To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Swetry, bluzki, płaszcze, kardigany - Mój drugi sweterek robiony na drutach

Pandora - Nie 09 Gru, 2007 22:26
Temat postu: Mój drugi sweterek robiony na drutach
Dziś przywitałam się z wami w innym wątku i od razu chciałam się pochwalić.
Drutów nie miałam od ponad roku w ręku i bardzo bałam się, ze coś mi nie wyjdzie. Zresztą jest to dopiero druga moja drutowa praca.
Sweterek jest prezentem dla niani moich dzieci:)

kath - Nie 09 Gru, 2007 23:21

Bardzo mi się podoba ! uklon
Dziergałas z jakiegoś schematu czy z głowy? Jakimi drutkami i włóczką? Chętnie bym sobie taki wydłubała, niestety nie potrafię bez dokładnego opisu Sad

Zula - Nie 09 Gru, 2007 23:37

cool brawo cool
Lacrima - Pon 10 Gru, 2007 07:18

kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
małgośka - Pon 10 Gru, 2007 08:59

kwiatek dla ciebie Piękny sweterek
grzewa - Pon 10 Gru, 2007 09:57

Śliczny sweterek. brawo brawo brawo
gracha - Pon 10 Gru, 2007 10:40

Super pomysł. Tez jestem ciekawa jak się taki robi.
basik596 - Pon 10 Gru, 2007 10:51

Dołączam się do ciekawskich, a jednocześnie zwracam uwagę na ciekawe wykończenie( a może to początek) dołu swetra. Może jakiś schemacik bye bye uklon
LucynaM - Pon 10 Gru, 2007 10:54

ja również gratuluję - śliczny sweterek
Halkuk - Pon 10 Gru, 2007 16:43

Przepiękny cool brawo cool
Poranna - Pon 10 Gru, 2007 21:21

bardzo ładnie wyszedł, Niani na pewno się spodoba! cool brawo brawo
barbara 1 - Pon 10 Gru, 2007 22:04

brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo
Pandora - Pon 10 Gru, 2007 23:20

Dziękuję wam serdecznie za pochwały. Same się zdziwicie jak łatwo się go robi Smile
Wykonany jest z podwójnej nitki „Kotka”. Numeru drutów nie potrafię podać, to były jedyne grube druty w domu:) generalnie zauważyłam, ze im grubsza włóczka tym wzór jest ładniejszy.
Nie bardzo umiem też narysować wzór, druty miałam drugi raz w ręku i nie bardzo potrafię odczytywać schematy. Postaram się jednak jakoś to wytłumaczyć.
Moim wzorem był mój stary sweter, zresztą maszynowo robiony. Wzorek na środku może będzie lepiej widoczny na tym zdjęciu:

Sweterek robiony jest oczywiście od dołu. Rozpoczęłam bardzo krótkim ściągaczem, żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo zwijania. Generalnie wzór opiera się na prawych i lewych oczkach, co piąty rząd na środku przerabiałam dwa oczka na raz (tylko trzeba je skrzyżować.) Jeżeli oczka te ponumerowałabym od prawej do lewej od 1 do 8 to przerabiałam razem oczka 1 z 3, dalej 2 z 4, 5 i 7, 6 i 8. Żeby ładnie wyglądało, to oczka krzyżowałam na wierzchu. Dzięki przerabianym razem oczkom powstaje takie v na dole sweterka. Kolejne pięć rzędów to same oczka prawe lub lewe, należy tylko pamiętać, żeby w trakcie przerabiania pierwszych czterech rzędów dobrać na końcu (lub początku, jak kto woli) po jednym oczku, żeby liczba oczek była ciągle taka sama.
Nie wiem czy to dość jasno wyjaśniłam. Jeżeli nie to sięgnę do książek i spróbuję narysować schemat.

kath - Wto 11 Gru, 2007 12:04

Będę rozgryzać, ale chciałam jeszcze dopisać, że Twoje prace mnie zachwyciły - zwłaszcza butkiiii i kapelusik, od dawna chciałam takie wydłubać a tu takie cuda widzę - pewnie też je z głowy robiłaś ????
Pandora - Wto 11 Gru, 2007 19:47

Wiedziałam, ze nie będę umiała dokładnie wyjaśnić Sad Za to zrobiłam dokładniejsze zdjęcie, może ono Ci pomoże, w razie, czego pytaj, może na konkretnie zadane pytanie będę umiała odpowiedzieć.

Tak, buciki i czapeczki robiłam z głowy Smile, ale tym razem jestem w stanie stworzyć ich schemat lub opis Smile

buziaczek - Śro 12 Gru, 2007 10:09

przepiekny swert cool brawo
Stella - Śro 12 Gru, 2007 10:46

bardzo ładny sweterek cool cool