Krzyżyki - Jak z małego wzoru zrobić duzy
zoska05 - Czw 07 Lut, 2008 10:49 Temat postu: Jak z małego wzoru zrobić duzy W internecie jest mnóstwo wzorów graficznych, które mi sie podobaja.Problem polega na tym ze w wiekszosci z nich nie odpowiada mi rozmiar. Powiedzcie mi jaka jest mozliwosc kupienia danego wzoru np.20x20 i wyhaftowania go w wymiarze 40x40. Jak to sie robi?
Ada - Czw 07 Lut, 2008 23:06
Nie radzę Ci tego robić,bo chcąc powiększyć 2 razy musiałabyś zrobić z 1 krzyżyka 4/powiększasz 2 razy w poziomie i 2 razy w pionie/.Dlaczego upierasz się przy kupnie gotowych kanw?Dobrze Ci radzimy haftowanie z wzorow tzw.liczonych.Jest ich naprawdę wiele w necie,na dyskach i CD maniaczek xxx.Napisz tylko o jakie Ci chodzi,a napewno pojawi się wiele propozycji.
LucynaM - Pią 08 Lut, 2008 08:28
wielkość obrazka zależy też od wielkości kanwy - jak chcesz mieć większy obrazek, wybierz większą kanwę
bo powiększać można tak, jak podała Ada - ale ma też rację z tym,że to brzydko wygląda.
Powiedz, co cię intersuje, a na pewno pomożemy znaleźć wzór
Ada - Pią 08 Lut, 2008 13:22
Tyle,ze kanwy kolorowane są to chyba 14-tki,a więc 54 xxx na 10 cm.Chcąc powiększyć 2 razy trzebaby było haftować na kanwie ok.27 xxx na 10 cm.Nie wyobrażam sobie obrazka na takiej kanwie.Chyba,że ściegiem gobelinowym grubą włóczką.Wiemy wszystkie,że im drobniejsza kanwa,a więc drobniejszy haft tym ładniej i subtelniej to wygląda
LucynaM - Pią 08 Lut, 2008 13:35
dokładnie, wtedy obrazek sprawia wrażenia namalowanego, a nie wyhaftowanego
na haft liczony jest masę wzorów, na pewno znajdziesz wzór, którego wielkość będzie ci odpowiadać
zoska05 - Wto 12 Lut, 2008 18:33
No tak, zle wyrazilam to o co mi chodzilo. Po Waszych cennych poradach na tym forum, chce wlasnie haftowac nie na gotowej kanwie tylko liczyc krzyzyki. Myslalam ze wzor graficzny to wlasnie wzor z tymi krzyzykami. Wiec jak to sie fachowo nazywa?
LucynaM - Śro 13 Lut, 2008 10:15
wzór do haftu liczonego
|
|
|