To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porady - Co zrobić z renklodami?

we_st - Pią 29 Lip, 2011 17:52
Temat postu: Co zrobić z renklodami?
Dostałam od sąsiadki całą torbę śliwek. Są to fajne, zdrowe, dojrzałe renklody. W normalnych warunkach bym je zjadła, ale ponieważ dukam, nie wolno mi jeść owoców. Mąż wyjechał znowu w podróż służbową, córka należy do niejadków, a śliwki leżą i czekają... Poradźcie dobrzy ludzie, co z nimi zrobić?
milamirka - Pią 29 Lip, 2011 19:53

kompocik na zime:))Śliwki myjemy, układamy do słoików. Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier, mieszamy. Gorącym syropem zalewamy śliwki, zakręcamy i wekujemy 15 minut w 200 stopniach.

Renklody myjemy i osączamy. Do umytych i wyparzonych słoików (900 ml) wkładamy (ściśle) owoce razem z pestkami, wsypujemy po 3 łyżki cukru i zalewamy zimna woda. Owoce w słoikach powinny być całkiem zanurzone. Zakręcamy.Słoiki pasteryzujemy przez ok. 15 min.

Po wyjęciu z pasteryzacji ustawiamy je na blacie wyłożonym ściereczkami dnem do góry. Pozostawiamy do wystygnięcia.

bye bye

joanna76 - Pią 29 Lip, 2011 19:58

Dzem sliwkowy z cynamonem na zime jest pyszny albo suszone sliwki .
zorza - Pią 29 Lip, 2011 20:05

A może jakieś winko.
barbara 1 - Pią 29 Lip, 2011 21:03

we_st napisał/a:
Poradźcie dobrzy ludzie, co z nimi zrobić?

ja robię dzemy.1 kg.śliwki, 1 żelfix i 0,5 kg. cukru.mniam,mniam

Jolka - Pią 29 Lip, 2011 21:41
Temat postu: Re: Co zrobić z renklodami?
we_st napisał/a:
Dostałam od sąsiadki całą torbę śliwek. Są to fajne, zdrowe, dojrzałe renklody. W normalnych warunkach bym je zjadła, ale ponieważ dukam, nie wolno mi jeść owoców. Mąż wyjechał znowu w podróż służbową, córka należy do niejadków, a śliwki leżą i czekają... Poradźcie dobrzy ludzie, co z nimi zrobić?

ja też robię dżem 1 kg śliwek Konfitura i cukier tylko cukru daje mniej nie lubię za słodkich
dżemów

ewasosnowiec - Pią 29 Lip, 2011 21:52

Ja do dzemu z renglod do każdego słoiczka dodaje plasterek limonki.Dżem nie jest wtedy taki słodki i ma cudowny aromat.
jaga48 - Sob 30 Lip, 2011 08:40

A ja z renklod robię pyszną nalewkę.
we_st - Sob 30 Lip, 2011 09:25

No właśnie nalewka mnie interesuje. Szperałam w necie i nie znalazłam przepisu na renklody. Wszystkie przepisy dotyczą węgierek. Bardzo byłabym jaga48 wdzięczna za podpowiedzi co i jak i na jak długo...,
joanna76 - Sob 30 Lip, 2011 10:36

Znalazlam taki przepis Nalewka z renklod

1 kg bardzo dojrzałych renklod
4 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru
3 szklanki wody

Umyte i osuszone renklody przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki włożyć do dużego słoja, dodać 4-5 pestek, zalać spirytusem i zamknąć. Nalewkę odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura.
Po tym czasie, z wody i cukru, ugotować syrop i gorący wlać do słoja z nalewką. Wymieszać. Następnie całość przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Nalewkę zlać do butelek, zakorkować i zalakować.
Pozostałe owoce można przesypać cukrem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie zlać powstały płyn, który może być podawany jako likier.
<!--emoid:cheers:--><!--endemo-->

jaga48 - Sob 30 Lip, 2011 16:53

Robię bardzo podobnie, z tą różnicą, że zlewam pierwszy płyn i na same owoce wlewam chłodny syrop. Dopiero po 4-5 tygodniach łączę i jeszcze całośc stoi ok miesiąca. Potem filtruje i do piwnicy w ciemne miejsce. Radzę zapomnieć, czym dłużej tym lepiej.
Renklod zawsze mam znacznie więcej, czyli na tą ilość alkoholu śmiało bym dała 2-3 kg.
Nalewka jest bardzo aromatyczna.

we_st - Sob 30 Lip, 2011 17:26

Dzięki dziewczyny, zaopatrzyłam się już w odpowiedni słój i spirytus ( co do tego drugiego, to w Niemczech nie takie proste ) i biorę się do roboty.
joanna76 - Sob 30 Lip, 2011 19:51

we_st napisał/a:
Dzięki dziewczyny, zaopatrzyłam się już w odpowiedni słój i spirytus ( co do tego drugiego, to w Niemczech nie takie proste ) i biorę się do roboty.
To prawda ja przywoze co roku sobie jedna butelke na likiery .
we_st - Sob 30 Lip, 2011 20:43

Ostatnio widziałam, że w sieci sklepów TrinkGut można zakupić niektóre polskie produkty. Między innymi właśnie spirytus