To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pomoc, porady - kwitnąca hoja

maciejka - Czw 01 Wrz, 2011 22:19
Temat postu: kwitnąca hoja
Mam od kilku lat hoje, bardzo o nią dbałam, a ta za nic nie chciała zakwitnąć.
Rozmnożyłam ja do 2 innych doniczek i nic.
W końcu po przesuszeniu (2 tyg.urlopu), po podlaniu hoja zakwitła !!!
hurrraaa

M. - Czw 01 Wrz, 2011 22:39

maciejka, ależ piękne kwiaty Smile
kharola - Pią 02 Wrz, 2011 09:25

Pięknie zakwitła. radocha
Moja hoja jest taka malutka i jeszcze minie długi czas zanim u mnie zakwitnie, ale czekam z niecierpliwością. Mam nadzieję, że będzie taki efekt jak u Ciebie maciejka, cool

we_st - Pią 02 Wrz, 2011 13:37

Hoje mają to do siebie, że kwitną dopiero czteroletnie okazy. Z mojąą było dokładnie to samo. Czekałam bardzo długo. Najpierw rosły łodygi. Robiła się coraz gęstsza, aż zakwitła. Po raz pierwszy w tamtym roku. Była to jedna kiść. Zaś w tym roku kwitła praktycznie od maja do połowy sierpnia. W porywach do pięciu kiści jednocześnie. Teraz odpoczywa.
ela3s - Pią 02 Wrz, 2011 17:29

mam dwie hoje,właściwie przez przypadek,rosną sobie jak chcą,czasami zapominam podlewać...i kwitną jak szalone Smile jedną upatrzyła sobie jedna z moich kotek

firletka - Wto 20 Gru, 2011 20:29

Również miałam dwie hoje, które teraz zostały u dzieci w mieszkaniu. Pięknie kwitną:)
A czy Wy również zbieracie kropelki nektaru z kwiatnących kwiatów? Moje dzieci zawsze paluszkami podbierały te słodkie kropelki, były bardziej czujne i szybsze niż pszczoły - te zawsze gdy pojawiały się w mieszkniu wodzone zapachem, zbierały resztki ;D

heniutkowo - Pią 06 Sty, 2012 14:51

A ten cudny słodki zapach który czuć w mieszkaniu podczas kwitnienia ja mam okazy 8-9 letnie oczywiście odpowiednio o nie dbam bo to emerytki.