Pogaduchy - Projekt Pocztówkowy
Pyziulka - Wto 19 Paź, 2010 06:24 Temat postu: Projekt Pocztówkowy Na taką małą prośbę natrafiłam na ravelry:
| Cytat: | Jestem nauczycielką 3 klasy małej szkoły podstawowej i szukam pocztówek do mojej sali. Pocztówka powinna pokazywać albo miejsce kulturalne, wydarzenie kulturalne lub ludzi. Najbardziej dzieciom podobają się te pocztówki, na których widać inne dzieci lub to jak żyją ludzie poza naszym wiejskim Oregonem.
Moi uczniowie żyją otoczeni zbożem, sianem i farmami. Zdecydowana większość mieszka w domkach jednorodzinnych. Projekt pocztówkowy pozwoli nam zobaczyć czym różnią się / są podobne różne miejsca na Ziemi. Używamy ich do nauki geografii (2 mapy na ścianach w korytarzu), pisania i kultury. Na koniec roku każde z dzieci wybiera sobie jedna kartę i zabiera ją do domu. Dlatego bardzo proszę o pocztówki. Nie potrzebujemy książek ani kaset wideo (choć nam je proponują) ale bardzo dziękuję za oferty w imieniu moich dzieci! Dziękuję za waszą szczodrość!
3rd Grade
Tangent Elementary
32100 Old Oak Dr
Tangent, OR 97389 USA
|
No to jak? Pokażemy dzieciakom jak fajnie jest w Polsce? Wymieniłam kilka wiadomości z autorką posta i okazało się, że jeszcze nigdy nie miała żadnej kartki z Polski. Bardzo się ucieszyła z mojej propozycji wysłania kilku pocztówek oraz ulotek w języku angielskim o Polsce i Toruniu. Pomyślałam, że może i ktoś z was sie przyłączy?
ania10525 - Wto 19 Paź, 2010 06:53
Pyziulka, świetny pomysł ,
ale mam problem bo nie umiem po angielsku ładnie i składnie pisać , jakaś noga jestem z tego języka ,
chociaż postaram się poszukać na stronie mojego miasta i okolicznych kilka słów po angielsku o tych miejscach na pocztówkach które wybiorę
Madzia - Wto 19 Paź, 2010 17:36
Nie bardzo rozumiem jaka to ma być pocztówka. Z ludźmi chyba nie ma.
Pyziulka - Wto 19 Paź, 2010 17:46
ania10525, Madzia, chodzi o zwykłe pocztówki. Ja wyślę takie z zabytkami oraz takie na których widać inne fajne rzeczy z mojego miasta. W stanach chyba są pocztówki z imprez, u nasz chyba nie bardzo. JaKay napisała ze każda pocztówka z Polski będzie fantastyczna.
ania10525, jesli chcesz to zawsze moge pomóc w tłumaczeniu czegoś na lub z angielskiego. Na pocztówkach nie trzeba nic pisać, ale oczywiście pozdrowienia sa mile widziane i ucieszą dzieci.
betichw - Wto 19 Paź, 2010 19:53
ja moge poszukac pocztowki z kosciolem pokoju w jaworze jest to zabytek klasy "0" jest ich tylko 3 na swiecie moze sie spodoba, ale wysylac to na adres podany przez Ciebie??
Paddington - Wto 19 Paź, 2010 20:03
fajnie to by było jalk by te dzieci potem na koniec roku odpisały- skoro każde zabiera jedną pocztówkę to jedną mogło by też wysłąć- była by fajna zabawa i dla nich i dla nas. Nie wiem jak wy, ale ja kartek z tak odległych zakątków świata nie dostaję co dzień Może watro im to zaproponować i zapoczątkować nową tradycję
Pyziulka - Wto 19 Paź, 2010 20:23
Paddington, Własnie rozmawiam w tej sprawie z JaKey. Zobaczymy co odpowie
betichw, tak na adres podany w pierwszym poście.
