To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Niesforny rąbek chusty

MagdaSL - Pią 22 Lip, 2011 09:08
Temat postu: Niesforny rąbek chusty
Skończyłam swoją pierwszą chustę, prostą i bez wzorków - splot dżersejowy, cienki moherek. Mam tylko teraz problem z tym niesfornym, końcowym rąbkiem chusty. Co zrobić aby się nie zawijał do środka? Wyprostowałam go trochę spinaczami podczas suszenia, ale to wciąż mało. Zastanawiam się czy nie podpruć i zakończyć splotem francuskim.
calicja - Pią 22 Lip, 2011 09:35

Może jest za ścisło zakończona, spróbuj luźniej, pomiędzy spuszczeniami można też robić jedno oczko łańcuszka (na drutach lub ew. szydełkiem).
Możesz wrzucić zdjecie jak to wygląda?

MagdaSL - Pią 22 Lip, 2011 14:04

Zakończenie jest zrobione luźno, więc tu nie leży problem. Dżersej zawsze się podwija, tylko jak temu zaradzić.
Otworzyłam sobie właśnie konto na fotosiku, ale nie mogę sobie poradzić. Później przeczytam instrukcję i umieszczę zdjęcia.

Ada - Pią 22 Lip, 2011 14:27

Jeśli ten moherek jest akrylowy to nawet blokowanie nie pomoże.
Może dorobisz border, np. taki:
http://www.abc-knitting-patterns.com/1122.html

MagdaSL - Pią 22 Lip, 2011 14:34

Włóczka to 100% moher, jest czarna i dlatego nie robiłam ażurków bo nie było dobrego efektu w stosunku do włożonej pracy i uwagi. Może będzie dobrze jak zrobię 2-3 rzędy splotem francuskim?
Ada border wygląda pięknie, może wykorzystam go innym razem.

Ada - Pią 22 Lip, 2011 15:00

Skoro to 100% welny, to powinno się idealnie zblokować i nic nie powinno zwijać.
Możesz spróbować zakończyć oczkami prawymi. Napewno coś to pomoże. Można też zakończyć szydełkiem tak jak wszystkie chusty, czyli po 3-5 oczek razem przedzielone łańcuszkiem.
Mozna jeszcze np. tak:
http://liliailil.vuodatus...ve?&y=2010&m=08
albo tak:
http://www.garnstudio.com...&d_id=2&lang=en

calicja - Pią 22 Lip, 2011 15:26

Jeśli masz jeszcze sporo tej włóczki i nie chcesz azurów możesz spróbować zrobić na końcach taką falbankę jak robiłam w tym szalu - bardzo ładnie sie układa i dodaje uroku i delikatności
M. - Pią 22 Lip, 2011 18:29

MagdaSL napisał/a:
Włóczka to 100% moher, jest czarna i dlatego nie robiłam ażurków bo nie było dobrego efektu w stosunku do włożonej pracy i uwagi. Może będzie dobrze jak zrobię 2-3 rzędy splotem francuskim?

albo ryżem z 4 - 5 rządków .

MagdaSL - Pią 22 Lip, 2011 21:20

Dziękuję wszystkim za dobre rady idę pruć.
MagdaSL - Sob 23 Lip, 2011 16:27

Zrobiłam 3 rządki splotem francuskim i zakończyłam.Jest dobrze, można było zrobić 4-5 rz., ale już nie będę poprawiała. Pokazuję zdjęcie jak obiecałam, tak wyglądała chusta przed przeróbką.
M. - Sob 23 Lip, 2011 19:03

MagdaSL, a fotka ... po ?
koteccek00 - Czw 28 Lip, 2011 06:37

Czsami pomaga "obrobienie wokolo" chusty szydelkiem, jakims malym prostym sciegiem, ktory niezaklocalby delikatnego wzoru, ale dodalby ciezkosci koncowkom i brzegom chusty. Wiem, ze znalazlas juz rozwiazanie, ale przeczytalam temat i to mi przyszlo do glowy. [/code]
MagdaSL - Nie 04 Wrz, 2011 18:35

Pokazuję chustę.