Nici, nitki i niteczki... - Reflektorem po niciach, kordonkach i włóczkach
Makarbella - Nie 30 Sie, 2009 16:49 Temat postu: Reflektorem po niciach, kordonkach i włóczkach Dostałam "przeciek", że szykują się zmiany pośród nici, kordonków i włóczek.
Pierwszą rewolucję uszykowała Ariadna przewracając numerację MULIN do góry nogami.
Wprowadziła też nową odmianę kordonka: ADA i MAJA, polecany do hrdangera i mereżki, ale to kompletnie odpowiednik włóczki PERLE Altin Basak, ma dokładnie te same parametry i w robocie jest taki sam, com sprawdziła własnoręcznie.
Uprzejmie donoszę, że przędza KORAL KORD niniejszym poległa na polu chwały i zaprzestano jej produkcji. W miejsce kordu będzie teraz KORAL w kilku grubościach oraz OPAL. Pojawia się również nowy ZEFIR, a znany nam wcześniej kordonek 30 x 6 zyska dwa nowe kolory: złoty i czarny. Nowe kolory ma też KAJA. W następnym odcinku opowiem o zmianach w kordonkach i włóczkach tureckich (Diktas, Opal, Madame Tricote i coś nowego), o ile ktoś ma ochotę to czytać
Madzia - Nie 30 Sie, 2009 16:59
Ja mam ochotę.
Grażyna - Nie 30 Sie, 2009 17:15
Fajnie, że to piszesz, tylko skąd takie informacje?
Anisa - Nie 30 Sie, 2009 18:56
Ja też chętnie poczytam o tych zmianach. A Zefirem ( tym cieńszym) zrobiłam właśnie biały kołnierzyk i fajnie się nim robi
alienor - Nie 30 Sie, 2009 20:04
Takie informacje są bezcenne
gustavo_2008 - Nie 30 Sie, 2009 20:24
Ja też poroszę o więcej informacji
wiesia-kal - Nie 30 Sie, 2009 20:30
Makarbella ja dopiero wchodzę w świat szydełka i te informacje są dla mnie ważne - napewno będę je czytać, Obejrzałam twoje prace i mogę zazdrościć twoich umiejetności - gratulacje
Makarbella - Nie 30 Sie, 2009 20:55
| Grażyna napisał/a: | | Fajnie, że to piszesz, tylko skąd takie informacje? |
Jak widać w poście, każdą informację podparłam linkiem do oficjalnych stron Ariadny. Wystarczy kliknąć.
Natomiast jeśli chodzi o rewelacje prosto z Turcji - nie mogę się podeprzeć stosownym linkiem, ale klnę się na bambusowe szydełko nr 12, że prawdę piszę!
Zacznijmy od kordonków. Pamiętacie kordonek Maxi nr 354, 621 i 355? To zapomnijcie. Sklepy zapewne będą jeszcze przez jakiś czas sprzedawać zapas tego kordonka, ale nie będzie on już sprowadzany. W tym roku nie pojawi się żaden nowy kolor kordonka Maxi, ale za to pojawią się dawno oczekiwane kordonki Maxi Metallic w kolorze czarnym, czyli Maxi czarne ze złotą nitką i Maxi czarne ze srebrną nitką.
Jeśli pamiętacie kordonek Kirlangic, ten ślicznie błyszczący, najlepszy na choinkowe świecidełka oraz bolerka i narzutki - to zapomnijcie o odcieniu wrzosu nr 308, chabru/szafiru nr 335 i jasnożółtym 331, bo właśnie znikają one z horyzontu, przynajmniej w wersji motka 20-gramowego. Szafir będzie dostępny jeszcze w dużych 100-gramowych motkach, wrzos poległ w służbie sztuki rękodzielniczej.
Najwięcej kolorów żegnamy spośród kordonków Klasik. Do Krainy Wiecznego Plątania odchodzi ciemny różowy nr 305, fioletowy 309, kakaowy 310, kremowożółty 326, szafirowy 335 i dwa moje ulubione melanże: 3002 (żółty-zielony-biały) i 3004 czerwony-niebieski-biały.
Włóczkowaty kordonek MIYA zyska nowe kolory: atramentowy i kilka odcieni kremu i beżu, zwiększy się też wybór kolorów włóczkowatego kordonka MYRA.
Zapomnijcie jednak o czerwonym kordonku STAR.
O włoczkach napiszę w następnym odcinku.
mala100gosia - Nie 30 Sie, 2009 21:10
jesli chodzi o myra to isę ciesze ale z maxi to szkoda :/ to jeden z podstawowych dla mnie nici...
Makarbella - Nie 30 Sie, 2009 23:16
mala100gosia, też żałuję Maxi. I nie rozumiem tych zmian, to dla mnie za trudne.
