Sekrety tworzenia odzieży - Ściągacz
brikola - Czw 08 Gru, 2005 12:46 Temat postu: Ściągacz w jaki sposób zrobić ściągacz? Robię coś w stylu getrów- ale na same kolana(muszę o nie dbać) i nie mam pojęcia jak zrobić ściągacz, żeby nie zsuwały się z kolan podczas chodzenia. Dziękuję z góry.
malgoha1 - Czw 08 Gru, 2005 13:04
Oczko prawe ,oczko lewe i to powtarzać, możesz dwa oczka prawe, dwa oczka lewe , ale ten pierwszy lepiej "trzyma"
Małgorzata
szajka - Śro 06 Sie, 2008 15:38
no dobra dopisze sie tutaj bo nie chce nowego tematu zaczynac
Poki co robie sciagaczem 1/1 2/2 itp. ale nawet taki zwykly sciagacz wychodzi mi strasznie luźno. druty wg banderoli dobralam. i jakos luznawo mi ten sciagacz wychodzi.
a problem nr2 jest taki ze nie umiem zrobic zwtyklego scigu półpatentowego. No czytam opis i i itak mi nie wychodzi.
Czy gdzies jest filmik jak powinno prawidlowo sie przerabiac oczka prawe lewe i ten przeklety półpatentowy? bo ja juz znam conajmniej 3 sposoby na prawe oczka :-/ ogłupiec mozna. Moja mama tez powiedziala ze jakos dziwnie mi wychodzi, ciekawie ale dziwnie .... :-/
Poranna - Pią 08 Sie, 2008 09:33
to i ja się tu podepnę:
po przerobieniu ściągacza, zmieniacie druty na mniejsze/większe czy robicie dalej tym samym numerem drutów?
dzięki za jakąkolwiek pomoc!
makneta - Pią 08 Sie, 2008 10:02
Zmieniam na pół numeru większe.
doorcia - Śro 30 Lis, 2011 12:31
z tym ściągaczem to by się wydawało takie proste, ale nie jest... robię od jakiegoś już czasu na drutach i nigdy nie wychodzi taki jak potrzeba tzn. podczas robienia wygląda jak trzeba, ściąga dzianinę ale tylko do czasu pierwszego rozciągnięcia np. w rękawiczkach jak ubiorę to już nie wraca do swojego pierwotnego wyglądu, pozostaje rozciągnięty i wogóle nie spełnia swojej funkcji, zastanawiam się bo w kupnych swetrach, rękawiczkach, czapkach nie spotykam się z tym problemem, inna włóczka? czemu kupne rękawiczki ładnie trzymają się przegubu dłoni? a może trzeba wszywać gumkę? no ale w swetrach to się nie sprawdzi, co robię źle?
kabyr - Śro 30 Lis, 2011 14:49
doorcia, po pierwsze wszystko jednak zależy od uzytej włóczki.
Druga sprawa czy ktoś robi ściśle czy luźno.
Po trzecie a może i najważniejsza sprawa to
różnica w grubości drutów przy ściągaczy i w dalszej robótce.
Np ściągacz na drutach nr 2,5 mm a reszta na 4 mm.
Można wrabiać również cieniutką gumkę taką jaką używa się do szycia maszyną.
Nikola5 - Śro 30 Lis, 2011 18:33
Ja wrabiam do ściagacza cieniutka lajkre - można kupić taką bezbarwną na allegro. Ściągacz jest wtedy zawsze sprężysty a lajkry wcale nie widać w robótce.
ewasosnowiec - Śro 30 Lis, 2011 21:40
http://www.zamotane.pl/pl...-wrabiania/2494
Nikola5 - Czw 01 Gru, 2011 16:56
No waśnie dokladnie o taką nić chodzi.Przy wrabianiu trzeba ją naciągać i wrabiać razem z wlóczką.Wychodzi super ściągacz i nie rozciąga się po praniu.
zorza - Wto 28 Lut, 2012 16:29
Dla zainteresowanych:nić elastyczna,do wrabiania,niedroga
http://www.e-pasmanteria....-wrabiania/2791
joana - Czw 19 Kwi, 2012 12:36
brikola, Robię śicągacz jak pisze "kabyr" drutami o nr mniejszymi od reszty w sposób: Rz.1. - Oczka prawe, Rz.2. - 1 oczko prawe, 1 lewe, 1 ocz.prawe, 1 lewe i tak do końca A nastepny rząd czyli 3 robię same prawe. I powtarzać dwa rzędy tzn. drugi i trzeci. Ściągacz wychodzi mniej rozciągliwy i szybciej sie robi. Powodzenia.
maria_lub - Pią 07 Sie, 2015 22:21 Temat postu: ściągacz Drogie Dziergaczki korzystając z Waszych podpowiedzi, dyskusji i innych form życzliwości robótki wciągnęły mnie zupełnie . Nawet te większe formy, tzn. swetry Mam jednak jeszcze pytanie: na wielu zdjęciach Waszych prac podziwiam staranność wykończenia Chodzi mi o ściągacze. Podpowiedzcie jak je robić, by sweterek prezentował się ładnie, by się rozciągały ale też trzymały formę, by stanowiły ładne dopełnienie całości Macie jakieś patenty?
ania_b - Pią 07 Sie, 2015 22:42
Robić na mniejszych drutach niż cały wyrób, ale to podstawowa sprawa.
Można użyć razem z nitką główną nici gumowych. Wpisz w google: nić gumowa lub elastyczna nić do wrabiania. Dzięki niej rozciągnięty ściągacz wraca do pierwotnej formy, nie rozciąga się tak przy użytkowaniu.
Alina M. - Śro 09 Wrz, 2015 19:16
maria_lub ściągacze zamykam elastycznie ,sposób zamykania znalazłam na stronie ,,Moje małe skarby''razem z filmikiem ,tunikę z kieszeniami zakończyłam tym sposobem i jestem zadowolona z efektu
Nikola5 - Pią 11 Wrz, 2015 19:20
Ja wszystkie ściągacze robię z elastyczną nitką o której pisze zorza,
|
|
|