To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Przetwory - Cukinia

Ple Ple - Pią 20 Lip, 2007 16:29

Przepis mojej mamy. MARYNOWANA CUKINIA:
cukinia (najlepiej młoda)
1 litr wody
ok. 3 dag soli
6 dag cukru
1/2 szklanki octu 10%
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
goździki
gorczyca
liść laurowy

Jak to zrobić:
Cukinię pokroić w grube krążki i na 2 minuty włożyć do wrzącej wody, odcedzić. Włożyć do słoików, dodać przyprawy.

Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet i wymieszać. Zalewą zalać cukinię. Zapasteryzować.
Smacznego.

Kate_mo - Nie 05 Sie, 2007 09:17

A ja polecam:

Dżem z cukinii (o smaku pomarańczowym cmoknięcie )

PIERWSZY DZIEŃ
5 kg obranej (bez nasion) cukinii pokroic w kostkę i zasypac 1,5 kg cukru / na 2 godz. Odlac ponad 1 l soku i wstawic do lodówki. Cukinię smażyc z cukrem przez 2 godz.

DRUGI DZIEŃ
Do 1 l soku wsypac 4 galaretki pomarańczowe, wymieszac i pozostawi na 1 godz. Cukinię smażyc 2 godz. Wsypac 6 łyżeczek kwasku cytrynowego, wlac rozpuszczoną galaretkę i olejek pomarańczowy. Zagotowac i gorące wkładac do słoiczków.

UWAGA: Potrzeba na prawdę dużo cukinii.

SMACZNEGO!!

magdalena - Nie 05 Sie, 2007 09:37

danutast, w tym wątku są przepisy na cukinię wesoło mi
http://maranta.livenet.pl...91c3e022e#76268

milamirka - Śro 08 Sie, 2007 14:40

podam zupke z cukini z mieta tez dobra

Cukinia - jedno z moich ulubionych warzyw. A że jest sezon na nie to trzeba wykorzystać czas.

Zup z cukini jadłem wiele więc żeby nie popaść w jakiś schemat postanowiłem ją troszkę urozmaicić. Dodać troszkę świeżości poprzez miętę i ostrości przez kozi serek:

- Cukinia 2 sztuki średnie

- Cebula 1 sztuka duża

- Mięta 1 pęczek

- Sok z cytryny z połówki sztuki

- Serek kozi kremowy ½ opakowania

- Wegeta

- Pieprz

Cukinię i cebulę kroimy na grubsze kawałki i lekko podsmażamy. Następnie zalewamy wodą delikatnie przykrywając warzywa i gotujemy na średnim ogniu aż zmiękną.

Przed zmiksowaniem dodajemy posiekaną miętę i sok z cytryny, doprawiamy.

Jeżeli zupa będzie za rzadka po zmiksowaniu jeszcze chwile pogotujcie. Jak za gęsta dodajcie wody. Na koniec wyłóżcie na środek talerza łyżkę sera i udekorujcie miętą. Smacznego.

SoWa - Pon 14 Lis, 2011 17:37

Kate_mo napisał/a:

A ja polecam:

Dżem z cukinii (o smaku pomarańczowym cmoknięcie )

Zrobiłam - zastąpiłam cukinię dynią i efekt rewelacyjny - wizualnie i smakowo. Jak otworzę następny słoik, to wstawię zdjęcie. Na pewno będę robiła go co roku cool

aniaso4 - Czw 23 Sie, 2012 16:45

Cukinia z mojego ogródka zrobię z niej pyszne leczo z papryką, pomidorami i podsmażanymi parówkami z cebulką bye