Pogaduchy - Ale numer...
dom_Klary - Wto 10 Lis, 2009 14:38 Temat postu: Ale numer... Dziewczynki, jestem w szoku, wzory moich rękawiczek wraz ze schematami są do kupienia na rosyjskim, płatnym zresztą forum.
Zablokowałam wejście na stronę, mam ją na francuskim serwerze, i ... nie wiem co mam zrobić. Ja schematy robię za darmo i boli, gdy ktoś to wykorzystuje. Utrzymanie strony kosztuje, praca nad schematem pochłania mnóstwo czasu, ale przyjemnie jest, gdy ktoś może się czasami uśmiechnie i skorzysta... .Taką miałam nadzieję, ale... koleżanki Rosjanki przesadziły. Wysłałam do nich maila, ale odpowiedzi niet. Nie mam cyrylicy, więc w angielskim poleciałam, myślę, że na tyle są kumate, tym bardziej, ze admin w Austrii siedzi...
I dochodzi zawracanie głowy. W sprawie takie dupereli -ja gadam z Francuzami, Google gadają ze mną -naruszenie ustawy o prawach autorskich, co z zasadzie mam w nosie, ale za moją pracę ktoś bierze pieniądze i to nie jest w porządku.
Strona utrzymuje się z reklam Googla, (jak odblokuję stronę proszę na nie klikać), myślałam że zgromadzę w jednym miejscu, coś, co się przyda, jestem maniaczką rękodzieła, jak zresztą większość z nas, opracowywałam koronkę irlandzką, miałam ją umieścić, a tu taki kwiatek.
O, tak leżę i nie wiem co mam robić. Jak każdy, lubię korzystać z różnych wzorów i nie jestem maniaczką prawa autorskiego, ale... tam nie było, żadnego odnośnika do mojej strony.
Numer, bo u Osinek sama umieszczam je za darmo, a tamte, tak bez żenady, za pieniądze, oj boli.
Napiszę, kiedy odblokuję stronę. Pozdrawiam i przepraszam, buziaki
Grażyna - Wto 10 Lis, 2009 15:54
To rzeczywiscie nieprzyjemna sprawa. Każda z nas cos tworzy i wstawia w internet. Na tym forum moga byc w takim razie rózne wzory, może nasze? Kto wie? Jednym sposobem jest zaznaczenie zdjęc (podpisanie) i zahasłowanie samych wzorów. A chetni niech piszą maile. Nie podałaś strony tego forum. Sama chetnie ten fakt bym zobaczyła.
Pyziulka - Wto 10 Lis, 2009 16:10
Grażyna, niestety samo zaznaczenie zdjęć niewiele daje - trzeba mieć wystarczająco duży napis aby przysłaniał wyrób (najlepiej coś w stylu znaku wodnego) w innym wypadku po prostu wytną podpis...
Hasłowanie wzorów - dobre wyjście, ale prawda jest taka że i wtedy jak będą chcieli to je ukradną - zdobędą hasło i sami dadzą inne
Możemy sie bronić ale ZAWSZE znajdą się tacy co to wykorzystają.
szajka - Wto 10 Lis, 2009 16:26
o rany no wyobrażam sobie że boli. Tym bardziej że tak jak sama napisałaś. jak ktoś zrobi i sie chwali to miło że sie przydało.... ale sprzedawać schemat... nie swój... no nieładnie...
te_sia - Wto 10 Lis, 2009 20:32
Trudno nazwac osoby ktore tak robia .......
Makarbella - Wto 10 Lis, 2009 20:54
Se tak myślę, że same tośmy niewiele lepsze. Ręka do góry, kto nie ma dysku zassanych z sieci wzorów...
Pyziulka - Wto 10 Lis, 2009 21:00
| Makarbella napisał/a: | | Se tak myślę, że same tośmy niewiele lepsze. Ręka do góry, kto nie ma dysku zassanych z sieci wzorów... |
Wydaje mi się że tutaj bardziej chodzi o czerpanie zysków z czegoś co autor udostępnia za darmo...
ściąganie wzorów itp to zupełnie inny temat-rzeka
dehajola - Wto 10 Lis, 2009 21:31
fakt -nieładnie. brać kasę za czyjąś pracę ? takie czasy -tylko kasa się liczy.
kabyr - Wto 10 Lis, 2009 21:40
Makarbella ściąganie wzorów dla własnych potrzeb nie jest piractwem.
Dopiero gdy wykorzystujemy je do celów komercyjnych wówczas jest to piractwo.
Tyle do Twojego postu.
Dom Klary współczuję, bo i mnie ogarnęła wściekłość.
Jesteś bardzo uczynną osobą
a tutaj taki wybryk rosjanek.
No nie można im popuścić.
Tylko ja jestem całkiem zielona w tych sprawach
i nie wiedziałabym co robić.
Może są na tym forum osoby które pomogą.
nula - Wto 10 Lis, 2009 21:42
| Makarbella napisał/a: | | Ręka do góry, kto nie ma dysku zassanych z sieci wzorów... |
ale przecież ich potem nie sprzedajesz !!!!
jeśli już się dzielisz to chyba za darmo !!!
| dom_Klary napisał/a: | | nie jestem maniaczką prawa autorskiego, ale... tam nie było, żadnego odnośnika do mojej strony. |
bo gdyby był to od razu by było wiadomo, że to nie autorka je sprzedaje !!!
Klara - wcale się nie dziwię, że szlag Cię trafia !!!!
A nie masz możliwości odezwać się na tym forum ?
