To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ciasta, desery - Ciasta francuskie

atunia - Pią 03 Lut, 2006 23:26
Temat postu: Ciasta francuskie
Bardzo proszę o sprawdzony przepis na zrobienie ciasta francuskiego. Będę bardzo wdzięczna Laughing
Wiesia - Wto 28 Lut, 2006 10:11

Ja ciasto francuskie robię tak:
kostkę masła łączę z przesianą na stolnicę mąką ( 1/4 szklanki). zagniatam w kulę i chowam na 20 min. do lodówki. W tym czasie łączę składniki ciasta podstawowego:
do 2 i 1/4 szklanki mąki dodaję ok.3/4 szklanki wody z 1 i 1/4 łyżki octu (10%) trochę soli i z tego zagniatam ciasto, które ma konsystencję ciasta na pierogi. To ciasto wkładam do lodówki na 15 min.
Teraz podstawowe ciasto rozwałkowuję w kwadrat, na który nakładam wyjęte z lodówki ciasto maślane. Rogi ciasta podstawowego nakładam na ciasto maślane tak, aby całkowicie je przykrywało.teraz oba ciasta wałkuję, składam w prostokąt i chowam do lodówki na 20 min. Wałkowanie i chowanie do lodówki powtarzam 4 razy. Piekę w piekarniku 200 stopni C
przez około 20 min.
Z takiego ciasta robię poduszki z różnym nadzieniem, rożki, napoleonki, paszteciki.
Ważny tu jest ocet- on musi być!!! Jajek nie dodaję, służy mi ono jedynie do posmarowania wypieków, żeby miały ładny kolor. Chociaż dodanie jajka może wpłynąć na kolor i to, że ciasto będzie bardziej mokre.No i ważne jest czterokrotne (po pierwszym połączeniu składników) wałkowanie.Więcej nie ma sensu, bo i tak wytworzą się oczekiwane warstwy. Zyczę smacznego.

Lucilla - Nie 16 Kwi, 2006 19:31

Atunia! Wiem z własnego doświadczenia, że to jedno z trudniejszych ciast.Mam "dobry"
przepis, ale raz sie udaje, a raz nie.Dlatego od pewnego czasu kupuję gotowe ciasto mrożone,pakowane w kartonikach, w ktorych jest kilka "arkuszy" ciasta.Jest rewelacyjne,
bez roboty,wychodzą pyszne ciastka.Bez odmrażania,kroję w kwadraty lub prostokąty i do piekarnika.Ciastka rosną w oczach na wysokość ok.6 cm.Mozna przekroić i przełożyc np.kremem budyniowym.Pozdrawiam.

alienor - Nie 16 Kwi, 2006 19:39

zgadzam się , jest trudne , do wałkowania musi być bardzo dobrze schłodzone , aby nie połaczyły sie ciasta tylko utworzyły kolejne warstwy i powinno się piec w bardzo wysokiej temperarurze 250 nawet 300 stopni , zajęcie na pół dnia.