To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Czy istnieje "chłodna" włóczka ?

yusko - Pon 18 Paź, 2010 00:09
Temat postu: Czy istnieje "chłodna" włóczka ?
Witam,dziewczyny mam prośbę i problem bo tak na prawdę nie mam pojęcia z jakiej włóczki zrobić sobie tunikę na szeleczkach ale taką ,żeby nie było w niej mi gorąco . Znalazłam wzór u Iwonki - bardzo piękny ale znowu mam cykora że w niej nie wytrzymam bo się "ugotuję" .Może to dziwne ale znam tylko kotka,kocurka i kordonek a marzy mi się coś co mogłabym nosić .Może ktoś ma podobny problem , bo ja na razie to robię ale tylko komuś , moim dzieciom lub serwetki , sobie zrobiłam tylko ponczo no ale w nim to się chodzi po powietrzu :O) . Będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc . Radziłam się też pani w pasmanterii i doradziła mi jakieś nici "Scarlet" 100% bawełna - będą dobre ? tak na moje oko to na tunikę to nie bardzo - już sama nie wiem , gdzieś czytałam o sonacie ale nawet nie wiem jaka ona w dotyku jest .
mala100gosia - Pon 18 Paź, 2010 07:01

na lato to wszelkie bawełny i wiskozy. sarlet jest porównywalna z maxi i dobra własnie na lato bo cienka Smile
gabi12 - Pon 18 Paź, 2010 08:15

Robiłam sobie topik z Sonaty. W sumie na lato jak znalazł, tylko ona jest grubsza(szyd3,5), ale w noszeniu na pewno nie grzeje
koteccek00 - Pon 18 Paź, 2010 09:14

Chlodna wloczka to jedno, a dziurki we wzorze to drugie:) Jesli juz kupilas wloczke nieprzepuszczalna, to przeciez jej nie wyrzucisz.

Mozesz natomiast uzyc luzny wzor (niestety nie wiem jaki wzor wybralas) z wielkimi "dziurami". W takim czyms tez Ci goraco nie bedzie. Np takie cos:

yusko - Pon 18 Paź, 2010 11:32

http://lh5.ggpht.com/_7SB...j%C4%99cia8.jpg

To właśnie chciałam sobie zrobić bo nie ma rękawków , mam nadzieję że Iwonka się nie pogniewa za wykorzystanie zdjęcia:O)

Dziękuję za porady , na pewno skorzystam i może w końcu coś sobie wydziergam :O))

lamika88 - Pon 18 Paź, 2010 16:04

Moim zdaniem na taką tunikę może się nadać: sonata, virginia i kalinka bye Przynajmniej to są włóczki które znam i jestem zadowolona z wyrobów z nich stworzonych wesoło mi
ciapara - Wto 19 Paź, 2010 10:07

Tak zgadzam sie z MegaKreatywnaGosia Smile włóczki mało grzejace to wlasnie z domieszka wiskozy. Ewentualnie bawelna .... tez srednio grzeje ale wyciaga sie wiec musialabys dobrac nie za gruba i zrobic dopasowana tuniczke. A tak w ogole to najlepiej isc do sklepu i "pomacac" wloczki z domieszka wiskozy..