Problemy, pytania - zblokowanie
katarzyna341 - Śro 15 Lip, 2009 13:06 Temat postu: zblokowanie Choc na szydełku robię juz dość dużo i myslałam , że duzo wiem , to jednak się myliłam.Często czytam : ...zblokować robótkę.... Co to właściwie znaczy ?
Z góry przepraszam za tak śmieszne pytanie,ale nie wiem.
jola373 - Śro 15 Lip, 2009 13:22
Poczytaj tutaj http://forum.gazeta.pl/fo..._dzianiny_.html
maja1 - Śro 15 Lip, 2009 13:28
Zablokować w przypadku dzianin znaczy uformować nadać właściwy kształt.Przy okazji splot się wygładza i w większości przypadków robótka ładniej wygląda.Ja piorę wyciskam w ręcznik układam na styropianowej płycie , formuje przypinając szpileczkami i pozostawiam do wyschnięcia.W zależności od surowca z jakiego jest wykonana robótka można blokować parą lub innymi sposobami.Jak chcesz więcej poczytać wpisz w google blokowanie dzianin i na pewno znajdziesz wiele porad.
katarzyna341 - Śro 15 Lip, 2009 13:31
Dziekuję Jolu, ! Maja
a ja tak naprawde nigdy świadomie nie ,,blokowałam,,
Jeśli coś po zrobieniu wymaga prania , to wkładam do pralki na pranie ręczne i susze na manekinie albo po prostu , na ręczniku jesli się na niego nie mieści,ale żadnego układania, naciagania,
M. - Sob 05 Wrz, 2009 21:49
czy naciąganie serwetki to też blokowanie ?
nie spotkałam sie z takim określeniem wczesniej... nigdy
moja serwetka: usztywniona ługą i "przypięta" wykałaczkami po usztywnieniu Ługą:
http://www.fotosik.pl/pok...edbc0dd240.html
Grażyna - Czw 03 Gru, 2009 13:19
Dzisiaj znalazłam filmiki prezentujace sposób blokowania nie tylko sweterkow
http://www.youtube.com/watch?v=GQzOBrWN1l4
http://www.youtube.com/watch?v=iKuyIR5Pb_k
http://www.youtube.com/watch?v=ZaeNHmbq8jc
http://www.youtube.com/watch?v=BxHJk03Uvqg
ciapara - Pią 04 Gru, 2009 14:31
Swietne te filmiki
Z przyjemnoscia ogladałam
agus2003 - Sob 05 Gru, 2009 09:18
Zrobiłam sobie spódniczkę z Peonii i teraz nie wiem jak ją zblokować, czy namoczyć w wodzie z płynem a potem uformować , czy może jakoś inaczej... Zrobiłam tak z kamizelką z Dalii (jedno i drugie to przecież akryl) i zrobiła się jakaś taka "szmatowata"
Pradźcie proszę...
yusko - Pon 01 Mar, 2010 09:33
Czyli jak się zblokuję takie ręczne cudeńko to oprócz tego ,że jest jeszcze ładniejsze to też powoduję że taka rzecz się nie rozciągnie ?? A zarazem lepiej się układa ??
lamika88 - Pon 01 Mar, 2010 09:46
Ja bym jednak nie prała tylko "parowała"... Rozłóż na płaskim i przejeżdżaj nad spódnicą żelazkiem ustawionym na mocną parę i do tego formuj ręcznie, naciągaj, układaj... Ja tak zrobiłam z chustą siostry robioną z Dalii i wyglądała bardzo dobrze
XXwieczna - Pon 17 Maj, 2010 12:24 Temat postu: Nie umiem blokować Może to idiotyczne, ale za nic mi to nie wychodzi. Teraz zrobiłam komplet serwetek i zupełnie nie wiem jak je ukształtować. Mają kształt dość nieregularny - z ananasów. Już kilka rzeczy usiłowałam kiedyś zblokować i nigdy mi nie wyszło. Jak to robicie? Tzn. zasadę znam, ale może jakieś swoje tajne sposoby macie na równe i skuteczne rozciągnięcie robótki.
JJka - Pon 17 Maj, 2010 12:31
tak.... tajnym sposobem jest cierpliwość
a powaznie, to jak to robisz, skoro Ci to nie wychodzi?
bo najlepiej zrobić sobie "formę" do napinania (albo kupić gotową za słone pieniądze:/) i powolutku rozpinać zaczynając najlepiej od środka
XXwieczna - Pon 17 Maj, 2010 13:03
A co to za stwór ta forma? Ja po prostu mam styropian i do niego przyszpilam. Tylko że nigdy nie wychodzi równo. Zamiast owalu - jajo, zamiast kwadratu jakiś polamaniec. Tylko ja zawsze przyszpilam brzegi, a Ty mi mówisz, że mam zacząć od środka. To już nic nie rozumiem
romualda - Pon 17 Maj, 2010 13:18
Zrobisz raz i masz na zawsze.Wzięłam kwadrat płótna lnianego o bokach 60x60 cm.Wyrysowałam koła za pomocą cyrkla zaczynając od średnicy 5cm a potem 10,15,20,30 cm, a te o większej średnicy to za pomocą misek i pater.Zrobiłam fastrygę na tych liniach kolorową muliną.Podzieliłam to na 8 części jak pizzę i również zrobiłam ściegiem- fastryga.Nie ma silnych jak upniesz serwetkę na takim "mustro"żeby nie miała kształtu.Do mniejszych serwetek mam dodatkowo dwa mniejsze kwadraty 30x30 cm.Powodzenia.
ciapara - Pon 17 Maj, 2010 14:02
Powaznie potrzebna jest forma do napinania?????
