Druty - Tłumaczenie z niemieckiego
maranta - Sob 12 Maj, 2007 12:22 Temat postu: Tłumaczenie z niemieckiego Kochani, wiem, że na forum są osoby, które robią śliczne serwety na drutach.
Proszę o pomoc
Sąsiadka ma problem z rozgryzieniem kilku schematów i opisów, prosiła mnie o pomoc.
Z opisów co nieco rozumiem (na fotkach widać, że ktoś próbował tłumaczyć opisy, jednak robiła to osoba, która kompletnie nie zna się na robótkach).
Serwetka 1.
Do rzędu 47 jest schemat i z nim nie mam problemu, powyżej rzędu 48 jest opis.
Część rozumiem chyba, problem największy mam z rzędem 61.
Napiszę jak ja to widzę (kompletnie nie znam niemieckiego ), jak coś źle, to prosze poprawcie.
48 i 49. oczka lewe
50. 1 narzut, 1 oczko zdjąć bez przerabiania, 1 na prawo i przeciągnąć zdjęte oczko przez to prawe- wszystko powtarzać
51. i 52. oczka lewe
53. oczka prawe
54. 2 oczka prawe, 1 narzut, 1 oczko zdjąć bez przerabiania, 1 na prawo i przeciągnąć zdjęte oczko przez to prawe- wszystko powtarzać
55. 2 oczka prawe razem, 1 narzut, 2 oczka prawe
56. jak 54.
57. jak 55.
56. jak 54.
59. jak 55.
60. 2 narzuty, 2 oczka prawe, 1 narzut, 1 oczko zdjąć bez przerabiania, 1 na prawo i przeciągnąć zdjęte oczko przez to prawe
61.- NIE WIEM
62. 1 oczko lewe, 2 oczka prawe, 1 narzut, 1 oczko zdjąć bez przerabiania, 1 na prawo i przeciągnąć zdjęte oczko przez to prawe
63. 1 lewe, 2 prawe razem, 1 narzut, 2 prawe
64. 1 lewe, 2 prawe, 1 oczko zdjąć bez przerabiania, 1 na prawo i przeciągnąć zdjęte oczko przez to prawe
65. chyba szydełko, chyba łuczki z 6 oczek łańcuszka i chyba po jednym półsłupku pomiedzy ??????
66. chyba to samo co wyżej tylko półsłupki na łuczkach łańcuszkowych poprzedniego okrążenia ????
67. 8 półsłupków na łuczkach z 6 oczek łańcuszka???
dalej nie kumam, przy mnie tego nie pisali
Serwetka 2.
Tutaj na jednej fotce zaznaczyłam na czerwono na schemacie jakieś tajemnicze cyfry, nie możemy rozgryźć co one oznaczają.
Takie same oznaczenia są na schemacie następnej serwetki- o co z nimi chodzi???
Niżej chwalę się serwetkami, które od tej miłej sąsiadki dostałam w prezencie, są śliczne, oczywiście sama je zrobiła
Lacrima - Sob 12 Maj, 2007 12:27
Przykro mi moge wysłac jej wszystko co mam ale ja robie tylko ze schematów. Nawet z polskich opisów bym sie nie podjeła. Ale w sumie mam sporo wzorów moze dlatego nawet nie próbowałam.
Martyna - Nie 13 Maj, 2007 22:25
Maranta,
rząd 61 to będzie mniej więcej: przerabiamy 1 narzut na lewo a drugi spuszczamy, dwa oczka razem, 1 narzut, 2 prawe,
Reszcie się przyjrzę jutro, bo muszę sobie wydrukować opis - ale się przyznaje, że też nie robiłam jeszcze serwet na drutach.
maranta - Pon 14 Maj, 2007 07:56
Martyna, dziękuję ślicznie za już i w miarę możliwości proszę o jeszcze
Martyna - Wto 15 Maj, 2007 11:24
Aniu,
cd. rzędy 65 - 67 robimy szydełkiem.
Niestety nic nie robiłam na szydełku więc tutaj wiele nie pomogę. Rząd 67 wydaje mi się, że dobrze przetłumaczyłaś. Dalej jest podany sposób prania, że ręcznie itp.
Aniu, co do serwet nr 2 nigdzie nie widzę opisu na druty. W rogu na pierwzym zdjęciu narysowane jest chyba szydełko. Musi byc jeszcze dalsza częśc schematu czy opisu - przypuszczam, że tylko jakaś część jest robiona na drutach a reszta szydełkiem
POzdrawiam
maranta - Wto 15 Maj, 2007 13:22
Dziekuję za pomoc
Na fotkach jest wszystko co dotyczy tych serwetek nr 2 i kolejnej. Są tylko te schematy plus objaśnienia znaczków do schematów, opisów nie było.
Te zdjęcia w rogu, to jest jednak drut i pokazują chyba jak rozpocząć robótkę, jak nabrać pierwsze środkowe oczka na drut
Jeszcze raz dziękuję w imieniu swoim i sąsiadki
iwusia - Wto 15 Maj, 2007 14:20
Aniu, te zakreślone na czerwono cyfry w schemacie to ilość oczek prawych.
