Poszukuję - Serwetka dla początkującej xD
Vanique - Sob 03 Paź, 2009 00:13 Temat postu: Serwetka dla początkującej xD Witam, w przyszłym tygodniu powinnam dostać nowe czółenka więc wpadłam na genialny pomysł zrobienia sobie swojej pierwszej frywolitkowej serwetki, przy okazji sprawdziła bym w praktyce czy umie czytać schematy no i wszytko ładnie pięknie tylko że nie umie znaleźć serwetki która była by odpowiednia do moich minimalnych umiejętności dotychczas zrobiłam kilka par kolczyków, jakieś naszyjniki, obróżki lub bransoletki ale to wszytko w formie ćwiczeń i raczej tak "wzrokowo". Jak widziałam jedną w kursie na cafeart.pl to mi się nie podobała. Możecie mi może pomóc w znalezieniu jakiegoś wzoru? Na czym wy się uczyłyście na samym początku? Macie może jakieś rady ? xD Pozdrawiam :*
Kulbisia - Sob 03 Paź, 2009 08:33
ja polecam kurs robienia serwetki na blogu Renulka , akurat coś dla mniej zaawansowanych, a powoli i dokładnie.
Poza tym, polecam przejrzenie innych wątków z serwetkami, gwiazdkami itp. - tam na pewno coś się znajdzie.
Moją pierwszą frywolitką była ogromna SERWETKA wykonana wg. wzoru z jakiejś gazetki.
Pamiętam, że zrobiłam ją o dziwo dość szybko, ale pikotki były krzywaśne, a pojedyncze kwiatki źle łączyłam
powodzenia w supłaniu
makneta - Sob 03 Paź, 2009 09:24
Też miałam zaproponować kurs u Renulka, sama odświeżam sobie frywolitki supłając tę serwetkę.
ewkapawe - Sob 03 Paź, 2009 10:05
A może taka serwetka , bardzo łatwa - same łuczki i kółeczka . Jeśli będziesz zainteresowana podeślij e-mail , to wyślę .
http://images30.fotosik.p...1a6c752emed.jpg
Vanique - Sob 03 Paź, 2009 13:32
Ten kurs Renulka bardzo fajny, jak czółenka przyjdą będe miała dwie serwetki do zrobienia, super xD Dzięki wszystkim
Elunia - Sob 03 Paź, 2009 16:57
A ja nijak nie rozumiem jak można robić kółko i łuczek jednym czułenkiem?
ewkapawe - Sob 03 Paź, 2009 17:24
Ela nie wiem jak to wytłumaczyć . Jeśli są same kółeczka i łuki i nie musisz np. zmieniać nitki lub robić kółeczka na łuku , to ja to robię jednym czółenkiem . Z nitki nawiniętej na czółenku robię kółeczko , a na nitce z kłębka robię łuk / wtedy nie trzeba odcinać nitki od kłębka / . Pracuję wtedy jednym czółenkiem i nitką z kłębka .
Ela nie wiem czy o to Tobie chodziło , jeśli masz jakieś pytanie proszę pytaj . Ja też jeszcze dużo muszę się nauczyć .
Elunia - Sob 03 Paź, 2009 17:27
lecę wypróbować-szkoda że wcześniej nie zapytałam
Vanique - Sob 03 Paź, 2009 17:34
Ja to zrozumiałam tak że robi się to w połączeniu z motkiem mi jest wygodniej dwoma czółenkami i chyba przy tym zostanę. Jednym robię a drugie czółenko sobie spokojnie zwisa ale ja sie pewnie mylę (bawię się frywolitką od końca wakacji na przemian z naukom w szkole itp. ) wiec niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie
ewkapawe - Sob 03 Paź, 2009 19:29
Vanique bardzo dobrze rozumiesz . Ja też nieraz robię dwoma , drugie sobie swobodnie zwisa / obciąża nitkę / . Ale jak nie wiem ile nitki na te łuki na czółenko nawinąć , robię z kłębka .
Vanique - Sob 03 Paź, 2009 20:19
Ooo a byłam pewna że się mylę :> właśnie zobaczyłam zdjęcie swoich nowych czółenek, są śliczne i jestem coraz bardziej nakręcona muszę sobie kupić jeszcze kordonek do tych serwetek chyba kupie Maxi bo u mnie aidy nie ma niestety, mam dwa kordonki aidy 10 przywiezione jeszcze z Krakowa ale ich nie zmarnuje na serwetkę ;D poza tym jeden jest czarny a drugi w takim jak gdyby kolorze czerwonego wina a może jesteście mi w stanie pomóc w doborze dobrych nici ogólno dostępnych , kiedyś czytałam kurs i tam miedzy innymi w wymienionych niciach była właśnie Maxi, za wszelie rady dziękuje
Ewcia101 - Sob 03 Paź, 2009 20:37
Vanique, jeśli chodzi o nici Maxi - mnie osobiście bardzo odpowiadają i jestem z nich zadowolona. Są bardziej "miękkie" niż Aida, dlatego może niekoniecznie się nadają do biżuterii, ale jeśli chodzi o serwetki - bardzo polecam.
Elunia - Nie 04 Paź, 2009 08:59
a mnie najlepiej się robi ze stokrotki albo z filo di scozia nr 15/3-ostatnio nawet pojawiły się wmoim mieście i nie muszę już jeżdzić po nie do hurtowni -polecam
Vanique - Nie 04 Paź, 2009 12:12
To super
Ewkapawe jak byś mogła przyślij mi ten wzór na adra@poczta.onet.pl
ewkapawe - Nie 04 Paź, 2009 12:58
Vanique prześlę wzór , tylko trochę później . Muszę je odszukać i zeskanować . Wieczorem będziesz miała
Vanique - Nie 04 Paź, 2009 16:56
Dostałam wzory wielkie dzięki , mam nadzieje że sobie poradzę xD to będzie chrzest dla moich nowych czółenek, boje się trochę bo pierwszy raz będę robiła coś ze schematu, mam nadzieję że mi wyjdzie
|
|
|