To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Maszyny do szycia - [szycie] Szukam instrukcji obsługi do Łucznika 455

ewick - Nie 30 Lis, 2008 10:23
Temat postu: [szycie] Szukam instrukcji obsługi do Łucznika 455
Dostałam maszynę do szycia, taki stary Łucznik 455, w dobrym stanie, nawet regulować nie trzeba, tylko ciut naolowić i odkurzyć, ale umiem szyć tylko na jedną nitkę, nie wiem zupełnie jak szyć overlockiem, jak stosować te wszystkie stopki, dodatki Smile
Może ktoś z Was ma instrukcję i jej nie potrzebuje i chciałby mi oddać lub pożyczyć do zkserowania? Zapłacę za koszt przesyłki i ksero Smile

tolpysia - Pią 19 Gru, 2008 17:58

ja też szukam buuu
szydeleczko - Pią 19 Gru, 2008 19:29

witam, mam Łucznik 834 (ma sporo dodatkowych funkcji szybie na dwie igly itp) nie wiem tylko czy to może troche nowszy model. Jesli bedzie potrzebna instrukcja prosze o infomacje! cool bye
tolpysia - Sob 20 Gru, 2008 22:07

szydeleczko napisał/a:
witam, mam Łucznik 834 (ma sporo dodatkowych funkcji szybie na dwie igly itp) nie wiem tylko czy to może troche nowszy model. Jesli bedzie potrzebna instrukcja prosze o infomacje! cool bye

Smile
oj to masz spoooro nowszy model,pozazdrościć.
Ta moja to taka prymitywna jest może z 30lat ma czyli starsza ode mnie hihihi.

dianor - Pią 26 Gru, 2008 12:17

ewick, mam instrukcję do Łucznika807,857,827,877 - jedna do wszystkich, po świętach zrobię zdjęcie i wyślę ci na malia- może się przyda
Ewa1 - Pią 26 Gru, 2008 13:28

Mam instrukcję obsługi do Łucznika 465 i 466. Skserować?
bully85 - Wto 12 Maj, 2009 01:02

dianor napisał/a:
ewick, mam instrukcję do Łucznika807,857,827,877 - jedna do wszystkich, po świętach zrobię zdjęcie i wyślę ci na malia- może się przyda

a czy ja moglbym prosic o podeslanie tej instrukcji na meila?? juz mam dosc szukania po necie:/ a i tak nic ciekawego nie udalo mi sie znalesc:/ w Tobie jedyna nadzieja

bapiot - Pon 04 Sty, 2010 00:04
Temat postu: prośba o instrukcje
dianor,
WITAJ
Czy masz może jeszcze instrukcje do Łucznik 877. Dostałam ją dawno temu w prezencie bez instrukcji. Nawloklam nici intuicyjnie, nawet szyłam, ale wołałabym trochę poczytać, aby nie błądzić przy doborze naciagu, zmianie nici, czy materiału. Byłabym Ci bardzo wdzięczna.
Basia

Aurelia - Pon 04 Sty, 2010 00:25

Ja co prawda nie z instrukcją, może mają ją koleżanki, ale co do naciągu to chciałam doradzić, nici górne muszą być tak naprężone, aby ścieg wychodził idealnie. Jeśli zły jest od spodu, to źle jest naprężona nitka górna, głównie nią się reguluje.Nici w szpulce dolnej też nie mogą być zbyt luźno naszpulowane. Powinny być podonie jak z głównej szpulki górnej.
Dobór nici polegana doborze razem z materiałem, nie mogą być zbyt grubenici do cienkich materiałów i na odwrót.
Ważne jest też bardzo założenie igły, różnie jest to w różnych modelach. Z regóły, jeśli bębenek jest z przodu, to oczko zrowkiem również ustawiamy z tej strony co bębenek, czyli z przodu, jeśli byłby bębenek z lewej to igłę ustawiamy ( oczko z rowkiem), równięż od lewej. Jest to bardzo ważne, gdyż inaczej maszyna zrywa nici i nic z szycia nie będzie. Również do danego modelu sa różne igły, okrągłe u nasady lub półpłaskie.
Za błędy przepraszam, ale głowa mi pęka.
Życzę udanego szycia bye

dianor - Pon 04 Sty, 2010 16:24

na marancie jest link do albumu z picasy z instrukcją w dziale z gazetkami