Makrama szydełkowa - Makrama szydelkowa POMOCY
AnkaR - Sob 12 Lis, 2005 16:44 Temat postu: Makrama szydelkowa POMOCY Czesc dziewczyny , jestem nowa i zupelnie zielona jezeli chodzi o makrame szydelkowa , ale bardzo , BARDZO mi sie podoba . Chciala bym sie nauczyc czy ktos mi moze powiedziec jak zaczac ten łancuszek?
Dziekuje z gory.
Anna B. - Sob 12 Lis, 2005 23:24
Ten łańcuszek jest pokazany T U T A J
Zaczynasz jak każdy łańcuszek szydełkowy, tyle że w pierwsze oczko dwa razy wbijasz szydełko.
AnkaR - Wto 22 Lis, 2005 14:17 Temat postu: Makrama syzdelkowa Dziekuje bardzo , UDALO MI SIE Ale to na razie sam lancuszek .....
Anna B. - Wto 22 Lis, 2005 16:41
Łańcuszek to baza. Reszta jest już o wiele łatwiejsza.
Rób i pokazuj postępy prac, bo jestem ciekawa, jak Ci pójdzie. )
AnkaR - Wto 22 Lis, 2005 17:42
Na razie musze skonczyc ozdoby na choinke i chce przeskanowac wszystko co mam na temat ozdob , pomiejszyc zdjecia .... Po swietach na pewno pokaze jakies efekty
koronka - Czw 13 Kwi, 2006 12:48
jakos łańcuszek to małe piwko przy reszcie.Dokładnie widac jak wbijać szydełko, ale jak robicie reszte???
BAFFI - Śro 27 Wrz, 2006 21:59
Witam
Bardzo zaciekawiła mnie ta technika i mam takie proste pytanie , a jakże mnie nurtujące , czy mógłby mi ktoś powiedzieć na jakich niciach się to robi i jaki numer szydełka
Za wszelkie rady pięknie dziękuję
uska3 - Czw 28 Wrz, 2006 06:18
Hej
ja pierwsza makramę robiłam z kordonka Ariadny , szydełkiem 1,25 ( w sznurku makramowym , jak gdzies czytałam powinno być o numer cieńsze szydełko niż zalecaja pruducenci nitki z której sie robi ) , troche sie mechaciła w robocie ale na dla nauki jak znalazł
Teraz zakupiłam Aidę nr 5 firmy Coats i juz wypróbowałam sznureczek szydełkiem 1,5 , wychodzi rewelacyjnie ..POLECAM z czystym sumieniem
BAFFI - Czw 28 Wrz, 2006 13:50
Dziękuję za radę na pewno z niej skorzystam, a czy ktoś mi może wytłumaczyć co powinna zawierać nic (mam tu na myśli jej skład, grubość itp) Nici posiadają numerki, czy to ma jakieś znaczenie. Zaczynam dopiero swoją zabawę z makramą
I mam jeszcze jedno pytanie, jaką igło się to zszywa :wesolek:
BAFFI - Nie 01 Paź, 2006 13:54
| uska3 napisał/a: |
Teraz zakupiłam Aidę nr 5 firmy Coats i juz wypróbowałam sznureczek szydełkiem 1,5 , wychodzi rewelacyjnie ..POLECAM z czystym sumieniem  |
przepraszam , czy ktoś może mi jeszcze powiedzieć, czy jest możliwość zastąpienia tej koronki jakąś inną lub powiedzieć gdzie Wy kupuje swoje - ewentualnie równie dobrą jak ta opisana powyżej, gdyż tej nigdzie nie mogę dostać
za wszelkie rady pięknie dziękuję
moslamawe - Pon 02 Paź, 2006 17:19
BAFFI, tu mozesz kupić aidę http://www.wojtek.com.pl/...idg2=106&idt=87 ariadna tez tu jest
http://www.wojtek.com.pl/...dg2=105&idt=823 ale popytaj w pasmanterii bo ardiadne powinnas kupic bez problemu
BAFFI - Pon 02 Paź, 2006 19:34
Moslamawe dziękuje za pomoc, ale dalej tak do końca nie wiem czym się kierować przy wyborze , na co zwrócić uwagę , jaka powinna być grubość kordonka - przyznam szczerze, że dla osoby początkującej ( a za taką się uwarzam ) to jest bardzo trudna, bo zły dobór nici spowoduje zepsucie wykonanej pracy .
