Dania główne - Fasolowe szaleństwa
malenkarozyczka - Pią 23 Wrz, 2005 16:43 Temat postu: Kolety z fasoli KOTLETY Z FASOLI
* fasola biała - 400g
* mleko 100 - cm3
* cebula - 80g
* jaja - 2 szt.
* smalec - 150g
* bułka czerstwa - 50g
* bułka tarta - 50g
* majeranek, sól, pieprz - do smaku
Namoczoną fasolę ugotować, bułkę namoczyć w mleku, cebulę pokrajać w kostkę, zrumienić. Wszystkie składniki przekręcić przez maszynkę, dodać jaja, przyorawy, wyrobić. Uformować gruby wałek, podzielić na 10 części, formować okrągłe kotlety, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoty kolor.
Podawać z ostrymi sosami i surówkami
Smacznego!
Ewa P - Śro 03 Lis, 2010 13:22 Temat postu: Fasolowe szaleństwa FASOLKA PO BRETONSKU
• fasola biała Jaś (ja używam tej nieco drobniejszej) 1kg
• boczek surowy lub wędzony 30 dkg
• wędlina z lodówki (skrawki szynki, ogonówki, polędwicy, kiełbasa toruńska, śląska, parówki) ok 0,5 kg
• słoiczek koncentratu pomidorowego
• cebula 3 sztuki
• czosnek 6 ząbków
• przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cayenne) do smaku
• olej, smalec, margaryna - w zaleznosci od upodoban kulinarnych gospodyni
Fasolę zalać wodą (ja wlewam zimną z kranu - ponoć następstwa po tak moczonej fasoli nie są dokuczliwe ) i zostawić na noc. Nazajutrz, do odmoczonej przez noc fasoli, wrzucam uprzednio podsmażony na oleju boczek, wędliny i cebulkę. Fasola przejdzie aromatem wędlin podczas gotowania. Aha, dodaję na poczatku gotowania ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko to gotuję na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości (czyli ok 1-1,5h)
Pod koniec gotowania, kiedy już fasolka jest miekka, dodaję zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy, szczyptę (!) pieprzu cayenne i doprawiam do smaku pozostałymi przyprawami. Zaklepuję również troszkę mąki w smietanie i wszystko razem zagotowuję.
Aaaaaaa, zapomniałabym o karmelu, który zawsze dodaję do tego dania – łyżkę cukru przypalam na suchej patelni i kiedy nabierze orzechowego koloru, rozpuszczony w niewielkiej ilości wody, wlewam do garnka. Na koniec koniecznie należy dodać majeranku.
Smacznego!!!!
Runa - Czw 28 Lip, 2011 08:56 Temat postu: Fasolka POnieważ mamy czas fasolki (którą uwielbiam ) podzielę się z wami przepisem alternatywnym dla tradycyjnej fasolki z bułką tartą. jadłam ostatnio u znajomej i od tej pory juz tylko taką robie w domu
Mianowicie do ugotowanej gorącej jeszcze fasolki dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojony na kawałki ser żółty (tak żeby się prawie rozpuścił), łyżke masełka i mieszamy wszystko. Pychota
danuta_50 - Czw 28 Lip, 2011 09:15
Runa, Ja też uwielbiam fasolkę ale z serem jeszcze nie miałam okazji jeść.Muszę przetestować skoro mówisz że pyszna
ciapara - Czw 28 Lip, 2011 18:23
Z czosneczkiem dodanym do wody jadlam... faktycznie super!
|
|
|