy ale wyglada ujak galaretka w sloiku) - pychotka!!!!! Wszyscy uwielbiaja moje golabki bo dusze je w tym sosie godzinami;
a propos przepis na sosy skopiowalam i zastosuje - wielkie dzieki!!!!
jusstina - Śro 22 Lut, 2006 17:52
bigosik domowy roboty mojej mamy, wogóle każde danie które wyszło z kuchni mamusi...
A ja ostatnio razem ze swoim misiorem zajadamy się kotlecikami sojowymi...
Trusia - Sob 06 Maj, 2006 08:54
Wigilijne pierogi mojej mamy - proste, są raz do roku.
Kotlety ziemniaczane z sosoem grzybowym. Ale dlaczego? Pyszne są i tyle
Babka ziemniaczana.
Spaghetti domowe z cukinią.
A z gotowców:
Wiatraczki Złotokłose
Pizza
i kawa mrożona w ilościach przemysłowych
A i Karmi Poeme
alwisia - Pią 30 Cze, 2006 19:58
Moje ulubione danie to sernik, torty, makowiec i mogą też być bezy.To by mi starczyło na cały dzień.Moja rodzinka mówi,że się odchudzam w następujący sposób: gorzka herbata i cały tort. Stąd te kilogramy - waga ciężka.
magdalena - Pią 30 Cze, 2006 20:41
Uwielbiam kuchnię włoską w wykonaniu mojego męża.Gdy wracam z pracy miło jest usiąść do stołu i zjeść gotowy obiad a nie męczyć się z nim.
A pozatym uwielbiam też kapustę z grzybami .Mogę jeść ją bez opamiętania,gdyż wracam wtedy wspomnieniami do dzieciństwa beztroskiego,....
Penelopa - Śro 18 Paź, 2006 12:07
A ja uwielbiam dwie potrawy wigilijne i całą masę innych..Do tych wigilijnych należy zupa gotowana jak rosół tylko na rybie, potem dodaje się pierniki namoczone w czerwonym winie i przetarte przez sito, i rodzynki..Podaje się ją z kluskami ( ciasto takie jak na lane kluseczki tylko mocniejsze).PYCHA..Ale rozumiem tych którzy jej nie cierpią..No i pierogi( na drugi dzień przysmarzam je na tłuszczu-palce lizać...
A tak w ogóle uwielbiam słodycze...Całe szczęcie że nie muszę się ograniczać...
|
|
|