To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Sprzęt - Pomocy!!!

Ela - Pon 24 Paź, 2005 10:39
Temat postu: Pomocy!!!
Mam płytę i kilka dyskietek z ważnymi dla mnie dokumentami. Nagrane ciut dawniej. Teraz chcę to otworzyć i pokazuje się komunikat: w przypadku płyty, że wystąpił błąd MS-DOS, a przy dyskietkach, że nie są sformatowane.
Co robić?
Bez tych dokumentów czeka mnie kilka nocy dodatkowej pracy.
Pozdrawiam
Ela

Anonymous - Pon 24 Paź, 2005 13:27

Ela napisał/a:
Bez tych dokumentów czeka mnie kilka nocy dodatkowej pracy.

No to jedziesz z robotą, nie ma co tracić czasu - dyskietka niesformatowana jest wtedy gdy ją np: rozmagnetyzujesz - system plików, o ile w twoim przypadku takowy istnieje jest nieczytelny dla komputera /systemu operacyjnego/ (musisz trzymać dyskietki w odpowiednim miejscu aby unikać uszkodzeń tego nośnika). Płyta prawdopodobnie też jest uszkodzona o czym świadczy charakterystyczny komunikat o błędzie trybu MS-DOS na przyszłość kupuj lepsze nośniki i nagrywaj z mniejsza predkością. Dane z płyty da się odzyskać za pomocą specjalnych programów - obawiam sie że będziesz o to musiała poprosić kogoś kto się zna, bo może być to trudne. Co do dyskietek to lipa straszna - szanse odzyskania danych są bardzo niewielkie.

Pozdrawiam.

maranta - Pon 24 Paź, 2005 13:54

Eluś, ja tez miałam taki problem kiedyś z dyskietką, niestety rozmagnesowała się i nic nie mogłam poradzić.
Sprawdź tylko czy to na 100% wina dyskietki a nie napędu. Czy inne dyskietki są czytane bez problemu? Jeśli tak, to przypuszczam, że już nic sama nie poradzisz Sad
Być może komuś kto się zna na rzeczy udałoby się dane odzyskać przynamniej z płyty.
Ja kiedyś odzyskałam dane z dysku twardego już zdawaloby sie nie do odzyskania, programem EasyRecovery (chyba tak się nazywał). Jeśli znasz kogos kto mógłby spróbowac to zrobić, to nie nadpisuj tych nośników, choć co do dyskietki, to wątpię czy się uda.

maranta - Pon 24 Paź, 2005 13:58

Znalazłam w necie coś takiego- może troszkę pomoże- http://www.agavk.p9.pl/strony/progra_recover.php
artnow - Pon 31 Paź, 2005 12:30

Jeśli chdzi o dyskietke, to kup dyskietke czyszczącą i kilkukrotnie przeczyść napęd.
Czasami pomaga.

Muzetas - Śro 05 Lip, 2006 12:40

też keidyś maiłem problem z niesformatowaną dyskeitką, ale rozwiązałem go poprzez opcję "kopiuj z dyskietki na dyskietkę" [czy jakoś tak ] Dane sie sie odczytały, a ja wsadziłem, druga lepszą dyskietkę ;]