To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - Początki

QwiateQ - Pią 19 Sie, 2011 15:39
Temat postu: Początki
Hej. Wink
Wczoraj wieczorem przeglądałam filmiki na youtube i wpadłam na trop frywokitek.
Dziś kupiłam sobie czułenko, ale mam problem.Kompletnie nie wiem od czego zacząć. ;(
Może macie jakieś ciekawe filmiki czy kursy, na których jest wszystko pokazane?

milamirka - Pią 19 Sie, 2011 17:19

W tym temacie masz kursiki poszukaj a znajdziesz napewno nie jeden bye bye
mrober - Pią 19 Sie, 2011 18:37

Ja też się uczę supłania z netu- filmików na yu tube, a jak czegoś nie kumam to doradzają i tłumacza mi tutaj specjalistki mistrzynie supłania.
tutaj masz namiary
http://www.youtube.com/wa...feature=feedlik

magdatoma - Nie 13 Lis, 2011 22:57
Temat postu: Melduję nową fankę frywolitek i innych robótek.
Od jakiegoś czasu walczę dzielnie z czółenkami ,jak do tej pory jeszcze nie wyszło mi nic konkretnie.Kilka kwiatków i tyle.Kupuję czasopisma o robótkach.Szydełko,druty ,hafty wszystkiego pełno a frywolitki są dostępne właściwie tylko w necie.Jestem nowa na forum i portalu witam serdecznie się z wszystkimi.
Paddington - Pon 14 Lis, 2011 11:59

magdatoma, witaj Smile
Czerp garściami z forum, baw się dobrze i działaj- pokazuj potem-chwal się koniecznie Smile
Ja też ubolewam nad brakiem gazetek z frywolnymi, ale tu u Maranciaków jest w czym wybierać.

magdatoma - Pon 14 Lis, 2011 13:09

Szukając wzorków i porad ,trafiłam na to forum.Wiązanie słupków i,robienie pikotków i łączenia łuczków nauczyłam się z internetu.Bardzo brakuje kogoś kto pokaże jak powinno być i gdzie robi się błąd.W dużych miastach można zapisać się na kurs,w mniejszych nie ma nic takiego.Przynajmniej w moim.Mało osób z mojego otoczenie robi coś takiego,Czółenka zamawiałam przez internet ,w żadnej pasmanterii nie było.Sprzedawczynie nawet dziwiły się co to takiego .Kupiłam gazetkę z kursikiem ,ale na igłową.Korzystam z wzorku mam tylko inne narzędzia.W końcu coś i się uda mam nadzieję.Widzę jakie cudeńka wychodzą z pod rąk innych.
skrzacik - Wto 15 Lis, 2011 15:38

witaj, kazda z nas kiedys zaczynala w ten czy inny sppospob, i chetnie wesprzemy cie swoja wiedza. mam nadzieje, ze dzial ze wzorami bedzie przydatny przy pracy. poza tym pytaj, a na pewno ktos ci odpowie Smile
w dziale chwalimy sie zaloz swoj wlasny kacik i pokaz nam co juz udalo ci sie zrobic.

magdatoma - Wto 15 Lis, 2011 18:29

W tej chwili zostaje jedynie trening i tyle.Siadłam do kompa bo oczy i palce bolą.Na pewno pokażę jakieś swoje wypociny.Gdybym tle czasu siedziała z szydełkiem lub drutami było by już coś.Uparłam się teraz na frywolne, co tam dopracuję to mam nadzieję.Generalnie wiem o co chodzi słupki są ruchome,łuczki idą.Tylko czasami nie w tę stronę co potrzeba.Działam dalej.KIEDYŚ MUSI SIĘ UDAĆ COŚ.
Gabriela36 - Wto 15 Lis, 2011 18:33

Na pewno się uda, trzymam kciuki
magdatoma - Wto 15 Lis, 2011 22:29

Muszę poszukać bardzo prostych,ale to bardzo schematów będzie zrobione coś będzie radocha.Dłubię kolorowymi nićmi.Kwiatki kilka łuczków.Mam kilka schematów wydrukowanych (cierpliwie przez mojego syna).Marzą mi się piękne białe serwetki na prezenty dla mamy i siostry.Szydełkowe mają.Siostrzenicy lalka ubrana jest w sweterki mojej produkcji na drutach.Sprawdzę co jest na forum z wzorków i schematów.
magdatoma - Śro 16 Lis, 2011 21:50

Kochane frywolne mam dwa czółenka ,wyrobiło mi się kółeczko w środku (takie do nawijania nitki) zamówić nowe,czy dopiero wtedy gdy opanuję w lepszym stopniu sztukę.Jakie zamówić ,takie same czy inne.Czy jakość narzędzi ma znaczenie czy to kwestia wprawy.Uparłam się na te supełki jak osioł.Będę dzielna nie dziś to za rok zdziałam coś fajnego. Very Happy
alutka171 - Czw 17 Lis, 2011 01:12

Spróbuj włożyć szpuleczkę z bębenka od maszyny. Ona jest ciut większa więc trzeba wcisnąć. Ja jedno czółenko poświęciłam właśnie na te szpuleczki i wymieniam sobie jak czółenko jest mi potrzebne do innej robótki. Na temat czółenek jakie i dlaczego to ile frywolicących tyle zdań
Poczytaj sobie tutaj http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=6700

AlaJ - Czw 17 Lis, 2011 11:26

Jak dla mnie, to najlepsze są "bursztynowe". W tej chwili czółenek mam 14 Smile
magdatoma - Czw 17 Lis, 2011 16:36

Zamówić sobie taki zestaw pięciu.Przydadzą się?
AlaJ - Czw 17 Lis, 2011 16:52

magdatoma napisał/a:
Zamówić sobie taki zestaw pięciu.Przydadzą się?

Przydać, to się każde przyda Wink. Ale jeżeli masz na myśli komplety tych z wygiętym noskiem, który to nosek służy teoretycznie do przewlekania nitki przez pikotki, to nie polecam. Nosek przeszkadza i mało nici można nawinąć.

magdatoma - Czw 17 Lis, 2011 17:13

Walczę na razie z dwoma.Kółeczko to idzie całkiem sprawnie .łuczki trochę gorzej.Dlaczego one mi się zwijają.Robię okrutnie wolno,zaczynam dopiero.Gdzie robię babola.
jasia - Czw 17 Lis, 2011 17:58

Cierpliwości magdatoma na wszystko przyjdzie czas - na szybsze frywolenie też cool tylko ćwicz...ćwicz...ćwicz... sztrikuję
magdatoma - Czw 17 Lis, 2011 18:28

Dzięki bardzo.Może mi ten milczek zniknie. Very Happy