Miało być o włóczkach, ale zapomniałam napisać o Perle. Miłośniczki Perle 8 mogą spać spokojnie - tu się nic nie zmienia, ale zwolenniczki Perle 5 chóralnie przystępują do rwania włosów z głowy... Pojawi się kilka nowych kolorów: 491 seledynowy, 9530 jakby żółty, 9516 jakby jasny brąz, 328 czerwony, 332 trochę zielony, 9533 trochę bardziej zielony, 580 jakby zgniłozielony i 066 jakby granatowy, ale za to machamy białą chusteczką na pożegnanie kolorom: 603, 621, 634, 869, 4236, 4259, 4418, 4419, 4444, 35, 36 ,301, 311, 357 i 375.
No, to teraz o włóczkach OPUS. Zacznijmy od dzieci: z genialnej włóczki Baby Care zostają tylko żółta i zielona oraz melanże, za to biała, różowa i niebieska - "wyrosły" i poszły "na swoje". A mamusie płaczą.
Z włóczek BEBE zostaje tylko szara, różowa, niebieska i żółta. Biała, czarna i czerwona - też już nie wrócą.
Włoczki GUCIO, MIMOZA, TIFTIK, SARA i POLO mają tendencję zwyżkującą - nie dość, że wpisano je na listę produktów, których wyrób oszczędza środowisko, to zyskały po kilka lub kilkanaście nowych kolorów.
Pojawią się też dwie nowe włóczki: LENA 40% akryl, 60% bawełna, 160m/100g) i NADIA (25% wiskoza, 18% akryl i 56% PA, 200m/100g) i ta Nadia wygląda szczególnie ciekawie, bo jest mieszanką matowo-połyskującą i ma wesołe kolorki. A cena w przyzwoitych sklepach nie powinna przekroczyć 86-90 zł za kilogram.
Z włoczki Maks Calzone znika kolor 21/C25 a z włóczki Flamingo - nr 07 a nic nie przybywa w zamian. W rodzinie Venedik pojawi się nowy członek, zaginiony przed laty syn z czwartego małżeństwa z drugą żoną - bajecznie kolorowy E15. Pojawi się też nowy Picasso - niebieski w odcieniu kolor 207. Spośród włóczek Alara znika 05 i 43 (czyli brąz i bordo). Nie ma zmian w klanach Pavarotti, Astragan, Rocco, Pufiko, Gipsy Buklet, Sempati, Palma, Magic, Maglia, Rossa, Vanessa, Lolipop, Rio i Chanzab. Z Mohair znika czarny, z Ferro numery 50 i 51.
A teraz bomba. Oto na rynek wchodzi kolekcja włóczek Rozetti. Feeria barw, niesamowita faktura, wymyślny skład. Ale nie ma miodu bez gwoździ: otóż włóczki te będą rozprowadzane prawie w taki sam sposób jak kosmetyki jakiego Ejwonu, Amłeja czy innego Oriflejma. Przychodzisz sobie oto do sklepu, bierzesz próbki w dłoń, macasz, dobierasz kolor i zamawiasz. Może nawet wpłacasz zaliczkę. Za 4-5 tygodni przychodzisz i wykupujesz zamówienie. Albo inny sposób: zapraszasz pana sprzedawcę do domu, i urządzacie pokaz, a jest co oglądać, zapewniam. Aż mi ślina cieknie do niektórych...
Paillette - Pon 31 Sie, 2009 00:05
Ostatnio znajome małżeństwo prowadzące pasmanterię pokazało mi kilka nowych katalogów z włóczkami.... dobrze, że nie mogli mi wypożyczyć do domu, bo kilka nocy miałabym z głowy... Nazw niestety nie pamiętam, ale co szok przeżyłam, to moje...
Tak więc może być ciekawie...ale niestety dość drogo...
mala100gosia - Pon 31 Sie, 2009 07:46
no wlasnie szkoda że z perle tez sa zmiany bo jednak zawsze to jakiś zastepstwo maxi. no ale ciesze się z rozszezenia oferty opus i że włóczki lolipop mi nie znikną
Magda2702 - Wto 01 Wrz, 2009 10:03
Co do zmian w Ariadnie to można się dowiedzieć na ichniej stronce. Lącznie z tabelą
numeracji mulin ze starej na nową i odwrotnie. Dołożonych jest ponad 100 odcieni. Ale numeracja przekopana dokładnie!
A co do Maxi to pewnie trzeba się będzie przelecieć po pasmanteriach i zrobić niezbedny zapas.
Tylko ceny pewnie pójdą w górę, niestety.
Makarbella - Pią 17 Wrz, 2010 13:38
Zmieniłam podtytuł wątku, żeby nie tworzyć nowego. Będzie rewolucja w kordonkach MAXI Altin Basak. Połowa kolorów znika z rynku: 302, 310, 311, 320, 331, 341, 351, 354, 355, 357, 368, 370, 371, 372 i 9523 a w zamian będą wprowadzone nowe, w tym kilka melanżowych, np czarno-biały oraz piękny ciemny turkus, na który sama już ostrzę szydełko. Drastycznie zubożeje oferta kolorów kordonka Stokrotka, Kirlangic i Klasik, ten ostatni straci wszystkie melanże! Pozostaje zrobić zapasy z ulubionych wycofywanych kolorów, póki jeszcze mają je sklepy, bo - jak mawiał mój Dziadek - potem to i ni ma...
|
|
|