Ja myslałam ze jak sie robi ten sam wzor tym samym szydełkiem to nie ma bata zeby nie wyszły takie same...
A potem albo odpowiedni krochmal albo gotowa ługa w sprayu i prasuje sie i na ciepło na reczniku to robiłam ja i formuje nadajac kształt...
Tak robiłam z gwiazdkami szydełkowymi i wyszły ładnie równiutko i tak jak chciałam
i bez zadnej formy.. a potem jak rozprasowywalam nadajac ksztalt zostawiłam po prostu na reczniku do wyschniecia. Pieknie wyszły.
JJka - Pon 17 Maj, 2010 14:08
świetnie opisała jak zrobić taka "formę" romualda, .. ja zrobiłam dokładnie tak samo
a co do upinania...
to kiedyś też zaczynałam od brzegów... ale nigdy nie wychodziło mi równo.. ;/
albo przynajmniej ciagle w kółko przepinałam szpilki z miejsca na miejsce, poprawiając kształt.
teraz zaczynam od środka.. i rzadko kiedy przepinam szpilki
Pomyśl o zrobieniu sobie takiej "formy-maty", będzie Ci znacznie lepiej
tutaj masz taka gotowa do kupienia:
http://www.hobbycentrum.p...611-320,62.html ale nie do okragłych bo do nich są troszke inne (chwilowo brak nich w tym sklepie
JJka - Pon 17 Maj, 2010 14:12
ciapara, wiesz... to zależy od kształtu serwetki...
czasem sa takie , że jesli dobrze nie rozepniesz, nie ukształtujesz... to wzoru nie będzie widać:/
aha... takie płócienko-formę przypina się do styropianu oczywiście:)
i małe sprostowanie do linku z matą... ta mata nadaje się równiez do serwetek okragłych, bo ma wyznaczone koła (przynajmniej jest zaznaczone w opisie:) )
Grażyna - Pon 17 Maj, 2010 15:07
Na styropianie tez mozna wyrysować albo dokleić jakąś nitkę. Ja naciagam na samym styropianie bez rysunku, ale uzywając centymetra krawieckiego.
JJka - Pon 17 Maj, 2010 15:49
| Grażyna napisał/a: | | Na styropianie tez mozna wyrysować |
to bym raczej odradzała ..
mój pierwszy "prototyp formy" tak zrobiłam, a potem okazywało się, że białe serwetki "chłonęły" linie z flamastrów... no i miałam zabarwione serwetki ;/
nie ma to jak hafcik z niteczek
| Grażyna napisał/a: | | Ja naciagam na samym styropianie bez rysunku, ale uzywając centymetra krawieckiego. |
a tak robię jak mam kilka serwetek na raz do zblokowania a forme mam tylko jedną, więc i przy uzyciu centymetra też się sprawdza...
P.S. i Off tpic:
Grazynka... to Ty jesteś na tej profilowej fotce?? niemożliwe...
Grażyna - Pon 17 Maj, 2010 15:55
Ja, ja!!!!!!
Flamastry odpadaja, ale można narysowac ołówkiem, potem nagrzac nóż nad gazem i przejechac delikatnie po ołówku. Zrobia się rowki.
ciapara - Pon 17 Maj, 2010 16:47
koszmarnie droga ta gotowa mata...
Magda2702 - Pon 17 Maj, 2010 16:47
Podobnie formuję jak Grazyna. Największy obrus suszyłam na dywanie, potem ręczniki przykryte prześcieradłem. Przyszpilony środek, a potem metr krawiecki i na kolankach w kóleczko. Metoda Romualdy bardzo mi się podoba. Gotowiec jest strasznie drogi.
JJka - Pon 17 Maj, 2010 16:50
| ciapara napisał/a: | | koszmarnie droga ta gotowa mata... |
ale z tych najtańszych
takie z "szelkami" i haczykami do naciagania to od 200zł do 300 )
aż trudno w taką cenę uwierzyc ....
ciapara - Pon 17 Maj, 2010 16:56
i tutaj przydałby sie maz złota raczka wspierajacy hobby zony
no tylko gdzie takiego szukac???
JJka - Pon 17 Maj, 2010 17:04
ciapara, ... hm... jakiś czas temu słyszałam o takiej "firmie" w necie: "MĄŻ DO WYNAJĘCIA", zajmująca sie podsyłaniem danego "specjalisty" płci męskiej do wykonywania "męskich prac domowych"...
ciekawe czy taka firma przyjełaby zapotrzebowanie na "męża" który wykonałby taką formę-matę
|
|
|