To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Świat włóczek - Angory, mohery - zakłaczone ubrania. Help!

Sal - Pią 22 Paź, 2010 11:01
Temat postu: Angory, mohery - zakłaczone ubrania. Help!
Dziewczyny!

Moze ktora z was zna jakas metode na to, by wloczki z wlosem nie klaczyly ubran? Irenka10 wspominala, ze slyszala o tym, by mohery zamrozic w zamrazarce, a wtedy przestana gubic wlos. Probowalyscie?

Podobaja mi sie i mohery, i angory, kupilam troche tych wloczek, szczegolnie te melanzowe sa urokliwe, chcialabym w przyszlosci znowu po nie siegnac, ale poki co... waham sie. Zrobilam kilka rzeczy i chyba beda lezec w szafie, bo ogarnia mnie szal, jak sciagam sweter, czy chuste, a rzeczy, na ktore je nakladalam, czy plaszcze z flauszu sa obrane klakami! Kid mohair, angora de lux koszmarnie oblaza. Na gole cialo nie moge nosic, bo jestem alergik i nawet w miare delikatna welna tez mnie gryzie.
Poradzcie cos! Nie nosze rzeczy sportowych, nie mam ortalionowych kurtek, podobaja mi sie wloczki z wlosem, ale czemu tak oblaza??? I cena nie ma tu zadnego znaczenia, bo przeciez kid moher jest bardzo drogi.

igla od kaktusa - Pią 22 Paź, 2010 11:02

dolaczam sie do prosby bye
grahasil - Pią 22 Paź, 2010 18:18

Też bym chciała mieć lekarstwo na to
Sal - Pon 25 Paź, 2010 13:32

Podbije watek Wink.

Bo albo Marantki nie maja na to sposobu, albo nie znalazly mojego postu Wink.

W imieniu "zaklaczonych" wolamy o pomoc!

saba52 - Wto 26 Paź, 2010 00:16

Znalazłam coś takiego w książce Zofii Dzięgielewskiej z roku 1984 pt"ABC Porządków domowych"o praniu dzianin:

cyt:"Dla zapobieżenia wypadaniu włosków,sweter czy szal wkładamy do nylonowego woreczka,.zamykamy gumką i chowamy na 2-3 dni do zamrażalnika lodówki.Po wyjęciu należy odczekać 1 godz. i prać w zupełnie letniej wodzie,do ostatniego płukania dodając 1 łyżkę gliceryny na 1l wody.W czasie suszenia kilka razy energicznie strzepnąć.Praktyczne Francuzki stosują ten sposób od wielu lat "

Co szkodzi spróbować Smile

Sal - Wto 26 Paź, 2010 11:15

OOOO! Bardzo Ci, dziekuje, saba52 Smile.

Czyli jak mowila Irenka10 - zamrazalnik.

Gliceryne kupie chyba w aptece?

igla od kaktusa - Wto 26 Paź, 2010 12:49

kurde moze i sprobuje, ale czy ta gliceryna nie jest t£ustawa?