To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Blokowanie

bryanka0 - Nie 27 Lut, 2011 17:48
Temat postu: Blokowanie
kazanie Mam pytanie-czy szal z cieniutkiego mohairu można blokować?Jeżeli tak to jak ,żeby nie wyszła rozciągnięta szmatka. bye bye
M. - Nie 27 Lut, 2011 18:18
Temat postu: Re: blokowanie
bryanka0 napisał/a:
kazanie Mam pytanie-czy szal z cieniutkiego mohairu można blokować?Jeżeli tak to jak ,żeby nie wyszła rozciągnięta szmatka. bye bye

ja tylko rozkładałam, ponaciągałam ją , ale nie przypinałam szpilkami Smile

ania_b - Nie 27 Lut, 2011 18:43

O blokowaniu poczytaj tutaj
bryanka0 - Nie 27 Lut, 2011 19:15

Dziękuję za pomoc bye
Ada - Nie 27 Lut, 2011 19:34
bryanka0 napisał/a:

Nie wyobrażam sobie ażurowego szala bez blokowania. Dlaczego miałaby wyjść rozciągnięta szmatka? Szale, chusty trzeba własnie rozciągnąć, żeby widać było ażurowy wzór. I nie ma tu znaczenia grubość włóczki. Każda osoba, która robiła chustę wie jak wygląda przed, a jak po blokowaniu.
Można też zobaczyć tutaj http://www.knittingdaily....lace-shawl.aspx

M. napisał/a:
ja tylko rozkładałam, ponaciągałam ją , ale nie przypinałam szpilkami Smile

Napewno dobrze się nie zblokowało i nie widać było "ząbków" robionych szydełkiem.

calicja - Śro 02 Mar, 2011 01:04

a ja z inne beczki - mam już drgawki nerwowe na samą myśl o blokowaniu szpilkami kolejnej chusty - możecie doradzić jakie druty kupić aby się do blokowania nadawały? Stalowe? Jakiej grubości, żeby się nie zginały?
anle - Śro 02 Mar, 2011 07:39

calicja, poczytaj tu.
calicja - Śro 02 Mar, 2011 17:53

Dzięki Ania,
ale tez jestem ciekawa jak Wy sobie radzicie - oczywiście jesli nie szpilkami.
Ciekawe są te tapicerskie szpilki - wyszukałam niedaleko mnie sklep z akcesoriami tapicerskimi - musze sie przejść obejrzeć jak duze i grube one są, no bo takie zwykłe to tych prętów raczej chyba nie utzrymją.

M. - Śro 02 Mar, 2011 19:26
Ada napisał/a:

Napewno dobrze się nie zblokowało i nie widać było "ząbków" robionych szydełkiem.

no nie widać ząbków Sad

bryanka0 - Czw 03 Mar, 2011 14:45

Ja tez mam stracha przed blokowaniem.Ale to jeszcze troszkę poczeka. wesoło mi Mam tylko szpilki i to krawieckie.Aha i sporo miejsca na dywanie hopla
Kwiatek - Czw 03 Lis, 2011 11:06
Temat postu: Chusta - blokowanie?
Dziewczyny - pomocy!!! Jestem początkującą druciarką, a mam ochotę zabrać się za chustę. Przy okazji prezentowania chust, autorki wspominały, że "chusta dobrze się blokuje" - co to znaczy?
kabyr - Czw 03 Lis, 2011 11:35
Temat postu: Re: Chusta - blokowanie?
Kwiatek napisał/a:
że "chusta dobrze się blokuje" - co to znaczy?

Znaczy to, że chusta jest wykonana z takiego rodzaju włóczki,
która się dobrze blokuje.
Blokuje znaczy wyprać dobrze odcisnąć i rozłożyć na płaskiej powierzchni.
Następnie nadać chuście kształt i przypiąć szpilkami do podłoża.
Najważniejsze to przy nadawaniu kształtu dobrze naciągnąć.
Niejednokrotnie chusta po blokowaniu jest dwukrotnie większa.
Poczekać aż wyschnie i wówczas odpiąć szpilki.
Dobra włóczka będzie trzymała ten fason dozgonnie. cmok