A czy to np. może być, bo na chwilę obecną szukam po omacku
http://www.wojtek.com.pl/...idg2=105&idt=83
moslamawe - Wto 03 Paź, 2006 16:24
Aria tez powinna być dobra ale na 100 % ci nie powiem bo jeszcze sie nie brałam za makramę
BAFFI - Wto 03 Paź, 2006 17:52
Moslamawe jeszcze raz dziękuję podpowiedź ja również zaczynam z makramą stąd moje pytania co do koronki - czy mógłby mi ktoś wpisać na czym można robić właśnie makranę, chodzi mi o nazwy , bo dalej nie wiem czym mam się sugerować przy wyborze nitki. Najgorsze są początki gdy człowiek nie wie od czego zacząć
Dziękuję za każdą pomoc
asia12 - Śro 04 Paź, 2006 08:06
ja próbowałam wczoraj zrobic taki łańcuszek ale niestety nie wyszło mi nie wiem co źle robię, choc w sumie to wiem czemu mi to nie che wyjść - bo ja nie wiem gdzie mam to szydełko wkłuć mimo że patrze na te schematy które tu umieściłyście to i tak mi nie wychodzi
karmelek - Pią 06 Paź, 2006 20:06
asia12, a czy obracasz sznureczek jak chcesz wkłuć szydełko? o 180* "od siebie" chyba tak to jakoś było? może spróbuj jeszcze z tego linka:
http://show.7ya.ru/privat...ID=1269720&ob=0
BAFFI - Pon 09 Paź, 2006 16:03
Czy możecie mi podać na jakich Wy niciach pracujecie?
Ja dalej nie wiem co mam kupić , by zacząć swą pierwszą makramę, bo sznureczka nauczyłam się już na grubej włóczce i muszę powiedzieć , że nie miałam żadnych z tym problemów to było proste za to wybór nici to już wyższa dla mnie szkoła, a w pasmanterii też nie bardzo wiedzą co to jest makrama , a już tym bardziej na czym się ja robi. W żadnej pasmanterii w Krakowie nie ma Aidy 5 - Coatsa
asia12 - Wto 10 Paź, 2006 09:13
obracam i nadal mi nie wychodzi, chyba sobie dam narazie z tym spokój i może jak znajdę więcej cierpliwości to powróce do tego
uska3 - Pią 13 Paź, 2006 06:56
Baffi w Wojtusiu jest Aida5
http://www.wojtek.com.pl/...idg2=106&idt=87
BAFFI - Pią 13 Paź, 2006 09:42
Uska3 już to znalazłam tylko pytam, czy to jest jedyny polecany korodonek, czy też można go zastąpić polskimi ? Czy wszyscy robili tylko na Aidie 5, czy też na czymś innym? Jeżeli tak to na jakich ?
asia12 - Wto 24 Paź, 2006 06:54
w końcu mi sie udało
zrobiłam mój pierwszy sznureczek
no i na tym skończył się mój sukces
bo nie wiem co dalej
z tego co tu czytam, no należy narysować sobie wzór na materiale i przyszyć sznureczek dobrze myśle?
no i nie wiem jak robic dalej - tzn te wypełnienia,
jeżeli macie gdzieś jakieś sposoby robienia wypełnień to bardzo prosze ale w języku polskim, bo znalazłam tu stronki ale ja tam nic nie rozumie i nie wiem gdzie szukać
uska3 - Wto 24 Paź, 2006 08:37
Asiu u Moslamawe na fotosiku jest Anna z kursem po polsku ( Moniko pozwoliłam sobie wkleić link do Ciebie ) , mam nadzieje , że będzie pomocny
http://moslamawe.fotosik.pl/albumy/8915.html
asia12 - Wto 24 Paź, 2006 10:53
dziękuję
asia12 - Wto 24 Paź, 2006 14:37
a mam takie pytanie jeszcze
czy Wy to na czymś naciągacie - czy tak w rękach luźno trzymacie??
BAFFI - Śro 20 Gru, 2006 15:59
No troszkę czasu mi to zajęło, ale warto było poczekać , bo mam Aidę nr 5 firmy Coats tylko szydełko i będzie można zacząć swą pierwszą pracę
|
|
|