To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - może teraz ja się pochwalę

Danka - Wto 18 Paź, 2005 10:46
Temat postu: może teraz ja się pochwalę
takie małe co nieco z moich wyrobów
nesia - Wto 18 Paź, 2005 11:09

super oklaski podziwiam zwłaszcza za ten z wrabianym wzorem,ja nie mam cierpliwości,robiłam dwa i wystarczu Very Happy
Danka - Wto 18 Paź, 2005 12:10

takie bardzo lubię. jak coś na drutach dziergam to nie może być nudne przy tych najprostrzych zawsze się pomylę.
kuela - Wto 18 Paź, 2005 12:15

Danusia śliczne sweterki - bardzo mi się podoba sweter oliwkowo biały z wrabianymi wzorami. Podziwiam, trudna sprawa z tym wrabianiem. Ja osobiście przerzuciłam się na haftowanie zrobionego swetra.

Pozdrowienia Very Happy

maranta - Wto 18 Paź, 2005 14:43

Danusiu jesteś świetną dziewiarką, naprawdę masz powód do dumy. Złote łapki oklaski
Masz rację, że ciekawiej się robi bardziej skomplikowane wzory. Też lubię taką zabawę, proste rzeczy szybko sie nudzą. Jednak raz przesadziłam... robiłam wzór wrabiany pracując jednocześnie z 13 kłębkami, to było szaleństwo, sweter wielgaśny na dodatek z moheru. Jak już wlazłam pod tę robótkę i się obłożyłam kolejno tymi kłębkami, to cały dzień spod tego nie wyłaziłam, bo za dużo roboty z ponownym włażeniem bym miała Very Happy

Danka - Śro 19 Paź, 2005 09:56

Masz rację. Robiłam kiedyś mojej córci sweter z kubusiem puchatkiem z wełny puchatki wyszedł świetny ale z mieszaiem się kulek były problemy a kolorów było 5 chyba. Mam dużo swetrow ale nie opanowalam jeszcze techniki przenoszenia ich z aparatu na kompa. Jak to opanuje to forum z chwaleniem się moje! Pozdrawiam. :heeej:
maranta - Śro 19 Paź, 2005 11:12

Niecierpliwie czekam na szybkie opanowanie przerzucania fotek z aparatu Very Happy
Violetta21 - Śro 19 Paź, 2005 14:22
Danusia brawo bo żakardy wymagają cierpliwości Smile
maranta - Śro 19 Paź, 2005 14:35

Violetta21 napisał/a:
bo żakardy wymagają cierpliwości

i umiejętności żonglerskich Mr. Green

Violetta21 - Śro 19 Paź, 2005 14:53
Tak Tak Laughing umiejętności żonglerskie jak najbardziej wskazane Laughing
Danka - Czw 20 Paź, 2005 15:03

tak ząglować kulkami to nawet moja córka umie która pieczołowicie rozpolntywała mi nitki jak robiłam dla niej kubusia puchatka.
dzina - Czw 20 Paź, 2005 18:25

Danusiu wielkie brawo
Anna B. - Czw 20 Paź, 2005 19:12

Danusiu, Twoje swetrzyska są super! Mam nadzieję, że "nosiciele" Twoich swetrów to doceniają. Smile
Zdradź tylko jeszcze z jakich włóczek robisz swoje swetry. W ogóle wszystkie wszystkie zdradźcie mi , z jakich włóczek najchętniej robicie? Bo ja ostatnio co kupię jaką włóczkę, to się rozczaruję. Zrobiłam sweter z akrylu i nawet zszyć mi się go nie chce, bo w trakcie dziergania stwierdzilam, ze mnie gryzie. A sweterek dość dopasowany. Mam zrobiła mi z bawełny. Rozwlókl się i jest większy o dwa rozmiary, niż ja noszę. Mój szal z szenili też leży niedokończony (coś koło 170 cm), bo po przyłożeniu do szyi też mnie "pogryzł". Zrobiłam dzisiaj czapeczkę z anilanki. Ostatnio jak byłam w dobrze zaopoatrzonej pasmanterii, to w końcu nic nie kupiłam, bo już nie wiem, co kupować. Neutral

