Wybieramy roślinę - Jakie kwiaty do ciemnego pokoju??
NIKA - Śro 25 Cze, 2008 20:26 Temat postu: Jakie kwiaty do ciemnego pokoju?? Wiem, że podobne tematy już się tu przewijały, ale spróbuję jeszcze raz.
Mam dość duży pokój z oknem skierowanym na północ - czyli slońce tak naprawdę zagląda tam tylko w godzinach popołudniowych. Kwiatki, które są na parapecie jakoś sobie radzą ale im dalej od okna (tym ciemniej) to jest coraz gorzej. Jedynie zamia dobrze radzi sobie w ciemności.
Prosze poradźcie jakie kwiaty mogę zakupić, by nie umierały z ciemności????
NIKA - Pon 07 Lip, 2008 19:32
No i chyba nikt mi nie pomoże
iwi - Pon 07 Lip, 2008 21:23
Moim zdaniem paprocie powinny dobrze rosnąć w takich warunkach. One nie potrzebujĄ dużo światła, ale za to więcej wody i wilgotniejszego powietrza.
Poszukam jeszcze w książce...
Więc poszukałam i pisze tam tak:
Rośliny na miejsca o słabym oświetleniu:
ASPIDISTRA, POZIOMKÓWKA INDYJSKA, FITONIA, FILODENDRON, FILODENDRON PNĄCY,
SZEFLERA, SOLEJROLIA ROZESŁANA, SELLAGINELLA (WIDLICZKA), TOLMIEA MENZIESA.
Polecane są również:
ADIANTUM (ZŁOTOWŁOS), AUKUBA JAPOŃSKA, CHAMAEDOREA (palma), FIKUS PUMILA (pnący), HEDERA (bluszcz), HOWEA (palma), SKRZYDŁOKWIAT i oczywiście paprocie
NIKA - Pon 07 Lip, 2008 22:13
Iwi Baaaaaaaaaaardzo Ci dziękuję za pomoc
iwi - Wto 08 Lip, 2008 21:51
Nie ma za co
alienor - Śro 09 Lip, 2008 10:40
Moje pierwsze mieszkanie było ciemne, nawet bardzo , ale takiego skrzydłokwiatu okazalego , jak tam to ja już nigdy nie miałam , z tych roślin , które podała Iwi , miałam paprocie , okazałe , szeflerę , tez jej było dobrze i fitonie , która rosła tak sobie ,
Trusia - Śro 09 Lip, 2008 15:21
Jeszcze zamioculcas - piękny jest i u mnie stoi w ciemnym kątku, bo od światła marnieje
siebusania - Wto 26 Cze, 2012 11:17
Ja mam pokój do którego nie dochodzi praktycznie wcale slonce i światła malo i skrzydlokwiat mam ale jest marny i nigdy nie kwitnie hedera sie zniszczyła,ale mam ciepły pokoik i dracene mam piekna, kalanchoe pięknie kwitnie wiec polecam sanderiana tez znosi takie warunki tylko moj wymaga częstego a po proszku podlewania
Dżastii - Wto 26 Cze, 2012 12:06
| Trusia napisał/a: | Jeszcze zamioculcas - piękny jest i u mnie stoi w ciemnym kątku, bo od światła marnieje Wink
|
Racja. Ja mam ciemny pokój i przepięknie mi rośnie
kalanchoe też mam śliczne
A co najśmieszniejsze, czego się nie spodziewałam, mam cudowne fiołki Przepięknie mi kwitną, super się rozrastają. Postawiłam na oknie i tyle światła jak najbardziej im wystarczają. Mam jeszcze http://www.fotosik.pl/pok...aa8784a04.html. Też ma się bardzo dobrze, oczywiście paprotkę i jakąś palmę ale to zdjęcie wstawię jak mi się uda dziś, bo dostałam i nie wiem jak się nazywa
Kelmuska - Pon 16 Lip, 2012 11:40
Jak dobrze, że tutaj zajrzałam, też mam jeden ciemny pokój, to teraz przynajmniej wiem, jakie kwiatki do niego kupić.
|
|
|