Kurcze nie wiem co Ci doradzić
Makarbella - Śro 11 Lis, 2009 00:40
| nula napisał/a: | | Makarbella napisał/a: | | Ręka do góry, kto nie ma dysku zassanych z sieci wzorów... |
ale przecież ich potem nie sprzedajesz !!!!
jeśli już się dzielisz to chyba za darmo !!! |
Jasne, że za darmo. Czasem nawet bazgrolę jakiś niewydarzony schemat.
kabyr, nie mówiłam, że piractwo. Mówiłam tylko, że publikując w sieci cokolwiek, od przepisu na sernik po projekt domu - musimy się liczyć z tym, że znajdzie się jakaś zaraza gotowa to zassać i sprzedać i nieświadoma oszustwa ofiara, która rzecz kupi w przekonaniu, że kupuje od właściciela praw autorskich i że kupienie jest uczciwsze niż zassanie z sieci za darmochę.
A Wątkodawczyni może co najwyżej sądownie zażądać podzielenia się zyskiem, ale obawiam się, że koszt międzynarodowej rozprawy (pieniężny i psychiczny) będzie na tyle wyczerpujący, by się go nie podjąć.
dom_Klary - Śro 11 Lis, 2009 10:05
Sprawa jest z zasadzie prosta, na patternie, (projekcie), które sprzedawały, była adnotacja, że publikacja bez mojej zgody jest zabroniona, ale to Rosja..., niewiele można zrobić. Google nakazało usunięcie tego projektu z forum, ale... może się znowu pojawi, gdzie indziej.
Ja w każdym bądź razie zapraszam do siebie, strona już działa i zobaczymy, co będzie dalej. Nie mam zamiaru jej zamykać, mogę zakodować, ale... nie zrobię tego . nie po to nad tym pracuję, aby samemu tam zerkać.
Pozdrawiam, i... dzisiaj umieszczę irlandzkie koronki, może się przydadzą.
Kliknijcie raz w reklamy, jakiekolwiek, z tego się strona utrzymuje, a schematy są zawsze za darmo.
katrinka - Czw 12 Lis, 2009 14:19
Wniosek z całego ambarasu nasuwa się sam.Twoje projekty są wspaniałe i cenne .
dom_Klary - Pią 13 Lis, 2009 09:58
Macie zebrane , bardzo pięknie zebrane moje projekty.
Te są zrobione tak, że można pogratulować. Zawodowo, tutaj nie można mieć pretensji, to forum się postarało, a przeciwieństwie do tego. o którym pisałam wcześniej.
Phoebe - Pią 13 Lis, 2009 13:13
dom_Klary, Brak mi slow na niektorych ludzi!!!! Przykro mi, ze to Ciebie spotkalo.
jak to katrinka, napisala : "Twoje projekty są wspaniałe i cenne ."
nula - Pią 13 Lis, 2009 14:31
| dom_Klary napisał/a: | | to forum się postarało, |
czyli rozumiem, że nikt ich nie sprzedaje i ten zielony napis to odnośnik do Twojej stronki ?
Bo jeżeli tak to ok, reklamę Ci robią
dom_Klary - Sob 14 Lis, 2009 14:52
U tych, co pokazałam jest O.K. , ale nie jest tak wszędzie. Na projektach powinien być adres strony, ale..., nie ma sprawy. Zrobiłam następny projekt, więc zapraszam i kliknijcie w reklamy
nula - Sob 14 Lis, 2009 15:20
Klarciu - poklikałam wszędzie gdzie się dało !
(obiecuję, że będę klikać regularnie, bo stronka jest tego warta !!!)
bjanna - Sob 14 Lis, 2009 17:09
Klarciu - ja też poklikałam wszędzie gdzie się dało ostatnio właśnie klikanie mi najlepiej wychodzi a stronka warta klikania, więc masz we mnie stałego klikacza
moslamawe - Sob 14 Lis, 2009 22:03
ja też oczywiście klikam
Krakowianka - Sob 14 Lis, 2009 22:29
i ja też
dom_Klary - Nie 15 Lis, 2009 11:21
Dziewczynki, dzięki, to dla dzieciaka, pomógł mi tę srroną robić i nadal pomaga, bo jak jako grafik raczej do d...y jestem
Jesteście kochane
milamirka - Nie 15 Lis, 2009 17:28
Z przyjemnoscia se poklikalam warta stronka jest tego
mala100gosia - Nie 15 Lis, 2009 21:27
Oj sprawa praw autorskich i własności intelaktualnej to delikatna sprawa.
Z jednej strony kazda z nas ściąga wzory i się nimi wymienia za darmo, a te wzory tez przecież ktoś wykonał, a z drugiej strony wykorzystywanie w celu zarobkowym tego co znajdziemy w sieci.
Jedno jest pewne... W prawie rosyjskim prawa autorski i prawo do własności intelektualnej sa na innych zasadach i zasadniczo nik się nimi nie przejmuje. Na porządku dziennym jest przedruk materiałów z jednej gazety do drugiej bez podania źródła i udzielenia zgody... I wcale mnie nie dziwi że wykorzystały twoją prace...
Smutne i jeszcze raz smutne...
woalka - Pon 16 Lis, 2009 09:25
dom_Klary, dziś dopiero trafiłam na ten temat i... jestem przejęta.
Doskonale rozumiem Twoje rozterki - postępowanie tych rosjanek było nie fair.
Tym niemniej cieszę się bardzo z decyzji, którą podjęłaś.
Życzę Ci powodzenia!
Do "zobaczenia" na Twoich stronach
|
|
|