A serwetki wykonane przez sąsiadkę - cudne
maranta - Wto 15 Maj, 2007 14:37
Iwusia wielkie, wielkie dzięki
Na to, że to ilość oczek prawych bym nie wpadła, ale muszę przyznać, że to sprytne i sensowne takie oznaczenie
maranta - Wto 15 Maj, 2007 14:47
Jeszcze tylko jedno zdanko i będę wiedziała wszystko
1 Mz= soviel maschen der neuen runde wie die zahl angibt, auf die letzte nadel der vorhergehenden runde stricken, dann erst mit dem mustersatz beginnen
Wrzuciłam to do translatora no i mam za swoje:
o ile oczka nowej zapłać okrągłą jak ona poda, na ostatniej zszywaj ranę poprzedzającej robią na drutach okrągłą, zaczną potem dopiero z mustersatz
iwusia - Śro 16 Maj, 2007 10:57
Łomatko
Aniu, sprawdzę i po południu napiszę, bo mi się pomieszało juz. Z reguły stosuje się Mz i Mw i teraz nie pamietam, który co oznacza. Jest to przeniesienie podanej obok liczby oczek na prawy drut bądź lewy i przerabiania wzoru dopiero po przełożeniu oczek. Dokładniej napiszę po południu
iwusia - Czw 17 Maj, 2007 08:28
Aniu, wyszło mi, że przy Mz przerabiamy o 1 (lub inna podaną liczbę oczek) na końcu danego okrążenia i zaczynamy dopiero wtedy nowe okrążenie, a przy Mv odwrotnie - zacxzynamy nowe okrążenie wcześniej.
Jeśli pokręciłam oznaczenia - to wyjdzie przy przerabianiu kolejnych okrążeń.
jolacka - Śro 15 Lip, 2009 09:19 Temat postu: tłumaczenie z niemieckiego Próbuję rzucić się na sweter dla męża, ale nie mogę poradzić sobie z j. niemieckim:
Będę wdzięczna za podpowiedź, a dla Wszystkich - dobrego, miłego dnia
jola373 - Śro 15 Lip, 2009 10:00
jolacka, zaglądnij na tę stronkę http://maranta.livenet.pl...iczne_druty.htm
jolacka - Śro 15 Lip, 2009 14:04
dzięki za poradę, ale tam też nie ma tych oznaczeń: to takie dziwne L
irenka10 - Śro 15 Lip, 2009 15:22
Witaj wrzuc zdjecie tego swetra wtedy szybciej bedzie sie mozna domyslec tego wzoru ja zawsze tak robie troche schemat a reszte jak zobacze to kojarze
bieta - Śro 15 Lip, 2009 15:43
jolacka, nie znam niemieckiego ale mysle,że to L oznacza zrobić 2 oczka w jednym ponieważ wcześniej przerabiasz 2o razem a ilość oczek w raporcie wzoru musi się zgadzać narzut to raczej nie bo to męski sweterek .Może wstaw fotkę sweterka.
jolacka - Śro 15 Lip, 2009 16:57
no właśnie, jakoś nie mogę się tego wszystkiego doliczyć. a sweter wygląda tak:
bieta - Śro 15 Lip, 2009 17:35
jolacka, nie mam w tej chwili czasu ale poznym wieczorem zrobie probke
bieta - Śro 15 Lip, 2009 21:16
jolacka, zrobiłam próbkę bardzo prosty wzór
trójkąt 2 oczka razem na prawo L odwrócone dobierasz oczko prawe z poprzecznej nitki
L dobierasz oczko lewe z poprzecznej nitki .wzor ten mozna tez robić na drutach z zyłką na okrągło bez szwów bocznych.ja bym tak zrobiła bo nie lubię szycia.
pozdrawiam
jolacka - Czw 16 Lip, 2009 09:24
bieta, jesteś aniołem! piękne dzięki
już spróbowałam i masz całkowitą rację - prościzna
bieta - Czw 16 Lip, 2009 17:24
jolacka, cieszę się ,że mogłam pomóc.Jaką włóczką robisz bo może i ja się skuszę bliżej jesieni na ten sweterek.
pozdrawiam
jolacka - Czw 16 Lip, 2009 18:37
bieta, zdecydowałam się na kashmir - lubię robić z tej włóczki ze względu na jej miękkość i wydajność; próbkę zrobiłam na drutach 4,5 - podoba mi się efekt; pozdrowionka
gracha - Wto 31 Sie, 2010 20:30
Jolacka, zrobiłaś ten sweter? Możesz się pochwalić?
aga2000a - Śro 27 Paź, 2010 10:21 Temat postu: [druty] Jak to zrobić? W opisie mam taki tekst nie wiem jak to zrobić .(Knötchenrand:
Die 1. M jeder R wie zum Rechtsstr. abh. Die letzte M jeder R re str. Achtung: Alle Teile mit Knötchenrand stricken!) Błagam pomóżcie
we_st - Śro 27 Paź, 2010 12:18
Pierwsze oczko każdego rzędu zdejmuj na prawo bez przerabiania. Nić prowadź za drutem. Ostatnie oczko w rzędzie- prawe. Uwaga: wszystkie części robić z brzegiem węzełkowym
Uprzedzam, że nie jestem specjalistką
|
|
|