Violetta21 - Czw 03 Lis, 2011 11:40

Kwiatuszek zobacz tutaj Smile

http://maranciaki.pl/foru...lokowanie+chust
i jeszcze tutaj:
http://druciarnia.wordpre.../15/blokowanie/

Kwiatek - Pią 04 Lis, 2011 22:36

Dzięki, Dziewczyny - jesteście niezrównane, niezastąpione i super cierpliwe. Przepraszam, to ja powinnam zadać sobie trud i wyszukać temat blokowania na forum, a Wy zrobiłyście to za mnie - jeszcze raz dziękuję!!! kwiatek dla ciebie
basica - Wto 03 Sty, 2012 15:55

Witam drogie Panie Smile Mam problem. Otóż, jako początkująca dziewiarka stawiająca swe pierwsze kroki w temacie chust, szali i ich blokowania, postanowiłam zwrócić się do Was, jako bardziej doświadczonych i posiadających niezbędną wiedzę dziewiarek, z prośbą o jego rozwiązanie Smile Mianowicie: zaczęłam ostatnio robić chustę Gail i niestety nie wiem czy włóczka z której ją robię będzie się dobrze blokować Sad Czy włóczka której skład to: 40% wełny, 60% akrylu będzie odpowiednia czy muszę kupić sobie jakąś inną a ten ,zrobiony już kawałek, spruć? Bardzo proszę o pomoc Smile
Antonina - Wto 03 Sty, 2012 18:00

Chusty zrobione z włóczki akrylowej lub mieszanki akrylu z wełną blokuję w taki sposób: przypinam szplikami (niestety fragmentami) na desce do prasowania - odpowiednio naciągając dzianinę i paruję żelazkiem trzymając je tak na 1-0,5 cm nad dzianiną. Taka chusta utrzymuje kształt (może nie tak idealnie jak wełniana), a jednocześnie nie robi się zbyt plaskata (stałaby się taka po wyprasowaniu np. przez mokrą ściereczkę czy gazę).
basica - Wto 03 Sty, 2012 18:36

Dziękuję bardzo uklon Na pewno z rady skorzystam Smile
AlaJ - Nie 05 Lut, 2012 22:24

Po latach z drutami się przeprosiłam Wink, robię szal estoński wg wzoru znalezionego u Dagi na jej blogu. Robię i robię i mam już 170 cm szala. Nie mam doświadczenia - ile go może przybyć po blokowaniu? Zeby nie był za długi.
Ada - Pon 06 Lut, 2012 15:21

tego nikt Ci nie powie, bo to zależy od wielu czynników, np. od ścisłości robienia, od wielkości drutów, od jakości i grubości włóczki i pewnie jeszcze cos można wymyślić. Możesz zblokować na sucho, nie kończąc robótki i zobaczysz ile przybędzie.
doorcia - Śro 21 Lis, 2012 13:35

a możecie mi polecić nierdzewne szpilki, coś nie mogę takich znaleźć...
zamia - Śro 21 Lis, 2012 14:11

Wszystkie z kolorowymi łebkami, może nie są nierdzewne ale dobrze się spisują.
doorcia - Śro 21 Lis, 2012 16:39

no moje też się dobrze spisywały, do czasu... ostatnio wszystko brudzą, a rdzy nie idzie sprać...
calicja - Śro 21 Lis, 2012 20:28

doorcia napisał/a:
a możecie mi polecić nierdzewne szpilki, coś nie mogę takich znaleźć...

Ja używam PINEZKI BECZUŁKI TABLICOWE - świetnie sie sprawdzaja, łatwo się je wbija i wyjmuje, oczywiście w grubsze podłoże - używam do blokowania takich piankowych, obrazkowych puzzli-dywaników dla dzieci http://przystanekdziecko....ankowe-literki/

doorcia - Czw 22 Lis, 2012 11:09

calicja i naprawdę nie rdzewieją? ja używam styropianu, zostało sporo po ocieplaniu domu...
calicja - Czw 22 Lis, 2012 11:23

doorcia napisał/a:
naprawdę nie rdzewieją?
jak dotychczas nie zauwazyłam, zresztą kosztują grosze wiec można co jakiś czas wymienić jak by co. A przynajmniej palce nie bolą od upinania jak przy zwykłych szpilkach.