To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - wełna na skarpety

doorcia - Pon 05 Paź, 2009 10:50
Temat postu: wełna na skarpety
poszukuję miękkiej i delikatnej wełny na ciepłe skarpetki dla dziecka, pomocy... liczę na wasze doświadczenia...
bjanna - Pon 05 Paź, 2009 11:38

doorcia, ja robię ze wszystkiego co mi w rękę wpadnie wesoło mi każdy akryl jest dobry, bo miękki...
Runa - Pon 05 Paź, 2009 12:12

a ja robiłam ostatnio sukienusie (ale myśle, ze na skarpetki też będzie ok) z akrylu Motylek, bardzo fajna niteczka Smile mienciutka i milutka i bardzo dobrze się robi Smile
doorcia - Pon 05 Paź, 2009 12:48

tylko z akrylu nie dają takiego efektu jak z wełny, a przy tym lubią się mechacić, chciałam zrobić skarpety z prawdziwej owczej wełny ale chyba nie ma takiej co by nie gryzła...
doorcia - Pon 05 Paź, 2009 12:52

może jakieś mieszanki, np. ktoś próbował takiej?
http://kolorowymotek.pl/p...roducts_id=3171

a gdzieś, kiedyś natknęłam się na tabelkę, która zestawiała rózne rodzaje włóczek, ktoś wie gdzie to znaleźć, może to mi pomoże?

Makarbella - Pon 05 Paź, 2009 22:41
Temat postu: Re: wełna na skarpety
doorcia napisał/a:
poszukuję miękkiej i delikatnej wełny na ciepłe skarpetki dla dziecka, pomocy... liczę na wasze doświadczenia...

Dla dzieci na skarpety i w ogóle na cały strój polecam Baby Care, szczególnie, że jest ona antybakteryjna.

bean - Pon 05 Paź, 2009 23:03

doorcia napisał/a:
gdzieś, kiedyś natknęłam się na tabelkę, która zestawiała rózne rodzaje włóczek, ktoś wie gdzie to znaleźć

Tutaj jest ta tabelka http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=1347

Meta - Wto 06 Paź, 2009 09:25

doorciu, jeśli koniecznie ma być wełna dla dziecka, to ja bym stawiała na merynosa - to najmniej gryząca wełna, jaką miałam w rękach Smile W zamotane.pl np jest Elian Merino - kolorowa, bardzo fajna na skarpety. Ja z niej dziergałam gatki dla mojej córci i nakładam jej na goła skórę - nic nie podrażnia. W pasmanterii Andrzej widzę, że jest teraz w promocji
Z merynosowych jest jeszcze Regina - cena podobna do Eliana w promocji, ale kolorów za ciekawych nie widziałam.
Ach no i jest jeszcze np w Interfoxie Merino D.K - cenę ma (w porównaniu do poprzednich) całkiem przystępną, a i kolory niebrzydkie Smile (Mają tam jeszcze mieszankę 50/50 merino i akrylu. też firmy sMerino)

Trusia - Wto 06 Paź, 2009 16:44

Skarpetki nie powinny być ze sztucznego - zrobiłam kiedyś akrylowe i to była porażka, stopy pociły się i woń była niepowtarzalna Wink
Zdecydowanie najlepsza jest wełna (merino jest mięciutkie!) lub bawełna Smile

MagdaSL - Wto 06 Paź, 2009 16:53

ostatnio w Lidlu była włóczka na skarpety -75% wełny (był nawet opis robienia skarpet)bardzo miękka i przyjemna, zobacz może jeszcze kupisz.
doorcia - Wto 06 Paź, 2009 18:10

Mecik, Trusia, MagdaSL cmoknięcie