To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Pelerynka do chrztu - jak zrobić?

iwona150 - Nie 20 Mar, 2011 22:38
Temat postu: Pelerynka do chrztu - jak zrobić?
dzisiaj moja córka poprosiła żebym zrobiła poncho dla Julii do chrztu i znalazłam oczywiście u nas na forum i się podoba córce,ale....

powiedzcie jak je zrobić ,bo ja japońskiego nie kumam

poncho

opis

saba52 - Nie 20 Mar, 2011 23:42

iwona150, Chodzi Ci o kształt czy wzór?
Ada - Nie 20 Mar, 2011 23:47

Schemat wzoru masz podany, wykrój też. Pelerynkę robi się z dołu do góry/ a moze odwrotnie?/. Nie wiem dlaczego strzałka na wykroju jest w kierunku odwrotnym. Zaczyna się od 243 oczek co daje 125cm, a na końcu ma być 51o. . Długość / bez kaptura to 102 rzędy = 32,5 cm. Do tego dochodza pliski z prawych oczek, chyba 4 rzedy.
Wymiary i wykrój kaptura sa podane z prawej strony.
Próbka 10 x10 cm to 19,5o. x 26,5rz.

Niestety nie robiłam nigdy z tych schematów zwężania dzianiny i nie mogę rozszyfrować sposobu dodawania oczek
37
4~1~12~15
5~1~12~1
Napewno te liczby oznaczają ile razy, co ile oczek i co ile rzedów odejmować oczka. . Tych zygzaków jest 12 i z tego wynika, ze na szerokości trzeba ujmować 12 razy po 1 oczku/ stąd w opisie liczba 12 i 1. W sumie ma być ujęte 243-51=192 oczka po 12 w rzedzie, czyli trzeba ujmować 16 razy/16 x 12=192o/
I już chyba wszystko się wyjaśnia oprócz liczby 37.
co 4 rzedy po 1o. 12 razy w rzędzie w sumie 15 razy, oraz
co 5 rzędów po 1o. 12 razy w rzędzie 1 raz.
To sa tylko moje wyliczenia, jeśli znasz angielski, to może cos tu na ten temat pisze http://www.needleartsbook...ingPatterns.pdf

iwona150 - Pon 21 Mar, 2011 08:25

dziękuję Ada już mi się trochę rozjaśniło
dodawanie lub odejmowanie oczek myślę że trzeba robić właśnie przy wzorku,bardziej wygląda mi to tak że zaczyna się od dołu i ujmuje tak ze te jakby kliny zwężają się ku górze

iwona150 - Pon 28 Mar, 2011 21:24

ha ha ha wymiękam .niby jest prosta a ja chyba jestem za głupia na tę pelerynkę
zeobiłam pliskę na 243 oczkach zaczełam robótkę i wiecie co jak tam ma być 12 zygzaków to wzór podany jest do bani,bo ..
jeśli mam powtarzać raport to wychodzi zygzak co 8 oczek z to oznacza w w połowie pelerynki trzeba likwidować zygzaki ,więc zrobiłam zygzaki co 16 oczek lewych i też sprułam bo byłaby za krótka
zaczęłam od góry ale też nici z tego
ja chyba jestem za głupia na tą japońszczyzne
ale się nie poddałam i zacznę jeszcze raz z 16 oczkami pomiędzy zygzakami .ale zacznę zbierać oczka dopiero po 30 rzędach
ale,ale, tam jest liczba 37 może trzeba zacząć ją zwężać po 37 rzędzie?

pomocy głowa mi spuchła

calicja - Pon 28 Mar, 2011 21:56

iwona150, może się mylę, ale jak patrze na zdjęcie to wydaje mi się, że pelerynka jest robiona cały czas prosto, a oczka są odejmowane (spuszczane) dopiero przy ostatnim "zakręcie" wzoru - mimo, ze opis pokazuje coś innego.