Violetta21 - Czw 20 Paź, 2005 21:36
Ania z wełną to jest tak każda jest przeznaczona do czegoś innego Smile jeśli mówisz że Cię gryzą więc unikaj wszystkich które mają "kłaczki" czyli moherków, angor i tym podobnych a w sklepie najlepiej wziąść do ręki wełnę i popatrzeć na nią dokładnie potrzeć ręką czy nie gryzie Bawełna niestety ma to do siebie że się rozciąga, anilana jest dość mięciutka więc powinna być ok no i sprubój wełenkę z domieszką 20% czegoś może akurat sie nada Smile boucle ale drobniutką Smile Pwodzenia w szukaniu Smile
Danka - Pią 21 Paź, 2005 10:46

ja moje swetry robię z różnych wlóczek. Ten popielaty golf z obrazka powyżej robiony jest z flory podwójną niktką na grubych drutach. Ten zielono biały na zamek robiony jest z kotka podwójną nitką na cienkich drutach. jeden zielony taki zgnity to chyba chmurka 50% wełny 50% czegoś tam on jest trochę szorstki. A ten zielony taki soczysty to męski sweter z puchatki. Z puchatki robię dla mojego dziecka i mała mówi że nie gryzie.
Generalnie trzeba przyjąć że te włóczki co mają domieszkę wełny będą gryźć. Włóczka flora to 100% akryl nie gryzie fajnie się robi trzyma fason i nie gryzie dlatego jest dobra na golf. Flora czasami dostępna jest pod nazwą floria.
jeśli chodzi o rozciąganie się wyrobów zgadza się czasami to się zdarza. Ja nie wiem jak inne dziewczyny ale ja robię drutami zgodnie z opisem na metce wółczki. kiedyś tak nie robiłam i miałam swetry do kolan a rękawy do kostek po praniu.
Powodzenia.

Anna B. - Pią 21 Paź, 2005 12:27

Dzięki za odpowiedzi.
Przeanalizowałam sobie swoje sweterki i stwierdziłam, że faktycznie, gryzą te, które mają choć trochę mechate włoski. Mam np. wiskozę, która jest lekko z włoskami i ona mnei gryzie. Druga wiskoza (była dwa razy droższa Sad) jest całkiem gładka i jest bardzo milutka w dotyku. Wełny u mnie odpadają zupełnie, bo dotaję po niej wysypki. Sprobuję poszukać u nas flory i puchatki. Mam nadzieję, że przejdzie test pozytywnie. Smile
Z kotka też mam sweterek. Noszę go tylko na bluzki, bo inaczej cały czas się drapię.

Ale marudzę, jak male dziecko,co? Embarassed

Danka - Pon 24 Paź, 2005 11:20

aparat opanowany.
maranta - Pon 24 Paź, 2005 13:23

Danusiu, wszystkie prace mistrzowskie, podziwiam oklaski oklaski
Danka - Pon 24 Paź, 2005 15:52

a teraz te najnowesz w moich wersjach czapka zrobiona na podstawie opisu z forum robótkowalnia i sweter z ostatniej sandry
Magus - Wto 27 Gru, 2005 23:49

Dołączę sie i pochwale się swoimi pracami(mam nadzieje że nikt się nie pogniewa)
[/code][/fade]
ach zrobiłam podgląd i wszystko jest odwrotnie szalony (juz nie będę zmieniać)

Danka - Pią 30 Gru, 2005 09:17

niezłe. Podoba mi się.
maranta - Pią 30 Gru, 2005 09:21

Magus, masz się czym chwalić brawo Świetnie wykonane i pomysłowe prace cool
ciaachoo - Pią 30 Gru, 2005 11:01

Danusia brawo sliczne i jeszcze raz sliczne,(koncze taki swetr jak Ty zrobilas zielony z polokraglym przodem,moj bedzie czerwony Very Happy ),sweterek z Kubusiem Puchatkiem cudo,akurat dla mojej coreczki starszej(uwielbia Kubusia)

Magus brawo jestem pod wrazeniem,sliczne prace!!!!

Ja za 155 lat w polowie tak pieknie nie bede potrafila robic Sad
Pozdrawiam Ilona!!!! zebalek

Elżbieta P. - Pią 30 Gru, 2005 16:12

Obie macie się czym chwalić, piękne są te wasze rzeczy oklaski oklaski oklaski
Magus - Sob 31 Gru, 2005 17:09

Danka jestem pełna podziwu jak widzę takie piękne swetry które zrobiłaś , wiem że żakard to jedna z trudniejszych metod robienia na drutach(chociaż bardzo efektowna). Ja już troszkę odchodze od tego bardziej w ażórki.Jeden z ostatnio przezemnie zrobionych dużych sewtrów żakardowych to ten biało - czany