To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Nabranie oczek do otworów na pachę.

sysia1 - Nie 13 Lut, 2011 19:22
Temat postu: Nabranie oczek do otworów na pachę.
Witam ostatnio postanowiłam nauczyć się robić na drutach, kupiłam reklamowaną w tv gazetkę "Robię na drutach" i przystapiłam do robienia swetra z szerokim kołnierzem.Sweter jest robiony wszerz, przód i plecy stanowią jedną całośc z otworami na ręcę.Zrobiam pierwszy prawy przód i przy otworze na pachy zaczęły się dla mnie schody.....tzn na drucie mam 25 oczek , nastepnie zakonczonych 41 oczek na pachę i 45 oczek , które dalej przerobilam tak jak jest tam opisane (ściegiem ryżowym).W kolejnym rzędzie mam przeobić 41 oczek według wzoru i NABRAĆ 41 OCZEK na otwór na pachę i nie wiem jak, to zrobić, czyli jak nabrać te oczka??Proszę o dokładny opis , bo z linków nic nie rozumiem.Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo od kilku godzin stoję z robótką a przy tym się denerwuję, że nie potrafię sobie poardzić.
POMÓŻCIE!!!!!

saba52 - Nie 13 Lut, 2011 19:29

sysia1, Cześć!
Nabieraj tak samo jak oczka początkowe

sysia1 - Nie 13 Lut, 2011 19:33

Witam no właśnie nie moge nabrać tak jak oczka początkowe, bo początkowe nabierałam z dwóch nitek wełny a tutaj mam tylko jedną......i nadal nie wiem jak je nabrać , może jest jakiś inny sposób???
saba52 - Nie 13 Lut, 2011 19:48

sysia1, nałóż nitkę na kciuk lewej ręki tak żeby nitkę od kłębka mieć z przodu a nitkę od robótki od str palca wskazującego
teraz nitkę od kłębka przytrzymaj i prawym drutem z robótką nabierz nitkę z kciuka nabierając od spodu.Te nitki się krzyżują i powstaje oczko

Trudno tak tłumaczyć...

sysia1 - Nie 13 Lut, 2011 19:52

Ale mam tylko nitkę od robótki od kłębka nie mam, bo jestem w trakcie robótki....
saba52 - Nie 13 Lut, 2011 19:56

No ale przecież nitka jest przy robótce ale musi iść z kłębka
Ewa P - Nie 13 Lut, 2011 19:58

spróbuj w ten sposób nabrać oczka
sysia1 - Nie 13 Lut, 2011 19:59

Już zrozumiałam.....dzięki wielkie!!!!!!!!!!
antosia - Wto 15 Lut, 2011 03:40

Tutaj jest tez dobra metoda nabierania oczek, czesto z niej korzystam.