To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Jak zrobić świecznik?

gracha - Pon 21 Lut, 2011 20:35
Temat postu: Jak zrobić świecznik?
Bardzo mi się podobają szydełkowe świeczniki, kupiłam gazetkę tylko dla nich i............. chyba zgłupiałam z wiekiem bo nic nie rozumiem z opisu. Może ktoś mnie oświeci jak zrobić tą część na świecznik? Nie rozumiem o co chodzi z tymi "nie przerobionymi przednimi częściami?"
nula - Pon 21 Lut, 2011 21:45

gracha, a wrzuć może jakąś fotkę albo schemat, bo tak "na sucho" to ja nie bardzo wiem o co chodzi.
Co prawda świeczników nigdy nie robiłam, ale może razem rozgryziemy..... wesoło mi

koteccek00 - Pon 21 Lut, 2011 23:31

Mam jeden wysle Ci emailem:)

Pozdrowionka

gracha - Wto 22 Lut, 2011 18:02

Nula, Koteccek - przecież ja dołączałam zeskanowane zdjęcie tych schematów - widocznie się nie dołączyło. Smile Już się poprawiam, dzięki za chęć pomocy.
M. - Wto 22 Lut, 2011 18:40

a jakaś grafika do tego ??? znaczy sie schemat jest?
M. - Wto 22 Lut, 2011 18:54

ja bym zrobiła tak,

okrągłe dno do świecznika ze słupków (i tak go nie widać), w ostatnim rzędzie, nieco szerszym niż podstawa świecznika, nabrać 1 rząd słupków reliefowych, to Ci da KANT Smile drugi rysunek tu:

http://republika.pl/abc_r...r/poczatek.html

i na bazie tych słupków , dalej boczki świecznika pósłupkami do wymaganej wysokości.

później obciąć nitkę i do wystajacego kantu dobrać odpowiednio wg wzoru serweteczkę

nula - Wto 22 Lut, 2011 22:04

nie wiem, czy wstawiłaś też schematy - ja widzę tylko opis....
Więc według mnie to jest tak :
robisz najpierw według schematu serwetkę - z tym , że w odpowiednim okrążeniu (jest podane w opisach w którym) przerabiasz tylko za tylną nitkę oczka poprzedniego okrążenia.
I potem bierzesz nową nitkę i dorabiasz tą pionową część przerabiając za przednią nitkę tych samych oczek

np. pierwszy opis :
8 oczek łańcuszka zamykasz w kółko.
dalej robisz tak jak pisze - czyli według schematu, z tym że 5 okrążenie przerabiasz tylko za tylną nitkę oczek czwartego okrążenia. Dalej robisz do końca normalnie według schematu.
A potem na przednich nitkach oczek czwartego okrążenia dorabiasz 7 okrążeń oczek ścisłych (czyli po mojemu półsłupków wesoło mi ) i to jest ta stojąca część w którą wkładasz świeczkę.

rany, mam nadzieję, że idzie coś z tego zrozumieć hmm

jakby co to pisz, postaram się jakoś dokładniej to wytłumaczyć wesoło mi

dehajola - Wto 22 Lut, 2011 22:59

ja robilam " na oko"poczatek polslupki tylko za jedna zewnetrzna nitke przymierzajac swieczke po osiagnieciu obwodu świeczki -wzorek(dowolnej seretki czy elementu) .zakonczyc serwetke i wowczas w okrazenie ostatnich polslupkow w nitke "na wierzchu" caly czas same polslupki do wysokosci swieczki

gracha - Śro 23 Lut, 2011 09:12

Dziewczyny! Bardzo bardzo Wam wszystkim dziękuję! Ale ze mnie gapa, że nie zamieściłam schematów, i dziś nie wstawię bo musze najpierw zeskanować. Ale Nula tak czytelnie mi to opisała, że nareszcie rozumiem o co chodziło z tymi "nie przerobionymi pierwszymi częściami". Te gazetki są chyba tłumaczone przez automat bo okreśłenia tam są dla mnie ciężkie do zrozumienia.
Dzięki wszystkim - M. , Koteccek000 - dzięki za schemat, Dejahola, Nula - za bardzo zrozumiałe opisy!

nula - Śro 23 Lut, 2011 15:06

gracha napisał/a:
Te gazetki są chyba tłumaczone przez automat bo okreśłenia tam są dla mnie ciężkie do zrozumienia.

nie przejmuj się, dla mnie też !!!! wesoło mi
A z tym określeniem jeszcze się do tej pory nie spotkałam !!!
Jak będziesz miała możliwość to dorzuć schematy, bo te świeczniki mi się spodobały i chętnie bym je przygarnęła cmoknięcie

gracha - Śro 23 Lut, 2011 18:20

Jutro w pracy zeskanuję i wrzucę schematy.
Łatwo mówić "się nie przejmuj" - jak człowiek traci wiarę we własny rozum wesoło mi
Dzięki jeszcze raz, mam nadzieję, że jak już zacznę robić to jakoś mi pójdzie. Smile
Zrobiłam zdjęcie bo zapomniałam wziąć gazetkę do pracy. Jeśli mało czytelne - zeskanuję.

nula - Sob 05 Mar, 2011 08:39

gracha, dziękuję Ci bardzo !!! - wszystko widać love
Aż mi głupio, że dopiero teraz się odzywam - po prostu nie było nowych postów w tym temacie więc myślałam, że jeszcze nie dałaś tych schematów puknąć się
Dopiero dzisiaj tu zajrzałam.... Very Happy i widzę, że dodałaś te schematy edytując swój ostatni post (dlatego nie dostałam żadnego powiadomienia).
Jeszcze raz dzięki cmoknięcie

gracha - Sob 05 Mar, 2011 16:09

Nula - jak zwykle jak człowiek chce przedobrzyć to nie zawsze to na dobre wyjdzie. Mówię o sobie i edytowaniu postu zamiast napisania nowego. Ale cieszę się, że Ci się przyda. Ja jeszcze nie zrobiłam. Jakoś ciężko mi się przybrać do robienia małych rzeczy- dłubię na drutach jakąś bluzkę i oglądam oczywiście blogi, zachwyciłam się teraz serduszkami szydełkowymi i już się na nie napaliłam. Jak zrobisz świecznik pochwal się, dobrze? Pozdrawiam! bye