To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Kordonek

Sosna - Czw 06 Gru, 2007 19:12
Temat postu: Jaki kordonek na tunikę?
Chciałam zrobić sobie asymetryczną tunikę na sylwestra, taką żeby jedna strona zakywała "siedzenie" druga była dłuższa, rękawy 3/4. Niestety, kupiłam za mało kordonka i już miesiąc czekam na dostawę, czasu ubywa, a zniecierpliwienie sięga rośnie. Znalazłam w pasmanterii Wojtek i Andrzej kordonki- Bolero i Rexor. Reksor 2 rodzaje - na szpulcce i w kłębku. Moje pytnia - który lepszy w robocie, wydajniejszy i ile go kupić. Który sklep szybciej go prześle? Na marginesie i małą czcionką dodam, że góra nr 42, dół 44. Od razu podziękuję za zainteresowanie. Wiem, że mogę na was liczyć, już korzystałam zwaszej uprzejmości i doświadzenia.
Jarka - Czw 06 Gru, 2007 19:28

A ja z innej beczki, a możesz pokazać schemacik tej asymetrycznej tuniki ???
Sosna - Czw 06 Gru, 2007 22:08

Nie mam schematu, tunikę wymyśliłam sobie. Robię wzorkiem od Wiolety 21, zdjęcie 198 z jej albumu. Tylko podstawowy wzór z elementów. Zastanawiam się jeszcze nad frędzlami? Nie wiem, poradżcie. Elżbieta
NIKA - Pon 07 Kwi, 2008 16:50
Temat postu: Kordonek
Witam
Mam typowe pytanie początkującej: Po czym mogę poznać grubość kordonka( chodzi mi oczywiście o oznaczenia Very Happy )??
Bardzo prosze o informację.

rennatta - Pon 07 Kwi, 2008 20:34

Grubosc poznasz po ilosci metrow w motku im wiecej metrow tym ciensza nitka np. w 1-100g-300m, 2- 100g-565m,3-50g-240m, i najciensza z nich jest 2 potem 3 bo w100g ma 480m i cmoknięcie najgrubsza 1 cmoknięcie cmoknięcie
Poranna - Wto 08 Kwi, 2008 07:28

czasami na motku piszą nr grubości nici, np. DMC ma numery 15, 10, 5, przy czym, czym większy numer tym cieńsza nić; DMC nr 10 ma 565m/100g Smile
NIKA - Śro 09 Kwi, 2008 19:11

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wiedziałam, że moge liczyć na Forumowiczki Maranty cmoknięcie cmoknięcie
pocz - Sob 03 Maj, 2008 09:05
Temat postu: Czy ten kordonek nadaje się?
Witam,
mam pytanie- czy ten kordonek (http://allegro.pl/item354452768_wyprzedaz_kaja_60_bawelna_40_akryl.html) nadaje się na jakiś letni top na szydełku? Nie wiem, czy nie będzie za gruby, nigdy z takiego nie robiłam. Czy ktoś może pomóc?

magdalena - Sob 03 Maj, 2008 16:23

Osobiście nie polecam na wyrób szydełkowy.Lepsze będą druty.Na szydełku robótka może wyjść dość sztywna.Na szydełko lepsza będzie cieńsza bawełna. hopla
pocz - Nie 04 Maj, 2008 10:40

Ok, dzięki Smile
alfa76 - Sob 10 Maj, 2008 22:56

Ja mam pytanie dotyczace kordonka lub innych cienkich nici z troszkę innej beczki. Często czytam tutaj na forum o tym że np. robicie topiki lub tuniki z kordonka. Mnie tez sie zachciało topiku z nici Hemera (565m / 100 g). Zaczęłam robic jeden z topów i zaraz po 5 rzędach robótka wydała mi się za luźna. Robiłam szydełkiem 1,0 mm. Napiszcie jak robicie ubrania z tak cienkich nici? Moze podwójnie? Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Poranna - Nie 11 Maj, 2008 09:32

alfa76 napisał/a:
Zaczęłam robic jeden z topów i zaraz po 5 rzędach robótka wydała mi się za luźna. Robiłam szydełkiem 1,0 mm.

jestem zdumiona, ja robiłam bluzkę z Hemery, ale szydełkiem 1,6mm, jedną nitką; może chodziło Ci o to, że bluzka wychodzi rozmiarowo za duża dla Ciebie...? hmm...

alfa76 - Nie 11 Maj, 2008 10:34

Nie, chociaż starałam sie robic jak najściślej robótka wciąż była taka "rozlazła". Dlatego zaczęłam sie zastanawiać nad tym czy nie robić dwoma nitkami.
atteloiv - Nie 11 Maj, 2008 15:06

szydełkowe ubrania powinny być wykonane stosunkowo luźno dzięki czemu nie są zbite i nie sterczą spójrz na moje rzeczy pasują na rozmiar 38-42 i nie sterczą i nie wiszą one mają opływać figurę a nie opinać
alfa76 - Nie 11 Maj, 2008 15:29

Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości idę na imprezę
ida - Wto 12 Sie, 2008 11:59
Temat postu: kordonek
Niedługo zamierzam robić podkladki pod talerze, (na życzenie) będą one z czarnego kodonka i nie wiem który wybrać. Waham się pomiędzy; kaja-50tex x 3, perle5 i stokrotka- 50tex x 3. Nigdy nic nie robiłam z czarnego wiec nie wiem czy się nie odbarwia, nie chciałabym po dwóch praniach usłyszeć, że podkładki wyblakły. A może macie inne, sprawdzone propozycje? Każda uwaga mile widziana.
bjanna - Wto 12 Sie, 2008 12:51

ida, ja polecam Hemerę, albo Maxi bo są sztywniejsze i trzyma kolor, więc na podkładki jak znalazł bye
JJka - Wto 12 Sie, 2008 14:16

Obawiam się, że i tak nie uniknie się wyblaknięcia koloru. Z biegiem czasu na pewno utraci swoje nasycienie ;(.
Jedyne co mogę poradzić, (co sama stosuje), to płukać w wodzie z octem.
Może to nie za bardzo pachnie, ale skuteczne.

Poza tym również polecam, jak moja poprzedniczka Hemerę i Maxi.

pzdr

ida - Wto 12 Sie, 2008 18:03

bjanna, JJka; dziękuję dziewczyny za odpowiedź
JJka, kiedyś niech sobie zmienia kolor byle nie od razu, płukanie z ocetem- dobra myśl

radzicie Maxi? tego sie obawiałam wesoło mi jeszcze się nie przekonałam do Maxi choć już mam mały zapasik białej i będę z niej robiła, ale.... no własnie - "ale" - jest bardzo dobrze skręcona, łatwo się nią robi, ale "nie układa" się tak jak inne kordonki, te mniej szytwne - to pewnie kwestia przyzwyczajenia, a ja jestem przyzwyczajona do szmacianomiękkich nici Wink
Hemery zupełnie nie znam...
chyba jednak skorzystam z waszego doświadczenia i wybiorę Maxi
dziękuję