To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Prace Udagan

udagan - Sob 20 Paź, 2007 22:46
Temat postu: Prace Udagan
Witam. Tak sobie myślę, że może i ja się pochwalę czymś. Mam sporo robótek, ale większość to stare już swetry. Na nowe nie mam natchnienia ostatnio. Tylko zaczynam i pruję... Ten jest zrobiony dla synka rok temu.

udagan - Sob 20 Paź, 2007 23:40

No to może jeszcze klika.
Niebieski - zrobiłam go 10 lat temu.

Szary rozpinany - tez ma już swoje lata:

Golf, bardzo go lubię Smile

Biały sweterek

Parę dni temu zrobiłam dla przyjaciółki szaliczek, ale na szydełku

No i na koniec sweter z koła na szydełku, który mi nie wyszedł i nie wiem czemu Sad Żle układa się na ramionach, chyba włóczka jest za gruba i za sztywna, albo gdzieś zrobiłam coś źle...

Jasieńka - Nie 21 Paź, 2007 12:29

no masz się czym chwalić piękne rzeczy porobiłaś i pokazuj dalej co znów zrobisz bo jest warto brawo brawo
udagan - Nie 21 Paź, 2007 14:39

szydełko, ojej dziękuję bardzo wesoło mi A ja już myślałam że nikomu się nie podobają moje dziergania. Aż mi się ciepełko na serduszku zrobiło. Dziękuję Smile

No to może pokażę jeszcze co robie teraz. Sprułam sweter z koła i robię coś rozpinanego. jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie. Na razie robię połowę przodu.

Halkuk - Nie 21 Paź, 2007 16:26

Udagan, świetne prace cool brawo cool Rób dalej , bo warto uklon
kamolka07 - Nie 21 Paź, 2007 20:02

Zapowiada się coś fajnego, koniecznie pokaż jak skończysz. Jakimś fajnym wzorkiem robisz- czy trudny?

Moj albumik:

http://kamolka07.fotosik.pl/albumy/181452.html

udagan - Nie 21 Paź, 2007 20:30

Halkuk, kamolka07, dziękuję Mr. Green

kamolka07, wzór nie jest trudny. Odkryłam go w książce Grykałowskiej "Ściegi na drutach" którą mam od lat na półce, ale jakoś wcześniej nie zaglądałam do niej. Wymyślałam sama wzory, ale teraz coś mnie do niej przyciągnęło.

Początek to ścieg półpatentowy.

A potem:
I rząd - 1 o. brzegowe, *wszystkie oczka prawe*, 1 o. brzegowe.
II rząd - 1 o. brzegowe, *1 o. lewe, 1 o. zdjąć bez przerobienia na prawy drut (nitkę prowadzić za zdejmowanym oczkiem)*, 1 o. brzegowe
III rzad - jak rzad I.
IV rząd - 1 o. brzegowe, *, 1 o. zdjąć bez przerobienia na prawy drut (nitkę prowadzić za zdejmowanym oczkiem), 1 o. lewe*, 1 o. brzegowe.
Powtarzać rzędy od I do IV.

Wychodzi taki ażurek. Robię na drutach nr. 5, choć na włóczce jest że na nr.4 trzeba, ale za ścisło wychodziło i nie było efektu. Myślę, że jeszcze ładniej by wyszło na drutach nr. 6, ale mi się gdzieś zapodziały Sad

rogalm1 - Pon 22 Paź, 2007 12:18

Bardzo piękne sweterki, ale mnie najbardziej podoba się szydełkowy szaliczek, taki delikatny, po prostu uroczy!
udagan - Pon 22 Paź, 2007 19:47

rogalm1, szaliczek robiłam z włóczki Falka na szydełku nr.3,5. wzór z głowy ale jak chcesz mogę narysować schemat Smile
halina1952 - Pon 22 Paź, 2007 20:14

Zazdroszczę sweterów piękne, umię trzymać druty w rekach mam gazetki ksiazki wełne lecz nie potrafie robic rekawuw prosze o pomoc halina kwiatek dla ciebie cmoknięcie k
udagan - Pon 22 Paź, 2007 21:13

halina1952, Rękaw na początek możesz zrobić prosty tzn zwykły prostokąt. Niestety pasuje on tylko do swetrów luźnych.
Dopasowane swetry robie z rękawem z tzw. główką. Wzór jak z miary krawieckiej. Robisz rękaw zaczynając od mankietu i dodając oczka co 10cm dochodzisz do pachy, po czym formujesz główkę rękawa zamykając oczka.

asia0407 - Wto 23 Paź, 2007 22:52

prace wspaniałe brawo brawo brawo brawo
Violetta21 - Śro 24 Paź, 2007 08:54
Temat postu: Prace Udagan
Bardzo ładne sweterki cool cool szaliczek taki delikatny hopla i czekam z niecierpliwoscią na sweterek bye
udagan - Czw 25 Paź, 2007 13:14

No sweterek na razie leży, bo robię moje pierwsze rękawiczki dla synka. Trochę się różnią Sad, ale jak skończę - wkleję zdjęcie to ocenicie. Mam dużo czasu bo grypa mnie dopadła więc leżę i dziergam... No nie ma tego złego Wink
karmelek - Czw 25 Paź, 2007 13:43

wspaniałe rzeczy potrafisz zrobić na drutach, pozostaje tylko je podziwiać brawo brawo brawo
jola373 - Sob 27 Paź, 2007 21:36

I mnie bardzo podoba się to co zrobiłaś! Pochwal się też wzorkami które sama wymyślałaś! (ocenimy, podglądniemy) kwiatek dla ciebie
udagan - Nie 28 Paź, 2007 08:56

jola373, ale żebym ja je jeszcze pamiętała Embarassed Nigdy nie robiłam swetrów z gotowych schematów. To moja pięta achillesowa, bo do dziś nie radze sobie z gotowcami. Dlatego swetry są ze wzorów kombinowanych, tu warkocz, tam ryż...ech...a ile się przy tym kombinowaniu napruję...
Zula - Nie 28 Paź, 2007 14:58

Wszystko cool brawo brawo
udagan - Wto 20 Kwi, 2010 13:33

Skończony sweterek http://foto.onet.pl/31a2b...d9,u.html#i54d9
Violetta21 - Wto 20 Kwi, 2010 20:36

super sweterek cool brawo
LidkaM - Czw 22 Kwi, 2010 17:15

Fajniutki! Bardzo mi się podoba.