To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pozostałe - Jak leczyć chore gardło.

basiaaa - Czw 30 Paź, 2008 19:23
Temat postu: Jak leczyć chore gardło.
Zamiast antybiotyku może my zastosować przepis "babciny "
co by tu...
UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI W MUNDURKACH (ROZGNIEŚĆ ) DO TEGO ZETRZEĆ SUROWĄ CEBULĘ. Włożyć papkę do bawełnianej skarpetki i przyłożyć ciepłe do bolącego gardła. Obwiązać . W razie potrzeby zmienić okład trzykrotnie .Można gardło płukać słoną wodą lub zjeść słonego śledzia. POMAGA .Nikt nie musi mi wierzyć ,ale spróbować można .
hmm
Jeżeli nie przejdzie po trzecim okładzie - niestety , ale trzeba odwiedzić lekarza .

Trusia - Pią 31 Paź, 2008 13:07

basiaaa, okłady okładami, ale za tego śledzia cię pokochałam Very Happy Nareszcie jakaś przyjemna rada Wink
Nb jako nauczycielka mam kłopoty z gardłem nagminnie, najlepiej pomaga mi własnej roboty tabletka do ssania Wink czyli łyżeczka miodu wymieszana z sokiem z cytryny (kilka kropli), trzymana w buzi jak najdłużej - przełyka się ślinę, ale miód ma zostawać Wink

basiaaa - Pią 31 Paź, 2008 13:42

Trusiu - Mam synowa też nauczycielkę, ale jej śledź i miód tylko podrażnia gardło . Dlatego nie wiem czy powinnaś go stosować .
Spróbować zawsze można .Życzę udanej kuracji .

irenka10 - Pią 31 Paź, 2008 14:13

JA na chore gardło mam inny sposob rozpuszczam sol w letniej wodzie .Woda musi byc dobrze słona i płucze gardło pomaga
avante - Pią 31 Paź, 2008 21:03

A ja słyszałam, że goździki działają przeciwbólowo. Trzeba je przygryźć i trzymać w buzi.
_ulcia - Sob 01 Lis, 2008 10:46

Mój sposób na choróbska to napój imbirowy. Imbir działa podobnie jak czosnek ale jest smaczniejszy. Biorę kawałek imbiru, kroję go na plastry, dodaję całą cytrynę pokrojoną również w plastry i całość zalewam wrzątkiem. Jak troszkę ostrygnie dosładzam miodem. Jesienią taki napój pijemy prawie codziennie.
basiaaa - Nie 02 Lis, 2008 15:13

Mamy jesień . Nadchodzą słoty, a razem z nimi katar , kaszel i grypa . Życzę każdemu jak najlepszego zdrowia , ale jak się złapie przeziębienie ?
Podam Wam domowy przepis na leczenie przeziębienia ( dla dorosłych ) : Piwo doprowadzić do wrzenia ( nie gotować ) dodać na czubku łyżeczki przyprawy tj. imbir , cynamon , goździki , gałka muszkatałowa , tymianek i majeranek wszystko parzyć ok. 5 -- 10 min . Przecedzić. Dodać do przecedzonego płynu łyżkę miodu i sok z połowy cytryny . Wypić . Następnie zrobić gorącą kąpiel i do łóżeczka .Taką kurację powtórzyć dwa razy , jak nie pomoże to do lekarza . Nie wychodzić z domu . Dla dzieci też można to zrobić na wodzie lub herbacie lipowej .
Nikomu nie życzę przeziębienia , ale może przepis się przydać . co by tu...