Ja bym się nie sugerowała ilościami oczek i rozłożeniem ażuru w opisie - lepiej zrobić próbkę wzoru z własnej wełny i rozliczyć go dla wymaganej wielkości pelerynki. Jeśli określisz sobie szerokość na dole, szerokość przy szyi i długość to na podstawie próbki będzie Ci łatwo określić ile oczek nabrać, na ili powinnaś skończyć i kiedy musisz zacząć spuszczać oczka - spróbuj, to bardzo prosta matematyka.

iwona150 - Pon 28 Mar, 2011 22:02

calicja, masz racje i tak zrobiłam ,w zasadzie to różnica między tym co robię a tym co we wzorku to 2 cm na długości
calicja - Pon 28 Mar, 2011 22:12

iwona150 napisał/a:
calicja, masz racje i tak zrobiłam ,w zasadzie to różnica między tym co robię a tym co we wzorku to 2 cm na długości

pax

Ada - Pon 28 Mar, 2011 22:46

Wszystko się zgadza. Jeśli robimy od najszerszej części, czyli ujmujemy oczka, to robimy to po 37 rzędach, dalej robimy tak jak opisywaam wczesniej, czyli ujmujemy 15 razy co 4 rzędy, daje to 60 rzędow, i jedno ujecie co 5 rzędów. Daje to w sumie 37 + 60 + 5=102 rzędy i tyle jest na wykroju.
Na schemacie jest rapport 12 oczek, ale być może on dotyczy tylko kaptura, bo na fotce widać, że na dole poncza rapport wynosi 20 oczek..
W sumie ujmujemy 16 razy 12 oczek w rzędzie =192 oczka . Mamy na początku 243, jak odejmiemy 192, otrzymamy 51 i tyle powinno być przy szyi.

iwona150 - Wto 29 Mar, 2011 08:39

Ada, czyli dobrze myslałam ,to działam dalej cmoknięcie
Ada - Wto 29 Mar, 2011 15:22

Można jeszcze sprawdzić ze schematem, czy robi sie od szyi/ wskazuje na to strzałka/, czy od dołu.
増(dodawać oczka)
減(ujmować oczka)
I widać, że tam jest pierwszy znaczek, czyli dodajemy oczka, a więc wg oryginału zaczynamy robótkę od szyi.
Tu więcej oznaczeń:
http://knitting-dict-ru.w...dictionary#toc0

iwona150 - Wto 29 Mar, 2011 21:47

ha, robię od dołu ,ale to w niczym nie przeszkadza
jeju tyle zamieszania z jedną pelerynką

iwona150 - Sob 02 Kwi, 2011 11:56

no to mam już najwiekszą część za sobą

ale teraz pojawił się następny problem -kaptur, podpowiedzcie mi proszę czy zakończyć to co mam i robić kaptur osobno a potem doszyć ,czy robić dalej .

ciapara - Sob 02 Kwi, 2011 15:31

Kaptur robilam w swetrze szydelkowym ale zasada jest taka sama. Musisz zrobic prostokat i w odpowiednim momencie go zszyc tak zeby na wysokosc weszła głowa na która ma byc to dzieło.
Ja nie zakanczalabym tylko z tych oczek robiła dalej ten prostokąt i wtedy zobaczyła czy wystarczy tych oczek na kaptur. Jesli tak to polecialabym dalej z tych oczek kaptur.
Jesli nie to trzeba ich dobrac.
Czy kaptur tez bedziesz robic tym wzorkiem co pelerynke? Bo na zdjeciu widze ze na kapturze jest ten sam wzorek.

Ada - Sob 02 Kwi, 2011 19:26

W oryginale kaptur chyba jest doszywany, bo peleryna robiona jest od szyi. Ty możesz jednak robić od razu, dodając odpowiednia ilość oczek. Na wykroju ilość oczek przy szyi to 51, a dół kaptura 74, czyli o 23 oczka więcej. Koniecznie zrób u góry prostokąta wycięcie w kształcie trójkąta. Kaptur będzie ładniej wyglądał i lepiej leżał.
iwona150 - Sob 02 Kwi, 2011 21:53

no to już wiem że dobrze robię ,dzięki za rady.
może jutro skończę hmm

iwona150 - Sob 02 Kwi, 2011 21:55

ciapara, myślę że ze wzorkiem
bieta - Sob 02 Kwi, 2011 23:53

iwona150, cool brawo