Madzia - Śro 20 Paź, 2010 17:26
Tak, ja też chcę dostać pocztówkę z USA!
Pyzia niedawno w TV widziałam kawałek Torunia. Ślicznie tam!
Pyziulka - Czw 21 Paź, 2010 13:12
Odpowiedź JaKey
| Cytat: | | Dziecko nie będzie mogło wysłać pocztówki na koniec roku. Moja szkoła ma restrykcyjne zasady odnośnie tego co dziecko może a czego nie może wysyłać. Jeśli jednak na pocztówce znajdzie się dopisek "would like a postcard from Albany" postaram sie sama wysłać pocztówkę z najbliższego "dużego" miasta. |
Madzia, oj piękny piękny. Zapraszam do obejrzenia tego filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=tmB3vsnLWUQ a także do odwiedzin. Bardzo chętnie oprowadzę zainteresowanych po starym mieście i nie tylko.
Paddington - Czw 21 Paź, 2010 15:22
czyli raczej od dzieciaków kartek nie dostaniemy, a nauczycielki obarczać koniecznością wysyłania setek kartek nie chcę. Myślałam, że wysłanie kartek będzie równie fajne dla dzieciaków jak ich otrzymywanie, ale skoro ma takie przepisy to mówi się trudno.
liken - Czw 21 Paź, 2010 15:52
Fajny pomysł chyba się dołączę.
Jeżeli chciałybyście wysyłać i dostawać kartki od ludzi na całym świecie to polecam Wam projekt: http://www.postcrossing.com/
Niezbędna znajomość podstawowa angielskiego
Ja uczestniczę w nim od kilku miesięcy i jestem zachwycona. Dostałam już 28 pocztówek w projekcie i kilka poza nim, poznałam trochę zakręconych ludzi
Tylko ostrzegam: wciąga!
Gdyby ktoś miał jakieś dodatkowe pytania do tego, to piszcie na pw.
Zachęcam też do wysłania jednej pocztówki do tych dzieciaczków w USA. To tylko koszt pocztówki + 2,50 zł za znaczek
Pyziulka - Czw 21 Paź, 2010 16:58
liken, dzięki za namiary. Juz sie zarejestrowała Brakowało mi strasznie "pan-palów" jakich miałam lata temu i takie kartki to jest świetny sposób W poniedziałek zakupie i wyśle pierwsze kartki.
ania10525 - Czw 28 Paź, 2010 20:23
Pyziulka, wysłałaś już pocztówki do JaKey?? ja właśnie (po wielu przeszkodach z dotarciem na pocztę) zakupiłam pocztówki i w przyszłym tygodniu myślę wysłać te kartki
Pyziulka - Pią 29 Paź, 2010 08:30
ania10525, jeszcze nie. Za cenę jednego znaczka można wysłać do 12 zwykłych pocztówek w kopercie! No i tak sie zastanawiam czy kupić kilka i wysłać w kopercie (ale wtedy są bez znaczków i stemplowania) czy jedną ale ze znaczkiem... Może uda mi się na poczcie dogadac z pania w okienku zeby chociaz podstemplowała pocztówki
Aurelia - Pią 29 Paź, 2010 08:56
Te się dołączę. Wciągnę w to córkę, ze względu na j. angielski. Uwielbiam widokówki, mam mała kolekcję. Wiem jaką sprawiają radość. Wczoraj akurat kupiłam w Krakowie. Nawet dziecko moje ma na zadanie korespondencję z jezyka angielskiego.
Pyziulko fajny pomysł z tym jdnorazowym wysłaniem.
Dziwnie się dzieje, na tej poczcie. Wczoraj wysłałam paczkę, jako... list polecony.
A pani na poczcie wysyłała, paczkę pierwszy raz, podobnie jak ja.
Ciekawe tylko,czy dojdzie. Zwłaszcza,że to do jednej z Maranciarek.
|
|
|