Ciasta, desery - Tiramisu-przepisy
Krulik - Nie 25 Mar, 2007 00:44
Ja znalazłam i wypróbowałam inny przepis na tiramisu i jest na prawdę smaczne:) Deser jest na naczynie około 10x20cm
składniki:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru (mniej cierpliwi mogą użyć cukru pudru, ale trzeba go trochę więcej)
- 60 dag serka mascarpone (ale doskonale zastępuje go twaróg waniliowy - taki w pudełku np. Campina)
- paczka biszkoptów języczków (potrzeba ok.20 biszkoptów)
- 1 1/2 szklanki mocnej kawy
- 4 łyżki amaretto (ja robię bez alkocholu i też jest dobre)
- gorzkie kakao
- gorzka czekolada (starta)
Robimy kogiel-mogiel tzn ucieramy żółtka z cukrem na białawą, gładką masę. Stopniowo dodajemy serek i miksujemy. Nie dodaję do serka ubitej śmietany i przez to deser jest mniej "zwarty", ale i mniej tłusty:) Zaparzamy kawę i studzimy. Dodajemy do niej alkohol (albo i nie) i maczamy w niej biszkopty, ale nie za długo żeby całkie nie rozmokły. Biszkopty układamy na dnie, kładziemy 1/3 masy serowej i posypujemy kakao. Znów układamy biszkopty itd. Deser powinien skaładać się z 3 warstw biszkoptów a na wierzchu powinien być serek posypany kakao i wiórkami z czekolady. Wszystko nakrywamy folią i do lodówki na conajmniej 4 godziny. Najlepiej podać w tym samym naczyniu, bo trudno je przenieść, ale po pokrojeniu łatwo się wyjmują.
Wystarcza na 4 łakomczuchy;) albo na więcej osób mniej łakomczuchowatych.
acha... a na tym filmiku chyba wylewają białka do zlewu!? ale marnotractwo... przecież można z nich zrobić bezy:) mniam
smacznego
annie - Pią 17 Wrz, 2010 22:17
ha, a ja robie tiramisu bez jajek i bez alkoholu:) Moje dzieciaki alergiki sie zajadaja, a smakuje nie gorzej.
opakowanie serka mascarpone, ale i homogenizowany naturalny moze byc
opakowanie smietanki kremowki
cukier do ubicia smietanki
ok. 40 dag biszkopcikow okraglych
kilka kropli olejku migdalowego
pol szklanki wody
kakao Nestle ( to dla dzieci), ew.czekolada w proszku
Smietanke ubic na gesto i wynieszac ostroznie z serkiem. Biszkopty maczac przez doslownie sekunde w wodzie z olejkiem migdalowym i ukladac na dnie naczynia. Zalac warstwa masy serowej, posypac kakalkiem.Kolejna warstwa biszkoptow, warstwa serka, kakao. Powtarzac.Zakonczyc kakalkiem. Wstawic na godzine do lodowki. Kroic lyzka male kwadraciki i podawac udekorowane np malinka czy jezynka.
|
|
|