To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - motyw wielokolorowy

doorcia - Wto 28 Lip, 2009 12:50
Temat postu: motyw wielokolorowy
otwieram temat bo przeszukałam forum i nie znalazłam prostej recepty na kilka kolorów w tym samym rzędzie, jak sprawnie wprowadzić np. jeden półsłupek w innym kolorze, chciałam półsłupkami wydłubać taki motyw:

bean - Wto 28 Lip, 2009 14:22

doorcia, TUTAJ nula pisze jak zmieniać kolory na przykładzie łapek kuchennych
nula - Śro 29 Lip, 2009 09:02

o, widzę, że bean mnie uprzedziła wesoło mi
doorcia, spróbuj, a jakby co to pisz !!!

doorcia - Śro 29 Lip, 2009 10:57

ten sam sposób stosowałam, gdy robiłam puchatkową podusię

jednak w przypadku pojedyńczych półsłupków innego koloru nie byłam zadowolona z efektu, np. usta...

nula - Śro 29 Lip, 2009 11:10

doorcia, ale obawiam się, że inaczej tego się nie da zrobić hmm
przynajmniej ja nie znam takiego sposobu
no chyba, że zrobić gładko i wyhaftować ?....

kamyil - Pią 17 Maj, 2013 01:11

podejrzewam że pewnie gdzieś jest taki temat ale jako że nie mogę go znaleźć to podepnę się tutaj - chciałabym zrobić kolorowy kocyk dla dziecka - nie jestem jeszcze pewna czy robiąc okregami (kwadratowy - przerabiając w narożnikach po 5 słupków/półsłupków - tak robiłam podstawę do kwadratowego koszyka i wychodzi bardzo ładnie) czy rzędami (prostokątny) - jednakże mój próblem polega na tym że nie mam pojęcia jak zacząć w nowym okręgu/rzędzie inny kolor? czy jak zrobię np. na końcu nowe oczko łańcuszka to powinnam przerobić je już nowym kolorem od razu? czy nitkę wpleść w ostatni słupek/półsłupek z poprzedniego rzędu?

no i kwestia łączenia nitek - rozumiem że muszę z poprzedniego koloru odciąć nitkę a potem ją wszyć w robótkę?

będę wdzięczna za wskazówki!

nula - Sob 18 Maj, 2013 07:04

kamyil, obojętnie czy będziesz robić na okrągło, czy prosto to zasada zmiany kolorów jest ta sama.
Jeżeli robisz na okrągło to zamykasz okrążenie oczkiem ścisłym - jeżeli zmieniasz kolor to wkłuwasz szydełko w pierwszy półsłupek (słupek) okrążenia wyciągasz nitkę w drugim kolorze i przeciągasz ją przez pętelkę na szydełku, potem normalnie robisz następne okrążenie - przy czym odcięty koniec poprzedniego koloru i początek nitki drugiego koloru możesz od razu chować pod półsłupkami (słupkami) następnego rzędu.

jeżeli robisz prosto to nowym kolorem przerabiasz ostatnie dwie pętelki na szydełku poprzedniego rzędu. Wtedy możesz zostawiać nitki (nie odcięte) z boku robótki i wprowadzać je ponownie wtedy kiedy potrzebujesz - zakładając oczywiście, że potem całość będziesz obrabiać dookoła - wtedy te nitki wystające po bokach schowasz pod tą plisą.

zobacz w tym temacie
http://maranciaki.pl/foru...ghlight=#212194
tam sa linki do filmiku i obrazków - wszystko świetnie widać

a tu jeszcze masz zmianę koloru na końcu rzędu
https://picasaweb.google.com/olaolcia01/WzorySzydeKowe#5052902551237954834