To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porady - Jakie wyposazenie powinno byc w dobrze urzadzonej kuchni

ciapara - Nie 31 Paź, 2010 12:30
Temat postu: Jakie wyposazenie powinno byc w dobrze urzadzonej kuchni
Zakładam temat nowy. Interesuje mnie Wasze zdanie na wyzej podany temat. Chcialabym zebyscie polecaly tutaj takie nowinki techniczne ktore powinna kazda gotujaca nowoczesna pani w swojej kuchni miec.
Ja chcialam Wam polecic maszynke do mielenia miesa firmy Zelmer. Polecam ja bo sama ja uzytkuje od kilku lat. NIe tylko jako swietny sprzet do mielenia mieska na kotlety i golabki a takze lazanie albo spagetti z miesem, ale takze jako urzadzenie ktore z Przystawka swietne jest do:
-starcia ziemniakow do plackow ziemniaczanych
- zrobienia buraczkow ta sama metoda
inne przystawki sa do szatkowania i do robienia surowek.
Serdecznie zapraszam do wpisow. Najbardziej mnie interesuja urzadzenia przez Was wyprobowane.

Madzia - Nie 31 Paź, 2010 16:50

chciałam pokazać mojego ukochanego robocika, ale na stronie producenta takiego nie ma. Jest prawie taki sam, mój nie ma systemu próżniowego.
http://www.braun.com/pl/h...ck-artiste.html
w każdym bądź razie odkąd go mam gotowanie stało się jeszcze większa przyjemnością, już nie muszę godzinami siekać, kroić i trzeć na tarce , tylko byzk i już! Za pomocą blendera przygotowuję zupy-kremy, robię pasty na kanapki i nadzienie z sera do naleśników. Dużo ma to zastosowań. Nie wyobrażam już sobie życia bez niego.

Gdybym mogła miałabym wszystkie dostępne roboty kuchenne.

Drugą maszyną, którą uwielbiam jest maszyna do chleba. Piecze chleby i ciasta, oraz robi dżemy. Dżemów i ciast jeszcze w niej nie robiłam. Można jej także użyć do samego wyrabiania ciasta, co dla moich chudych, słabych łapek ma kolosalne znaczenie. Wyrabiałam w niej ciasto na bułki, pierogi i pizzę. Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe maszyna wyrabia ciasta, a potem lekko podgrzewa je żeby wyrosło. [/center]

ciapara - Nie 31 Paź, 2010 19:50

Jerdnym slowem jest to multiurzadzenie. Ja blendero-malakso mikser mam osobno takze Brauna ale juz wiekowy, no i osobno mam mikres niewiadowa do ciast. Fajnie ze sa urzadzenia kompleksowe. Jesli jednak kogos na takie nie stac maszynka do mielenia miesa o ktorej mowie jest dobra propozycja. Po pierwsze dlatego ze ma spora moc a do mielenia roznych mies ta moc jest potrzebna. Po drugie zapomnialam Wam napisac ze gotujac jak zostaja nam rozne kawalki ugotowanych mies mozna sobie je zamrazac a jak sie zbierze wieksza ilosc hurtem rozmrozic i zrobic pasztet. Mam swietny przepis na pasztet. Podam go jak dzial kulinarny sie uporzadkuje troche.

Poza tym uwazam ze w dobrze wyposazonej kuchni powinien byc dobrze przemyslany tzw ciag roboczy. Mam nadzieje ze to dobrze okreslilam. Chodzi mi o kolejnosc blatow zlewozmywaka i kuchni.

W dobrej kuchni powinny byc ze 3 garki o tzw wyzszym standardzie. Chodzi mi o takie z grubszym dnem nieprzywierajacym.
Poza tym uwazam ze podstawa jest dobra teflonowa patelnia. Ja polecalabym Tefala 28 cm srednicy, dokupic trzeba do niej pokrywke i jest swietny zestaw. Smazac na takich patelniach mozna miec je bardzo dlugo ale trzeba pamietac o uzywaniu drewnianych lyzek ktore chociaz malo ciekawie wygladaja sa bardzo funkcjonalne. Ja do gotowania tylko takich uzywam. Mam kilka lyzek drewnianych a takze takich "łopatek" do przewracania mies i innych rzeczy. Do zmywania takiej patelni nie uzywam zmywaka tylko mam taka szczoteczke na raczce.

grahasil - Wto 02 Lis, 2010 14:00

Ja polecam Thermomix. Można gotować na parze, zmielić kawę, cukier, orzechy, mak .........
Wyrabia ciasto drożdżowe, chleb, uciera babeczki i inne ciasta.
Trochę kosztuje ale warto zainwestować.